Katie Koss heeft het druk: haar eerste nummer, girl u did good, kwam uit in mei, deze week komt het tweede nummer van de EP uit, en de rest van haar eerste EP wordt dit najaar uitgebracht. Ook haar agenda was de afgelopen tijd volgeboekt; ze was het voorprogramma van Sabrina Starke en ze gaf de eerste optredens onder begeleiding van een nieuwe band. Daarnaast werd ze ook geselecteerd voor de Popronde. We spraken haar over dit soloproject, wat na twee lange jaren eindelijk gepresenteerd kon worden aan het grote publiek, de weg daarnaartoe en de toekomst.

Voor de coronacrisis was Katie Koss voor Katja Poltavets meer een hobby, zonder duidelijk doel voor ogen. Nu staat ze er als soloartiest, weliswaar met een band op tour, maar ze heeft zelf de touwtjes in handen. In de twee jaar die ze er mee bezig is heeft ze de tijd gehad om uit te denken wat ze precies wil maken en met wie ze wil samenwerken. Het grote publiek maakt nu eindelijk kennis met Katie Koss, maar daar zit al een enorme investering van bloed, zweet en tranen in. “Ik ben heel blij dat ik die investering heb kunnen maken, want ik geloof nu helemaal in wat ik aan het doen ben.”

Girl u did good gaat over het verlangen naar erkenning en waardering van een geliefde, én het loskomen daarvan. Deze zoektocht naar vrijheid, in de breedste zin van het woord, is een thema dat vaak centraal staat in haar werk. Ze wil haar stem gebruiken om zich uit te spreken over dingen die haar aan het hart gaan. Als Nederlandse artiest met Oekraïense roots is muziek voor haar logischerwijs de manier om zich uit te spreken over de oorlog in Oekraïne. “Ik vind het een voorrecht en uitdaging om mijn muziek daarop aan te laten sluiten.”

Katie’s muziek is altijd reflectief en autobiografisch: “Wie wil ik zijn, wie laten andere mensen mij zijn en wat is mijn perceptie daarvan?” Deze vrijdag komt het tweede nummer van de EP uit, little did i know. Dit nummer gaat over zelfbeschikking; hoe onderzoek je je lichaam en seksualiteit als je altijd is voorgehouden om je borsten bedekt en je benen gesloten te houden? Hoewel dit nummer is voortgekomen uit wat Katja heeft meegemaakt, kan ook dit liedje gekoppeld worden aan een breder thema: “Het is mijn persoonlijke verhaal, maar ik heb het idee dat het op dit moment weer een heel actueel verhaal is, ook doordat de abortuswet is veranderd in de Verenigde Staten vorige maand.”

Als soloartiest had ze de hele regie over deze EP: “Dat was fucking nice, want ik weet over het algemeen heel goed wat ik wil en ik kan redelijk temperamentvol zijn. Tegelijkertijd was het wel spannend, want als je het even niet meer weet sta je er voor je gevoel alleen voor. Maar goed, met dank aan het hele team dat ik om me heen heb is mijn EP veel beter geworden dan ik twee jaar geleden had durven dromen."

De EP bevat vijf nummers en heet I’M CHANGING MY MIND. De titel geeft de processen weer die zich afspelen in haar hoofd: “Waarom ben ik wie ik ben, wie wil ik zijn, waar wil ik naartoe?Onderwerpen die me bijvoorbeeld bezighouden in dit proces zijn eigenwaarde, female empowerment, ouderlijke conditionering, of problemen in mijn (romantische) relaties. Waar verander ik over van gedachte, en waarover juist niet?” Op onderzoek uitgaan naar jezelf, jezelf ontplooien en groeien als mens, daar gaat het veel over bij Katja. Eerst leek het alsof Katja en Katie los van elkaar stonden, maar ze is er nu achter gekomen dat de dingen die ze als Katja meemaakt, verwerkt als Katie. Ze kan dat het beste doen door middel van het schrijven van muziek.

Hoewel ze daar dus al twee jaar mee bezig is, werpt dat nu zijn vruchten af: ze speelt nog op de Parade in Utrecht, ze gaat optreden op Haarlem Jazz én ze is geselecteerd voor Popronde. “Ik hoop dat ik daarmee mensen kan bereiken die misschien wel dezelfde gedachtegang hebben als ik, en die mijn muziek natuurlijk tof vinden." Daarnaast hoopt ze een nieuwe dimensie te geven aan de nummers met haar band: “In de studio heb je de mogelijkheid om alles te doen wat je wil, wat natuurlijk super vet is, maar live komt het aan op de band en wordt mijn muziek een beetje rauwer. Vijf mensen die fucking dope kunnen samen spelen, dat is echt te gek.”

Genoeg mooie dingen om naar uit te kijken dus. En heeft ze nog plannen voor de toekomst? Ja zeker, naast dat ze natuurlijk nieuwe muziek wil maken, doet ze lachend een oproep: “Noorderslag, North Sea Jazz, Lowlands, hit me up!”