Nu we eindelijk weer naar concerten kunnen gaan, jeukt de vraag naar nieuwe muziek meer dan ooit. 3voor12Groningen weet jullie wens te vervullen met de nieuwste muzikale hoogtepuntjes van Groningse Bodem. Wie van deze artiesten hoop jij binnenkort live te zien?

The Desmonds | That's Right

The Desmonds hebben afgelopen tijd een transformatie doorgemaakt in hun sound. Met de vorige release van Suffocation bleek de band al een stuk smeriger te klinken. That’s Right blijkt op deze sound voort te borduren en zal waarschijnlijk de toon zetten voor het album Good Morning America dat op 1 oktober uitkomt. That’s Right is een heerlijk liedje met een maatschappijkritische tekst wat je verwacht bij een garageband. De band weet met dit nummer een bepaalde lakse volwassenheid of swagger neer te zetten die het plaatje compleet maakt. Dit effect wordt versterkt dankzij de dissonante gitaren en de lading overdrive die overal dik bovenop ligt. Als je naar de track luistert kun je de bezwete bandleden al bijna live ruiken. De single maakt zeer nieuwsgierig naar het aankomende album.

Jonathan Rhodes | At Least I Found You

POPgroningen Talent Award 2020 winnaar Jonathan Rhodes heeft de nieuwe single At Least I Found You uitgebracht. Dit deed hij deze maand met een show in EM2. Het typische americana geluid van Rhodes is terug te horen in het kleine liedje. Het nummer start met een simpele beat en akoestische gitaar. Langzaamaan bouwt het nummer op door het toevoegen van de echte americana clichés: een slide gitaar, treinspoordrums en een banjo. Wanneer er ook over whisky gezongen wordt is de country/americana trukendoos leeg. Het is bijna alsof je naar de nieuwe John Mayer plaat luistert. Dit is de valkuil van het genre: je moet je als artiest hier weten te onderscheiden. Hier slaagt Jonathan Rhodes met dit nummer helaas niet in. Het is absoluut niet dat Rhodes en band een slecht liedje hebben uitgebracht, maar het mist gewoon een eigen smoel.   

POTGROND | Snackbar

Simplon heeft tijdens de coronapauze veel bands gesteund door een zaal aan te bieden waar live video’s gemaakt konden worden. Een uitstekende manier voor een nieuwe band als POTGROND om zich aan de wereld voor te stellen. Het punktrio doet dit met het nummer Snackbar. Het nummer is niet per se een muzikaal hoogtepuntje, maar geeft vooral een high school punk vibe. In het nummer worden bijna alle voor mogelijk gehouden snacks bij langsgegaan. Dit doen de drie punkvrouwen met een knipoog. De luisteraar blijft echter alleen achter met honger. Het is ook niet per se een nummer dat je op de bank in je huiskamer op zou willen zetten, maar wel dat je live graag wilt ervaren: kan je daarna direct naar de snackmuur. Wanneer zangeres Mijke laat horen dat ze een goed partijtje kan schreeuwen jeuken de livekriebels nog meer. De band maakt zeker nieuwsgierig, hierbij is de grootste vraag of de band voor serieus werk gaat of vooral lol wil trappen.

Lisa Ploeger | Waves

Waves is de nieuwe single van de singer-songwriter Lisa Ploeger. Het country-pop liedje is fijn in het gehoor en doet denken aan artiesten zoals Ilse de Lange. Het nummer gaat over de ups en downs in een relatie, zoals eigenlijk heel veel popliedjes. Er zit erg veel potentie in de single. Het refrein is erg catchy maar mag eigenlijk net iets meer knallen. Zo klinkt de productie van het nummer erg goed en gelikt, maar komt de zang er hier af en toe wat vlak uit. Lisa Ploeger heeft met Waves en White Flag twee leuke singles uitgebracht. Nu is het nog zoeken naar dat stukje eigenheid waardoor ze eruit springt.

not sure | Doughy

Er zal waarschijnlijk nog nooit zo’n episch nummer uitgebracht zijn over een bol deeg dan Doughy van de rapper not sure. Doughy lijkt een van de eerste singles te zijn van een EP genaamd Ingredient One. De song bevat humoristische laid-back hip-hop coupletten die hints geven naar de naam van doughy, die in een ophypende Macklemore-achtig refrein wordt vrijgegeven. De alternatieve compositie blijft de luisteraar continu boeien. Ook zou een liveband not sure niet misstaan als de volgende tracks in dezelfde stijl zullen zijn. Na de verrassende EP Eden, weet not sure wederom een te gekke plaat neer zetten. We kijken uit naar de toekomst voor not sure.

Dort. | Fade

Het duo Dort. maakt melodische, dansbare synthpop/new wave dat je doet denken aan de jaren 80. Deze zomer heeft de band vijf tracks opgenomen die dicht na elkaar uitgebracht worden. Het nummer Fade is hierop het eerste voorproefje. Het is een heerlijk liedje dat je qua beat op repeat zou kunnen zetten en 15 minuten later beseft dat hij nog aanstaat. De smerige gitaren zijn een uitstekende toevoeging aan de syntpop en voegen een lekker vuig randje toe aan de song. De vocalen zitten echter niet helemaal lekker in de song. De zanglijn is wat zeurderig en niet altijd helemaal on point in de coupletten. Dit wordt echter goed gecompenseerd door het muzikale geweld dat de coupletten omsingelt en de lekkere refreinen.

Dit kwam er nog meer uit Groningen:

Mevia Fatale | Ghost

DE KAT | I Might

Never been to Berlin + Midnight phone Carl | I Might

GEO | GEO (EP)