In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Cora Ziengs zijn we in gesprek gegaan met onze eigen Iris Luimstra: muziekjournalist, dj, en muziekstudente aan de RUG.

Waar ben je mee opgegroeid?

Iris vertelt dat ze van haar ouders twee verschillende kanten van de jaren tachtig muziek meegekregen heeft. Haar moeder luisterde wat meer naar new wave muziek, met voornamelijk bands als Simple Minds. Haar vader daarentegen luisterde vooral naar hard rock/metal rock: Guns n Roses, Metallica en de Dire Straits. Ook Groningse muziek had een plekje in haar opvoeding: de ouders van Iris komen allebei uit Groningen en ze hebben haar dan ook de muziek van Pé & Rinus en Ede Staal met de paplepel ingegoten.

Iris Luimstra

Iris doet momenteel haar research master in kunst, cultuur en media, waarbij ze zich focust op muziek. Daarnaast schrijft ze als muziekjournaliste voor onder anderen 3voor12 en The Daily Indie. Ook is ze dj, ze draait bijvoorbeeld bij Relate en bij PAUW! In Vera. Op haar 14e kreeg ze de platenspeler van haar moeder, en al snel daarna kocht ze haar eerste eigen plaat. "Dat is best een bijzonder moment, het geeft toch een beetje een trots gevoel!" 

Als je haar kamer binnenloopt, lacht een zee aan vrolijke spullen en kleurrijke kleding je tegemoet. De platen van Iris staan in een gezellige hoek uitgestald, daarnaast pronkt haar cd-collectie. De verscheidenheid aan spullen en kleuren in haar kamer reflecteren de inhoud van haar platenkast: een mengelmoes aan elektronische muziek, hiphop, rock en popmuziek.

Iris Luimstra

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Dat brengt ons gelijk bij de volgende vraag. Als het gaat om Groningse artiesten is Ede Staal één van haar lievelingsartiesten. Als ik vraag naar haar favoriete nummer, moet ze even nadenken. “Ik ben altijd zo slecht in titels…” Maar ze is er al snel uit: ’t Het nog nooit zo donker West. “Ik praat niet zo heel goed Gronings (als ik het wel doe, lachen mijn ouders me al snel uit), maar ik kan het wel goed verstaan.”

Ook luistert ze veel naar Noisia, al sinds ze een tiener is. “Ik vond elektronische muziek altijd al heel leuk, dus de overstap naar drum-‘n-bass was niet zo groot.” Haar bezoekjes aan Simplon droegen hieraan bij.

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Iris rommelt een tijdje door haar platenkast. We komen hier vooral een mengelmoes aan elektronische muziek, hiphop, rock en popmuziek tegen. “Misschien een plaat die ik een keer in een dronken staat in Vera gekocht heb?” denkt ze hardop.

We komen uit bij een gedeelte van de platenkast met platen die ze van haar ouders heeft gekregen. Ze pakt eerst een plaat van de Cats, en trekt er dan een paar platen uit van U2. “Eigenlijk zou ik al mijn platen nog wel eens willen draaien, maar deze…” Ze verteld dat haar ouders heel erg fan waren van U2. Nummers uit The Joshua Tree vind ze nog wel mooi. Maar de stem van Bono… “Dat vind ik zo’n zijkstem!”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Iris pakt een vrolijk gekleurde plaat van onderin de kast. ‘De Witte Kunst’, staat erop. “Deze! Het is een duo uit Rotterdam, een beetje Nederlandstalige popmuziek. Ze zijn echt heel erg leuk!” Iris heeft ze ook een keer live gezien in Amsterdam, en verteld enthousiast over hun act. “ Het is een beetje clownesk.”

Andere favorieten van Iris zijn Suddenly van Caribou, voor op de zonnige dagen, en Igor van Tyler, The Creator, voor op de regenachtige dagen. “Maar daar kan ik eigenlijk altijd wel naar luisteren, op elk moment van elke dag”, zegt ze.

Iris Luimstra

Wat is je grootste miskoop?

Daar hoeft ze niet lang over na te denken. Ze haalt een plaat van Arcade Fire tevoorschijn: Everything Now. “Deze heb ik een keer gepre-ordered. Dat moet je dus niet doen! Ik had nog niet naar de nummers kunnen luisteren voor ik hem bestelde. Er staan twee nummers op die ik wel heel goed vind, maar de rest…”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

Het lijkt Iris leuk als we bij Mijke Eryng Braaksma langsgaan. “Ze is programmeur bij Simplon UP en is komend jaar ook actief bij Noorderzon, volgens mij. Daarnaast draait ze onder de naam DJ Karnemelk. Ik ben heel benieuwd naar wat voor dingen zij tevoorschijn gaat toveren, ik denk dat het best wel eens kan verrassen!