De stembus voor het beste van Groningse Bodem 2022 is nog even geopend. Om je te helpen bij het samenstellen van jouw stemlijstje vragen we mensen uit de Groningse muziekscene naar hun favorieten. Deze keer: Johan Stolk, gitarist en songwriter bij Them Dirty Dimes. Vorig jaar wonnen zij met Keep Diggin' de felbegeerde titel. Dus als iemand weet welke ingrediënten een nummer nodig heeft om te winnen is hij het wel. Hier zijn zijn keuzes voor de beste nummers van dit jaar!

De favorieten

  1. Real Farmer – Inner City

"Groningen heeft met bands als traumahelikopter, the Black Cult en the Desmonds wel een reputatie hoog te houden als het gaat om punk en garage. Ik kende deze band nog niet, maar werd gelijk enthousiast van hun demo’s in deze lijst. Ik moest denken aan het Amsterdamse Queen’s Pleasure; stekelige punk met Britse new wave invloeden. Kan niet wachten om dit live te zien!"

  1. Electropoëzie – Altijd Ameland

"Electropoëzie zag ik dit jaar live op FestivalderAa. Het leek een vreemde match; het publiek was van tevoren heel ongemakkelijk en afwachtend. Maar al bij de soundcheck begon Electropoëzie het ongemak bij bezoekers juist enorm uit te vergroten. Ik dacht dit gaat nooit goed joh. Maar een paar nummers later stond iedereen Altijd Ameland mee te bleren alsof ze dat nummer al jaren kenden, haha. Op de een of andere manier klinkt dit nummer gewoon als een instant klassieker. Knap gedaan."

  1.  Fred Goverde - IN 1X GOED

"Springerige Nederlandse poppunk met een goeie frontman. En van die venijnige hooks die dagenlang in je hoofd blijven hangen - gewenst en ongewenst. Maar bij dit nummer valt het allemaal op z’n plek vind ik; veelbelovende intro, paar strakke stops, een gek orgeltje en catchy na-na-naa’tjes. En dan moet het hele refrein nog komen. Twee minuten met Fred is spannender dan 17 jaar Kensington."

  1. Jonathan Rhodes - The Fall

"Bevriende Americana-artiest waar we met Them Dirty Dimes geregeld het podium mee delen. De basis zijn een goede stem, een gitaar en een goed verhaal. En met z’n band creëert hij vervolgens een mooi warm (gitaar)bad waar je zomaar een hele avond in kan blijven dobberen. Met de herkenbare riff en de samenzang in het refrein is The Fall een mooie kennismaking."

  1. Cirrus Minor - Lawless Lost In Time

"Autorijnummer van 2022 wat mij betreft. Ik heb altijd wel een zwak voor goede stoner rock gehad. Niet te pretentieus, gewoon één goede groove en daar dan lekker vijf minuten mee vullen. Cirrus Minor beheerst dat kunstje goed, met een stem die er overtuigend overheen komt. Zo kom je de Hunebed Highway snel door."

Wat was je beste muzikale ervaring in Groningen van afgelopen jaar?

"Gregory Alan Isakov op Takeroot in de grote zaal van SPOT. Zanger Gijs en ik kijken ieder jaar wel uit naar dit Americana-festival, maar de line-up van dit jaar was echt uitzonderlijk goed. Het optreden van Isakov als duidelijk hoogtepunt. Zijn albums zijn erg mooi, maar verstild. Live kleedde hij alles aan met een band en een indrukwekkende lichtshow. Een pauk hier en daar, een viool en de meest melancholische banjo die je hebt gehoord. Maar heel mooi gedoseerd, met een goede spanningsboog. En net als je dacht dat de bombast teveel wordt sloten ze af in een bluegrass-achtige setting, met z’n allen rond 1 microfoon."

Welke Groningse act heeft het afgelopen jaar de grootste stappen gemaakt, of waar heb je het meest bewondering voor?

"Vorig jaar was van the Vices, maar dit jaar toch echt wel van Orange Skyline als je het mij vraagt. In 2021 tekenden ze bij Sony, begin dit jaar leverden ze met A Fire de soundtrack van de Olympische Spelen aan, en ze hebben net een plaat uit met een paar stadionknallers. Hoeveel stappen kun je in een jaar maken? Voor mijn persoonlijke smaak vind ik het soms net wat teveel een Oasis-kopie, maar ik vind het echt mooi om een Groningse band te zien die groots durft te dromen."

Kan jij je wel vinden in de keuzes van Johan? Of push je liever je eigen favorieten? Stemmen voor de beste nummers van Groningse Bodem kan tot en met 7 december via deze link. Wil je de lijst nog even beluisteren? Dat kan hier.