Ondanks dat de Popronde in Groningen dit jaar op kleinere schaal moet plaatsvinden, bruist de binnenstad weer zoals we dat het liefste hebben. Doordat er dit jaar minder locaties zijn dan voorgaande jaren, zijn er ook minder acts om te aanschouwen. Maar in dit geval is het zeker kwaliteit over kwantiteit. De meest uiteenlopende klanken dwalen door de Oosterstraat via Vera en de nieuwe locatie van The Smooth Brothers zo naar BijVrijdag en Simplon.

MAX POOLMAN

Rond zeven uur vult The Smooth Brothers zich terwijl Max Poolman nog even zijn mondharmonica test en mensen nog een koffie bestellen. Max Poolman was in Amerika de reis van zijn leven aan het maken toen hij helaas door corona terug moest naar Nederland. Pijnlijk, maar het leverde hem wel een prachtig album op en gelukkig kan hij daardoor vanavond voor ons spelen. Max zijn muziek is een combinatie van americana, country en folk en achter zijn rauwe stem schuilen prachtige verhalen. Met een goede combinatie tussen rustige country en opzwepende folk is het een heerlijk begin van de avond, waar de nieuwe locatie van The Smooth Brothers zich uitermate goed voor leent. 

ALISON JUTTA

Dan op naar BijVrijdag, waar de sympathieke Alison Jutta ons begroet met een warme deken van synthesizers en groovy baslijnen. Ze is blij dat we er zijn: “Vorige week stonden we nog om vier uur te spelen in een bibliotheek,”. Het bezoekers van vanavond zijn dan toch misschien wel een dankbaarder publiek. Ondanks dat het af en toe iets langer duurt voordat er een nieuw nummer kan worden ingezet doordat de synth soms hapert, loopt ook de BijVrijdag-kelder langzaam vol. De uit Antwerpen afkomstige, maar nu in Rotterdam gevestigde singer-songwriter betovert het publiek met haar kraakheldere stem, trouw bijgestaan door “basstopper Mischa”. Deinen en dansen gaan hand in hand en vullen de kelder met zowel gevoel als energie. 

 

MINKA

Terwijl MINKA haar soundcheck doet, stoppen mensen even met praten om te horen hoe ze de snaren van haar gitaar laat trillen en maakt ze ons nieuwsgierig naar de rest.  En dat is het wachten waard. De uit Deventer afkomstige MINKA weet in no-time het publiek in Vera in te pakken met haar electropop dat rockt aan alle kanten. Haar teksten simpel, relevant en treffend in herkenbaarheid: “Nee je hoeft geen nieuwe baan, je wil gewoon hard gaan”. MINKA is eigenwijs, stoer en een feestje der herkenning. Al swingend over het podium lijkt de Vera bijna te klein voor MINKA die gewapend met haar blauwe gitaar de hele zaal laat dansen.

 

YVES

Terug in The Smooth Brothers staat de in Amsterdam geboren, maar in Almere opgegroeide rapper YVES op het programma. Zijn teksten zijn hard maar raken ook, vooral als ze kracht worden bijgezet door de prachtige stem van zangeres GINGE, die ook solo-optredens heeft staan voor de Popronde in andere steden. The vibe is low-key en mensen deinen mee op de beats die in de nu iets te vel verlichte Smooth Brothers, toch minder lijken te kunnen aarden. In Simplon had YVES misschien meer tot zijn recht had kunnen komen. Ondanks dat is het een fijne afwisseling en de perfecte plek om even bij te komen van het knallende optreden van MINKA.      

 

ATOOMCLUB

Terug in de BijVrijdag-kelder zoemen de hypnotiserende klanken van Atoomclub je tegemoet. Eigenlijk zou Melle hier optreden, maar door ziekte werd hij op het laatste moment vervangen door Atoomclub. Sommige mensen lijken hierdoor een beetje op de verkeerde plek, anderen zijn juist gegrepen door de Drone-muziek die teruggaat naar de essentie. Een bijna meditatieve sfeer zorgt ervoor dat mensen op hun tenen de kelder binnenlopen, maar zorgt er ook voor dat de mensen die meer op zoek zijn naar een feestje niet al te lang blijven hangen.

KEES

Dan nog even naar Simplon waar KEES in de bovenzaal de avond afsluit. Met haar pakkende teksten die begeleid worden door soms dromerige en dan weer knallende synths, krijgt ze de kleine zaal zowel stil als aan het dansen. Onder het publiek gaat een camera rond: De Camera van KEES, waar we allemaal even een stukje mee mogen vastleggen van zowel het optreden als van elkaar. Toch filmt niemand echt lang, omdat KEES een te leuke live-act is om enkel door de lens van een camera te aanschouwen. 

Tot slot, terug naar de binnenstad waar een groep mensen om twaalf uur bezweet Vera uitzwermt. Iedereen blijft hangen in het geroezemoes. Er worden namen van acts en telefoonnummers uitgewisseld, niemand wil naar huis. Maar terwijl de nacht nog jong is en de mensen zich verspreiden over de stad staat er één ding buiten kijf: Dit was weer een geslaagde editie van Popronde Groningen 2021.