Experimentele elektro, knotsgekke pop, ruige rock, stoere hiphop; tijdens de ESNS X Open Studio Sessions bij Plato komt het allemaal voorbij. De From Play To Rec 2022 Sessions zijn onderdeel van het festival Grunnsonic en te bewonderen op YouTube. De Groningse artiesten Kirril, Jadi D, De Nachtwinkel, Atoomclub, Jonathan Rhodes, The Desmonds en CYNN doen allemaal een duit in het zakje en zetten zichzelf met hun optreden in de etalage van Eurosonic Noorderslag, dat dit jaar voor de tweede keer volledig online plaats vond. Na het bekijken van deze sessies kun je niet meer zeggen dat er in het Noorden geen muziektalent te vinden is. Lees mee en ontdek wat er tijdens de sessies allemaal voorbij kwam.

Kirril

De Groningse producer Kirril laat tijdens de duistere liveset in Plato met zijn experimentele klanken horen wat hij verstaat onder industriële, psychedelische muziek. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn vroegere chaotische levensstijl, waarin kraken en illegale feesten aan de orde van de dag waren. Zijn vijf minuten durende optreden is serieus, direct, en kent weinig melodie. Om zijn boodschap beter te begrijpen is het misschien verstandig om eerder uitgebracht werk te beluisteren, zoals het cassette album Kirril dat deze maand verscheen bij het Groningse label Tartarus Records.

Jadi-D

De stoere Jadi D staat haar mannetje. In de ingetogen minisessie in Plato laat ze met 5:55 horen dat ze een dijk van een stem heeft, die ze subtiel weet te gebruiken. Op de single Bubble Up die vorig jaar verscheen horen we dat ze ook hiphop maakt met een hoger tempo en “thick bitch energy”. Vorig jaar volgde ze ook het Hit the North traject en verdiende ze terecht haar plek in de lineup van Eurosonic Noorderslag.

De Nachtwinkel

In de eerste minuut van de sessie van elektroduo De Nachtwinkel denk je dat het nog alle kanten op kan. Maar na het eerste couplet van Lieve Danny duikt er achter de frontman een man op in pak met een varkensmasker op en verandert de track tijdens het refrein in een knotsgek feestje. Het heeft wel iets weg van Elektropoëzie. Zanger alias verteller Ruben Huizing geeft alles en ligt de halve act theatraal op de grond, terwijl hij zingt over familieman Danny die regelmatig overwerkt, iets te veel drinkt en er een dubbelleven op nahoudt. Dansbaar is het zeker. Over the top, actueel en grappig ook. Benieuwd naar hoe het afloopt met Danny? Check dan deze video.

Atoomclub

Met de track Grasduinen laat Atoomclub, de solo-act van The Mudd gitarist Hugo Heinen, met verschillende gitaarlijnen als basis dronende landschappen van geluid horen. Twee keer achter elkaar deed hij mee aan de Popronde en dit jaar laat hij van zich horen tijdens de Open Studion Sessions. Zijn optreden is een zoektocht naar de relatie tussen muziek, tijd en technologie. Instrumentele klanken om heerlijk bij weg te dromen.

Jonathan Rhodes

Singer-songwriter Jonathan Rhodes timmert al een tijdje aan de weg en won in 2020 de POPgroningen Talent Award. Tijdens deze koershoudende sessie laat hij kwaliteit horen en steekt hij wat dat betreft met kop en schouders boven de rest uit. Angela en The Fall zijn tekenende voorbeelden van de zowel fragiele liedjes als de up-tempo roots rock die hij met zijn band produceert. In het decor van de platenwinkel komt het harmonieuze optreden uitstekend tot zijn recht.

The Desmonds

Ruig, ruiger, ruigst: The Desmonds weten wat rocken is. Tijdens de sessie laat de garageband vol overgave vuige gitaarrock horen. Oftewel: een grote bak herrie. Vanuit thuisstad Groningen veroverden de vier mannen de landelijke indiescene. Ook deze band stond de afgelopen twee jaar in de Popronde. Daarnaast stond de act al op het Bevrijdingsfestival en in het voorprogramma van Mike Krol. Het debuutalbum heet Good Morning America en die verscheen vorig jaar.

CYNN

Cynthia Weiss maakte als gitarist van The Dudettes al flink indruk maar doet het als solo-act ook erg knap. Als CYNN zet ze in haar eentje een driedimensionale sound neer. De zangeres maakte duidelijk een persoonlijke groei door en staat nu volwassener en relaxter op het podium. Met een drumcomputer, elektrische gitaar, synthesizers, talloze loopstations en een dromerige stem creëert ze een rijk, elektronisch geluid. Ritmische, melodieuze en instrumentele ambient die boeiend is om naar te luisteren én te kijken.

The From Play To Rec 2022 Session is onderdeel van Eurosonic Noorderslag en te zien op YouTube.