Op een koude donderdagavond verzamelen zich toch een redelijk aantal muziekliefhebbers voor Simplon. We zijn inmiddels al gewend aan het feit dat er weer volop gedanst mag worden en dat zal vanavond ook zeker gebeuren. Op het programma staan rapper not sure en electronic act Port Patrol.

WieWatWaar?

Artiest: not sure & Port Patrol

Locatie: Simplon UP

Datum: 14 oktober 2021

not sure

De enthousiaste 24-jarige Tom Röfekamp, die hier op het podium staat als rapper not sure, wordt opgewacht door een zo mogelijk nog enthousiastere fanschare. De indruk ontstaat dat je als nieuwsgierige Simplon UP-ganger per ongeluk op een huisfeestje bent beland, maar zodra not sure begint wordt alle twijfel al snel weggenomen. Het duurt niet lang voordat de hele zaal meegaat in de vrolijkheid van de jonge rapper.

De laatste release van not sure is Ingredient One: Passion, een concept-EP met als thema 'brood'. Dat thema komt in alles terug: Röfekamp treedt op in een soort bakkersblouse, maakt de ene broodreferentie na de andere en tijdens het hitje Doughy wordt er zelfs met brood in de zaal gegooid. Dat laatste wijst erop dat er misschien een beetje wordt afgekeken van de Groningse collega Mark Roggebrood.

Maar het blijft niet alleen bij vrolijkheid en brooddeeg. Als introductie van het nummer The Recipe vertelt de rapper een heel persoonlijk verhaal. Het laat maar weer eens zien hoe mooi het is als een artiest open durft te zijn: het nummer maakt met deze inleiding een diepe indruk. Nog een mooi moment ontstaat wanneer Röfekamp een kritische noot plaatst bij machocultuur met het nummer Boys Don’t Cry. Het is dan ook enorm zonde dat de performance van dit nummer een beetje in het water valt door de uitgebreid pratende mensen in de zaal.

Port Patrol

Waar het bij not sure vooral draait om gevatte teksten, is bij het Rotterdamse Port Patrol geen vocalist te bekennen. De act wordt omschreven als minimal techno, maar wat vooral opvalt is de enorme muzikaliteit van deze act. Er is een eigen geluidsman meegekomen en het wordt meteen duidelijk waarom: ieder geluid is afgewogen.

De man achter Port Patrol is Alex Ketting, maar hij staat met vier andere muzikanten op het podium. In deze samenstelling speelt hij nog niet zo lang, maar dat is er niet aan af te zien. Het plezier en de muzikaliteit spat er bij de vijf mannen vanaf. Ieder bandlid gaat lachend, maar volledig gefocust door de set. Dat resulteert in een heel dansbaar, vrolijk, interessant geluid. Verwacht geen harde techno: alleen de zich herhalende drumbeat duidt op techno.

Dat betekent niet dat er niet gedanst kan worden. Integendeel: niemand in de zaal staat stil. De muziek heeft soms invloeden van wereldmuziek, dan weer van jazz, maar het blijft vrolijk en luchtig. Helaas is er halverwege de set een klein technisch mankementje, waardoor de set tot twee keer toe stil komt te liggen. Dat is dan ook het enige moment dat de glimlachen heel even verdwijnen van de gezichten. Gelukkig is het euvel al snel opgelost en kunnen de dansjes hervat worden.