Subroutine Records viert deze week haar 15-jarig bestaan. Het label viert dit jubileum met twee avonden in Vera, wat een belangrijke plek is voor het label. Subroutine Records vindt namelijk zijn oorsprong bij dit podium. Oprichters Niek Hofstetter, Koen ter Heegde en Tsjalling Venema (deze laatste is inmiddels niet meer betrokken bij het label) werkten bij de oprichting van het label samen bij Vera. Op de eerste avond van het Subroutine festijn is het aan het Groningse WOLVON en het Amsterdamse Global Charming om dit feestje in te vullen.

WOLVON

De avond begint met WOLVON. WOLVON zit al sinds hun eerste EP bij Subroutine Records, maar de laatste release is alweer even geleden. De band heeft al sinds 2018 niets meer uitgebracht. Ze hebben ook al een tijdje niet meer op het podium gestaan en dat is helaas te merken. De band is af en toe een beetje ongemakkelijk naar het publiek, wat lijkt op een gebrek aan zelfvertrouwen. Het goede nieuws: die onzekerheid is nergens voor nodig.

De muziek is namelijk erg goed. De nummers hebben iets meeslepends doordat gitaar- of drumriffs zich herhalen. Dat bouwt op tot een muur van geluid waar de luisteraar helemaal in op kan gaan. Gitarist Ike de Zeeuw en bassist Ruben van Walraven hebben een hele sterke muzikale harmonie, die goed tot z’n recht komt door het sterke fundament van de drums.

De meest recente single 70 Days komt live prachtig uit, het sluimerende duistere geluid gaat over in keiharde gitaren die het publiek zonder pardon meeslepen. Veel van de nummers die de band speelt zijn nog nieuw, laat Ike de Zeeuw aan het publiek weten. De nieuwe nummers zijn nog meeslepender en meer hypnotiserend dan het bekende werk.

Global Charming

Na een kort intermezzo bestijgt Global Charming het podium. Het contrast met de vorige act is groot, omdat dit viertal juist heel erg op hun gemak lijkt voor een publiek. Global Charming heeft dan ook al iets meer en iets recentere podiumervaring dan hun Groningse labelmaatjes WOLVON.

Dit viertal heeft een uitgesproken uitstraling: bandleden Sara Elzinga en Fokke de Wit hebben hun kapsels op elkaar afgestemd met korte blonde staartjes over hun hele hoofd. De hele band draagt tweedehands kleding, maar wel op een hippe manier natuurlijk. De nonchalante houding van de bandleden bij het oppakken van de instrumenten straalt net het zelfvertrouwen uit wat bij WOLVON miste.

Global Charming begint hun set met een instrumenteel nummer, wat al meteen goed valt bij het publiek. Het is bijna opscheppen: kijk, wij kunnen het publiek ook zonder zang vermaken. Vervolgens zetten de post-punkers hun single Office Hell in. De thematiek van dit nummer is tekenend voor de band: ze bezingen maar wat graag de doorsnee saaiheid van een volwassen leven. Dat klinkt ook door in de muziek: bijna verveeld gespeelde riffs die zichzelf vaak herhalen.

Toch is de set verre van saai. De post-punk klinkt heel duidelijk door in de muziek, maar ook invloeden van bijvoorbeeld new wave blijven niet uit. Soms valt gitarist Sara Elzinga bij in de zang voor een paar woorden met extra nadruk. Dat is goed gevonden: de stemmen werken perfect samen in de sfeer van de muziek.

De set resulteert dan ook in een erg tevreden publiek. De enige teleurstelling die nu nog rest is dat een toegift uitblijft.