In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber uit de Groingse scene naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op aanraden van Iris Luimstra gaan we deze maand langs bij Mijke Eryng. Als DJ Karnemelk mag Mijke dan voornamelijk klassiekers draaien, haar platenkast biedt plek aan een aantal verrassende platen.

Waar ben je mee opgegroeid?

Vivaldi - Sonate in f major

“Bij mij thuis stond eigenlijk altijd Radio 4 aan, dus ik ben voornamelijk met klassieke muziek opgegroeid. Mijn ouders luisterden altijd klassiek en dat voorbeeld heb ik tot mijn puberteit redelijk gevolgd. Ik heb zelf ook een jaar of acht fluit gespeeld en ben in het begin ook klassiek geschoold in gitaar.”

“Ik was gewend om met mijn pa en ma in de auto te zitten en dat één van hen vraagt, “welke componist is dit?” en “welke instrumenten hoor je?”. Dat was de normaalste zaak van de wereld voor mij. Op die manier leerde ik Tchaikovsky, Bach of Vivaldi kennen.” Ondertussen legt Mijke een plaat van Vivaldi op haar platenspeler. “Als ik klassieke muziek hoor dan voel ik me altijd wel gelijk meer thuis. Deze muziek geeft me ook het gevoel dat ik mijn huiswerk moet gaan doen en dat mijn vader aan het koken is.”

Mijke Eryng Braaksma

Een echte platenverzamelaar is Mijke Eryng niet. Sterker nog, na haar recente verhuizing had Mijke haar platenspeler nog niet weer uit de doos gehaald. Dat wil niet zeggen dat muziek geen prominente rol vervuld in het leven van Mijke. Naast het draaien als DJ Karnemelk maakt en speelt ze eigen muziek, zowel als singer-songwriter als in de Groningse punkband POTGROND. Daarnaast werkt Mijke als programmeur bij zowel Simplon UP als Noorderzon en heeft ze muziek gestudeerd aan de Academie voor Popcultuur.

Als het om muziek gaat heeft Mijke een voorkeur voor producten van Nederlandse bodem. “Ik vind dat Nederlandstalige muziek meer aandacht verdient. En dan heb ik het niet alleen over oudere nummers, maar ook over wat er nu opkomt. Steeds meer goeie artiesten schrijven in het Nederlands.” Met deze informatie in het achterhoofd is de keuze voor het oer-Hollandse zuivelproduct karnemelk als pseudoniem niet zo gek meer.

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Wholly Michael - Wholly Michael EP

“Ik luister best wel veel naar Groningse artiesten, maar ik heb niet veel platen van Groningse bodem. Wholly Michael zag ik twee weken geleden nog bij het Rebel Rebel Hostel en we hebben ze ook wel eens geboekt bij Simplon UP. Als ik naar hun muziek luister heb ik altijd het gevoel dat ik op vakantie ben. Als boeker luister ik vaak analytisch naar artiesten, maar bij hen heb ik daar niet zoveel last van en ik kan helemaal in de muziek opgaan. Qua kwaliteit vind ik Wholly Michael eigenlijk Groningen ontstijgen. Normaal kijk ik ook bijna geen muziekvideo’s, maar de ‘stopmotion’ video bij hun nummer Seafoam Green Dreams vind ik echt heel tof."

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Luchtman - Wat Luchtman Kan

“Oh ja! Deze is tof.” Er komt een plaat tevoorschijn waar Mijke meteen enthousiast over is. “Dit is Luchtman. Zij treden op in astronaut-achtige pakken, op lichtgevende stenen à la Michael Jackson in de video van Billie Jean. Al hun liedjes klinken alsof voor een game zijn gemaakt, maar ze vertellen wel een verhaal.” Als voorbeeld geeft Mijke Magnetronmaaltijd, een nummer wat gaat over, de titel geeft het een klein beetje weg, een magnetronmaaltijd.

Mijke Eryng

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Tim Neuhaus - The Cabinet

“Van alle platen die ik heb is dit misschien wel de plaat die ik het meest heb geluisterd. Ik houd heel erg van folkmuziek en dit is een Duitse songwriter die ik erg goed vind. Ik kwam hem tegen op een klein folkfestival, Melodica.” Het antwoord op de vraag waarom Mijke deze plaat zo sterk vindt laat even op zich wachten. “Laten we eerst even luisteren”, zegt ze, terwijl het nummer As Life Found You begint te spelen.

“De tekst spreekt me heel erg aan omdat ik het heel herkenbaar vindt. Het werkt een beetje comforting en het zet mijn hoofd altijd een beetje uit.”

Mijke Eryng

Wat is je grootste miskoop?

Geri Halliwell - Scream If You Wanna Go Faster

Over deze vraag hoeft Mijke niet lang na te denken. “Toen ik een jaar of vijftien was heb deze CD gekocht. Je bent op die leeftijd nog heel erg op zoek naar wat je smaak is, naar wat cool en wat niet cool is. Geri Halliwell deed toen It’s Raining Men en dat vond ik heel vet. Maar ik was hartstikke jong en had geen idee dat dat nummer niet van haar was. Toen heb ik bij de Free Record Shop de hele CD gekocht en kwam ik er later achter dat ik het eigenlijk heel stom vond. Ik heb dat hele ding misschien één keer geluisterd."

Mijke Eryng

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

Ik ben benieuwd naar de platenkast van Ralf Koopman, beter bekend als dj The RalfenatorX. Hij heeft onder andere een wekelijkse show in Vera en stond net als ik op Pagefestival. Ik weet wel een klein beetje van wat hij in huis heeft, maar ik denk dat hij ergens ook wel veel gekke of bijzondere plaatjes heeft en daar ben ik nieuwsgierig naar."