In 'Een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Christian Thomas zijn we in gesprek gegaan met Elmar van Arnhem. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd heeft deze vinylliefhebber - en dj - een meer dan volwassen platencollectie.

Waar ben je mee opgegroeid?

Various - Invisible 018 EP

“Mijn vader verzamelde reggae, dat is nog steeds zijn ding. Daar heb ik wel wat van meegekregen. Ik herinner me nog een artiest als Dennis Brown bijvoorbeeld. Ik was dus ook al vanaf mijn vijftiende muziek aan het verzamelen. Op mijn zeventiende kwam ik op een Breakfast-feest in Vera. Ik kocht daar Invisible 018, een EP van een van de oude labels van Noisia. Ik heb iets van tien platen van dit label gekocht. Het was echt een eye-opener voor mij. Het was voor mij niet alleen meer luistermuziek, maar dit was de ​drum​-'​n​-​bass muziek die ik heel graag wilde gaan draaien en laten horen. Deze hele label-reeks was voor mij supervet. Mijn favoriete track van deze EP is DaVIP - Helicopters.”

Elmar van Arnhem

Van Arnhem - 21 jaar - is niet alleen een vinylliefhebber, maar ook dj. Tegenwoordig is hij aangesloten bij het dj-collectief Ongehoord. Hij valt te omschrijven als een jonge, alleskunnende dj. Zelf zegt hij hierover: “Elke stijl die er is, zou ik wel kunnen willen draaien.” Hij begon met ​​drum​-'​n​-​bass, maar zo langzamerhand draait hij ook techno, house, indie en pop. Vanaf zijn twaalfde levensjaar was hij al actief met het maken van mixes, beats en producties. Zo langzaamaan begon hij ook vinyl te verzamelen. Samen met zijn vader - ook een fanatiek verzamelaar - bezocht hij vanaf zijn vijftiende de platenzaken om vinyl te scoren. Inmiddels is er ietsjes minder sprake van een grote verslaving: “Ik kocht veel inderdaad, wel tien platen per week.”

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Noisia - Tommy's Theme / Could This Be 

“Van de Groningse artiesten is het toch voor mij Noisia. Could This Be is de eerste ​​drum​-'​n​-​bass​ track die mij heeft gepusht om verder in de ​​drum​-'​n​-​bass en elektronische muziek te duiken. Dankzij dit nummer heb ik zoveel meer nieuwe vette muziek ontdekt, en is uiteindelijk mijn passie om te draaien en muziek te maken door ontstaan. Ik was dertien, en toen ik dit opzette heb ik het volume ver opengedraaid. De buren moeten dit hebben gehoord. Ik volg Noisia nog steeds, in de scene zijn zij de grootste.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Jeandado - Übergabe Von Werkzeugen

“Vooropgesteld verzamel ik ook vinyl wat behoorlijk de experimentele kant op gaat. Maar deze staat best hoog op mijn lijst. Het is heel experimenteel; het heeft hele rare tonen, arrangementen en een vreemde sounddesign, maar toch is de muziek heel speels. Zelfs humoristisch. Er staat een track op die Penis heet, wat wil je nog meer? Ik heb wel meer van dat soort platen, ik hou er wel van als de productie wat extravagant is en dat er iets nieuws wordt geprobeerd. Wellicht zou ik het niet snel draaien in een set, maar ik vind het wel fantastisch dat zoiets bestaat. Favoriete track van dit album is Knochensturm.”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Philip D. Kick - Pathways

“Dit is een alias van Om Unit die veel dub, dubstep, en jungle maakt. Om Unit volgde ik al een tijdje. Op Facebook zag ik dus dat hij deze plaat zou uitbrengen. Zijn muziek als Philip D. Kick is fucking gruwelijk. Voor deze plaat heeft hij juke met jungle en techno gefuseerd, wat hem veel te goed is gelukt. Dit zou zoveel meer bekend mogen worden in de dance-scene naar mijn mening. Het is zo dansbaar, en technoliefhebbers kunnen op bepaalde tracks er best wel lekker op gaan. Dit moet gewoon heel hard in de club gedraaid worden. En dan iedereen los zien gaan.”

Wat is je grootste miskoop?

The Nightclub - Feelings 

“Deze heb ik gekocht in een platenzaak in Deventer een tijdje terug. Ik kon het nergens luisteren, maar ik dacht dat ik de gok wel kon wagen. Ik zou thuis wel horen wat er op stond. Het zag er vet uit, dus waarom niet? Ik kwam thuis, en tot mijn verbazing hoorde ik dat het twee zeer lelijke edits zijn van de trompet van Hotel Room Service van Pitbull. (Redactie: de bekende sample afkomstig van Push The Feeling On van Nightcrawlers.) Ik kon wel janken man! Maar toch een klein sentimentje die nu in mijn platenkast ligt.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Rob de Noord. Hij is onder andere een van de grootste ​​drum​-'​n​-​bass/jungle vinylverzamelaars. Hij heeft onder andere meegewerkt met het geluid in De School in Amsterdam toen het nog open was, en ik draai ook met hem samen bij Ongehoord. Ik weet zeker dat iedereen die zijn interview gaat lezen een track ertussen ziet staan die hij of zij nog niet kent. Maar voor de rest geen druk natuurlijk.”