In oktober zou nachtclub OOST sluiten. Maar dit weekend keert het terug in een vernieuwde vorm: naast club is het nu ook een podium. Met optredens van The Homesick en Eigen Risico toont het dat die uren die je anders thuis of in de kroeg zou besteden om in te drinken, ook prima naar OOST kunnen worden verplaatst. En de dj programmering, die is vanavond wederom dik in orde.

Eigen Risico

Vers geverfde muren die nog maar nét droog zijn, een missende drempel in de gang en een iets te hoge L-vormige bar waar je zelfs met de standaard Hollandse lengte maar net overheen kan kijken: OOST is nog niet helemaal af. Maar terug en open zijn ze, en wel met de introductie van een nieuw concept. Want waar je voorheen op een vrijdagavond alleen dj’s zag spelen, gaan vanavond de deuren drie uur eerder open om nog twee bands te zien: Gronings-Amsterdams-Rotterdams nowave outfit Geo en het Dokkumse indierock trio The Homesick. Helaas moest die eerste last minute afzeggen, en dus valt het Groningse Eigen Risico in.

Dat hip hop duo heeft zijn naam te danken aan het label ‘Eigen Risico’ wat op elk ongekeurd Mamamini product staat. En hun eigen set wordt dat ook, blijkt al snel. Vandaag in minimalistische opstelling, met Jesper Vos als dj en jarige frontman Hache op vocalen. Die eerste staat op het podium, de tweede vertrekt van vóór het podium, zo het publiek in. En die verplaatst zich nerveus heen en weer om de lange microfoonkabel die Hache achter zich meetrekt te trotseren. Als een schreeuwende JPEGMAFIA over stevige Death Grips-esque lo-fi hip hop beats (met een Daniel Johnston sample!) weet Hache de aandacht goed te trekken. Gaaf ook dat Hache in zijn moedertaal, het Spaans, spit. Zonde dat de zaal halfleeg is, anders was hier geheid een moshpit ontstaan. Oók jammer is dat de dj met rapper combinatie net iets te statisch is. Normaliter had er achter de dj nog een graffitikunstenaar gestaan. Maar begrijpelijk is het ook, dat dat op het laatste moment niet meer te regelen viel. Voor het duo was dit eigenlijk een releaseparty voor hun nieuwste plaat Una Mujer, Un Perro Y Uno Pistola die sinds gisteren uit is, en daarmee ruimschoots geslaagd.

The Homesick

Andere koek is het Dokkumer The Homesick, die een paar maanden geleden in Vera al lieten zien het over een héél andere boeg te willen gooien. We hoorden daar niet de dwarse indierock en postpunk van Subpop release The Big Exercise, maar een meer psychedelische avantpopsound die doet denken aan Animal Collective. Een sound die goed bij de band past, gek genoeg. Want al is het compleet andere genre, toch hoor je die échte The Homesick sound terug. Ook vanavond zien we geen gitaren maar synthesizers op het podium, en een op een drumpad slaande drummer. Met uitgesponnen, trippy nummers waarbij onverstaanbare (is dat de bedoeling?), zich herhalende vocalen worden verbonden met synthesizer loopjes en herhalende drumpartijen weet de band het publiek in een trans te brengen. Waar het de set in het begin vrij rustig is, komt er halverwege meer pit in. De drumpad wordt verruild voor echte drums, het tempo gaat omhoog, de samenzang van frontmannen Jaap van der Velde en Elias Elgersma wordt alsmaar intenser. Die twee staan dit keer overigens, wat een stuk beter werkt dan de stoelopstelling in Vera. En verrek, zo schuifelen de mensen niet meer voorzichtig, ze staan te dansen! Duidelijk wordt, hoe goed een band als The Homesick in deze vrijdagavond setting past. Het OOST publiek is een dansgraag publiek die hongerig is voor een goede opwarm act. Wat een contrast met de show in Vera, waar de helft van het publiek niet wist hoe ze op het nieuwe geluid moesten reageren. Nee, The Homesick heeft de zaal vanavond goed om haar vingers gewonden. Wanneer komt dit materiaal op de streamingsdiensten uit?

aka kos en Elena Colombi

Na een wat ongelukkige (en lange) ombouw, met wachtijden bij de bar die steeds verder oplopen, is het rond middernacht tijd voor de aftrap van de eerste dj. En wie zien we daar achter de decks? Het is niemand minder dan kersverse programmeur Kos van Erp alias Aka Kos. En waarom zou je jezelf ook niet als openingsact boeken? Kos heeft er overduidelijk zin in. Vol energie staat hij een potje stevige new wave en EBM/industrial tracks de zaal in te rammen. OOST  voelt even als een een jaren ’80 discotheek, met tracks als ‘Ne Doute Pas’ van Elaine Kibaro. Het gaat er als koek in, zelfs wanneer Kos vanuit een new wave track de breakbeatknaller ‘Prison Of Your Spell’ van Errortica inzet. Een minuut later horen we de eerste acidlijntjes al, en zo maakt de dj ons warm voor een heerlijk gevarieerde en overtuigende set. Na twee uur neemt de hoofdact van vanavond het van hem over. De Italiaanse Elena Colombi, een graag geziene gast op festivals als Dekmantel en clubs als Garage Noord, heeft een even grote voorliefde voor EBM en industrial, maar draait ook graag een goeie breakbeat. Waar ze het tempo al gauw opdrijft naar 130 BPM, draait ze die later in de set een tikkeltje terug. Rond een uurtje of half drie staat de zaal ramvol en Colombi te vlammen: de sfeer zit er goed in. Ja, Colombi is een gedroomde openingsact die met een even afwisselende set als haar voorganger de hele zaal in haar macht heeft.

Met de eerste heropeningsnacht van OOST toont de club dat het er weer zin in heeft. Met een sterke boeking van Elena Colombi en openingset van de programmeur zelf, bewijst het dat het misschien wel sterker dan ooit terug is gekeerd. En die combinatie van live met dj’s kan nog wel eens gaan werken, zeker als de club er straks een tweede zaal (en extra bar en meer!) bij heeft, waardoor de overgang van live naar dj nog een stuk soepeler kan verlopen. De komende weken staan er een hoop mooie namen op het affiche: Duitse breakbeat techno-dj Minor Science reist bijvoorbeeld voor een liveset af naar de club. Het belooft een rooskleurige toekomst voor de club, die nog véél meer in petto lijkt te hebben.