In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Rob de Noord gaan we langs bij Richard Postma, medebaas van Tartarus Records. Hij heeft zijn enorme platencollectie op alfabetische volgorde staan, want anders vindt hij niks meer terug.

Waar ben je mee opgegroeid?

“Met veel 80’s classics, zoals Genesis, Land Of Confusion en de eerste dingen van The Cure. Van mijn pa heb ik heel erg de country meegekregen, die was groot fan van Dolly Parton. Mijn moeder was meer van de Motown. Ze luisterde ook heel veel soul en blues, een beetje jazz. Ik ben begonnen met dingen als Deep Purple en Led Zeppelin. Vanuit daar ging ik via Pink Floyd de alternatieve wereld in.

Ik vind het wel leuk om de eigenzinnige dingen op te zoeken in de muziek. Als ik één plaat zou moeten noemen is het Dummy van Portishead. Portishead heeft het genre triphop echt naar een hoger level getild. Ik ben opgegroeid met hardrock, metal en allemaal gekke dingen, maar toen ik dit voor het eerst hoorde raakte het me echt gelijk. Ik vond dit zo diep en intens. Het combineerde alle goede dingen van het oude en het nieuwe.”

Richard Postma

Richard beheert samen met Gerald Timmermans het label Tartarus Records. Tartarus begon als een metallabel dat alleen cassettes uitbracht, inmiddels is het in de woorden van Richard "een uit de hand gelopen hobby". Het label heeft nu zelfs een deal gesloten met Sony voor de verspreiding van hun muziek in de Verenigde Staten. Richard speelt ook in de doommetalband Ortega.

Zoals Rob de Noord al tipte staat Richard vanwege deze twee bezigheden bekend als een metalhead, maar gaat zijn smaak veel verder dan dat. In zijn kast is van alles te vinden, als het maar niet normaal is. 

Richard Postma

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

”Lastig, want ik breng zelf ook Groningse artiesten uit. De beste benoemen vind ik heel moeilijk, want er zijn zoveel verschillende genres. Maar als ik moet kijken naar een van de meest interessante artiesten van nu, die ik nu heel erg spannend vind, dan moet ik denken aan Eigen Risico. Hij is begonnen als een soort Death Grips-achtige glitch-hiphopartiest. Nu is hij weer helemaal terug gegaan naar echte hiphoproots, maar ook daar heeft hij weer helemaal een eigen draai aan gegeven. Het is allemaal zo onvoorspelbaar wat hij doet, omdat hij zo productief is. Zijn creatieve proces gaat supersnel. Wij brengen het een en ander van hem uit, maar zelfs ik weet niet wat hij nu weer allemaal in petto heeft.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

“Dat vraag je aan iemand die vreemde muziek luistert! Oh wacht, volgens mij heb ik die wel. Een aantal jaar geleden had je een soort internetkat, die heette Lil Bub. Dat was toen helemaal zo'n ding. Die kat heeft gewoon haar eigen plaat laten produceren. Lil Bub heeft met een producer en allemaal dj's samengewerkt en die hebben van haar stem allemaal samples opgenomen. Die kattengeluiden hoor je constant op de hele plaat terugkomen.”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

“Pfoe, ehm, ja goede vraag. Er is wel een Nederlandse artiest die het buiten Nederland beter doet dan binnen Nederland: dat is Jozef van Wissem. Hij speelt een soort van luit en werkt heel veel samen met filmmaker Jim Jarmusch.

Die gast gaat constant naar de Verenigde Staten om een plaat op te nemen of om een soundtrack in te spelen. Hij doet hier wel van die tourtjes dat hij in kerkgebouwen speelt, hele kleine intieme settings. In Nederland zelf is hij niet heel erg bekend. Wat helemaal grappig is, is dat hij ook gewoon uit Groningen komt! Hij heeft hier gestudeerd en gewerkt. Als er een Nederlandse artiest is die meer aandacht verdient hier, is hij het.”

Richard Postma

Wat is je grootste miskoop?

“Ik heb meer miskopen gedaan dan ik zou willen toegeven. Soms koop je gewoon dingen erbij. Dan kom je thuis en dan denk je: waarom heb ik die erbij gekocht? Dan draai je hem en dan ben je zwaar teleurgesteld.

Ik heb hier geen miskopen staan, omdat ik die niet in mijn collectie hou. Als ik een plaat heb die echt tegenvalt, dan hou ik hem apart als verjaardagscadeautje voor iemand die het misschien wel leuk vindt. Dat doe ik echt heel vaak. Dus als vrienden een plaat van me krijgen is het vaak iets wat ik dubbel heb of zelf niet leuk vind.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Nynke Boonstra, de oud-stagehost van Vera. Ze heeft heel lang bij Vera gewerkt en alle grotere artiesten wel eens geholpen. Ze is best wel into wat alternatieve dingen, ook wel wat zwaarder spul. Volgens mij heeft zij best wel een interessante verzameling.”