Gronings trots op het gebied van blues, DE KAT, is een nieuwe weg ingeslagen. Waar de eerste twee albums van de band volledig muzikaal waren, hebben ze nu de handen ineen geslagen met zanger Goya Buitenhuis. Op 15 oktober volgt het album GOYA & DE KAT, waarvan Manic Me de derde single is die uitkomt.

Eerder kwamen van het nieuwe album al When The Sun Explodes en Dog’s Old Pride uit. Dat zijn wat kalmere bluesnummers om op een zwoele zomeravond op te zetten. De zang voert vooral in When The Sun Explodes de boventoon.

Met Manic Me trekt DE KAT die lijn niet door, al is het alleen al doordat de zang hier duidelijk niet de hoofdrol heeft. Waar je als luisteraar tijdens de intro van When The Sun Explodes wacht tot de zang erin komt, is de introductie van de vocalen op Manic Me bijna een verrassing.

Dat is niet erg, totaal niet zelfs. DE KAT kennen we natuurlijk als een muzikaal sterke groep. Dat komt in Manic Me ook weer goed naar voren. Dat komt vooral doordat de band speelt met een herhaalde gitaarriff die net op de goede momenten afwijkt van het verwachte. Het nummer is uitzonderlijk goed opgebouwd. In het begin is het kenmerkende gitaarspel al genoeg om iedereen mee te laten knikken, maar tegen het einde is stilzitten al helemaal geen optie meer.

De baslijn heeft een snufje disco in zich en dat is een uitstekende combinatie met het indringende en opzwepende gitaarspel. Na het horen van Manic Me zou je hier als luisteraar heel graag op willen dansen in Vera. Het hopen is op een coronatechnisch wonder, want DE KAT geeft op 15 oktober tijdens de release van hun nieuwe album in Vera ook meteen hun afscheidsshow.