Na meer dan anderhalf jaar lang shows met vaste zitplekken en 1.5 meter afstand was het op de laatste dag van september dan eindelijk het moment van 'vrijheid'. Gewoon weer dansen, duwen, trekken en in elkaars oor schreeuwen tijdens liveshows, het mag weer. Er had in Vera geen beter evenement dan Zwemfest kunnen zijn om dit glorieuze moment weer in te luiden. Met al die studenten is het niet het meest typische Verapubliek, maar een uitbundig feest is er vrijwel zeker mee gegarandeerd.

Meteen volle bak erin

Het programma dat is samengesteld door de Zwemfestcommissie, gevormd door studenten van de studieverenigingen GHD Ubbo Emmius, Ibn Battuta, GLV Idun en VIP, is er ook duidelijk op gericht om de nieuwgevonden vrijheid uitbundig te vieren. Met zeven indie/garagerockbands biedt het dan wel weinig muzikale variatie, maar zijn energieke shows van begin tot eind vrijwel gegarandeerd. Opvallend is echter dat Groningse bands of artiesten dit keer ontbreken. 

De lat voor dat energieniveau wordt door de CLOUDSURFERS meteen mijlen hoog gelegd. De band heeft op dit moment door o.a. de Popronde de wind flink in de windsurfzeilen en maakt alle verwachtingen moeiteloos waar. De groep is duidelijk op elkaar ingespeeld en schakelt soepel van van maatsoort naar maatsoort. Tekst en muziek zijn alles behalve subtiel, eerder behoorlijk in your face. Voor het publiek dat net weer moet wennen aan het gewoon kunnen staan is het misschien zelfs een beetje veel om te verwerken. De act was later op de avond waarschijnlijk beter tot zijn recht gekomen. Als experiment heeft de groep ook een extra drummer meegenomen. Hoewel het bewonderenswaardig is dat die overal zonder problemen meekomt, voegt het voor het totaalplaatje nog weinig toe. Wellicht dat dat later nog komt. 

Deveron - Zwemfest 2021

Deveron - Zwemfest 2021

Weer beuken in de kelderbar

Deveron, ook een Poprondeact, heeft de eer om de kelder van Vera als eerste band in bijna twee jaar weer om te toveren tot een vochtig, klam hol. Een grote verantwoordelijkheid voor de ogenschijnlijk nog jonge groep. Van enige nerveusiteit is echter weinig te bespeuren als de eerste akkoorden worden ingezet. Niet al te ingewikkelde rechttoe-rechtaan muziek die wat weg heeft van IDLES, vult al snel de downstage. De composities zijn niet heel indrukwekkend, maar dit maken ze meer dan goed door het enthousiasme waarmee ze het brengen. Zanger en gitarist Constantijn Houtkamp raakt hierdoor al halverwege de set zijn stem kwijt. Gelukkig vangen de fenomenale drumpartijen van Tom van Giessen dit op. Dit in combinatie met nog wat laatste vocalen die Houtkamp er nog uit weet te persen, zorgen ervoor dat de set toch nog tot een goed einde wordt gebracht. De temperatuur in de kelder is inmiddels aardig gestegen, maar het zweet drupt nog niet van het plafond. 

Shaemless - Zwemfest 2021

Shaemless - Zwemfest 2021

Een meer ingetogen tweede acte

In de Grote Zaal is de tweede act, met de bands Magnectic Spacemen en Banji, een momentje van relatieve rust. Bij Magnetic Spacemen ligt dat er voornamelijk aan dat hun simplistische garagerock niet het niveau weet te halen die daarvoor door CLOUDSURFERS als standaard is neergezet. De show biedt geen verrassingen en geeft de concertganger genoeg tijd om even uit te blazen na de eerste twee shows. 

Banji is daarentegen een welkome afwisseling in al het gitaargeweld van de avond. Met aanstekelijke synths en leuke deuntjes bieden de vier heren een vruchtbare voedingsbodem om danspasjes op te maken. De afwisseling doet veel goed en maakt de avond ook interessant voor de wat minder rockliefhebbende student. 

In de kelder raast het programma echter onverminderd door. Shaemless gunt zijn publiek namelijk geen moment een adempauze. Nadat het eerste nummer niet helemaal lijkt te landen, zet de groep er een tandje bij en houdt dat de hele set onverminderd vast. De gekleurde blousjes van de groep doen in het begin vermoeden dat er wat vrolijke surfmuziek aankomt, maar de rauwe nummers van Shaemless zijn alles behalve vrolijk, al kan de kenner er misschien nog een glimpje surf in herkennen. De kneiterharde punkshow doet wat denken aan Paracetamol. Het is dan ook niet zo gek dat de kelderbar al snel in een kolkende massa verandert.

Queen's Pleasure - Zwemfest 2021

Queen's Pleasure - Zwemfest 2021

La grande finale

Ondertussen hebben de bezoekers al vijf aardig energieke shows voor de kiezen gehad. Van vermoeidheid is echter weinig sprake en het is overduidelijk dat iedereen vooral blij is dat er weer onbegrensd genoten kan worden van livemuziek. De voorgaande acts stuwden de energie op tot een hoogtepunt, en het had waarschijnlijk weinig uitgemaakt wie de laatste acts van de avond zouden zijn. Een feest wordt het toch wel. 

De afsluiter in de kelderbar, Get Jealous, weet die energie ook perfect uit te buiten. De punkband met activistische houding én liederen borduurt naadloos voort op de euforische stemming waarin Shaemless de bezoekers heeft achtergelaten. De band wil overduidelijk gehoord worden, en heeft naast microfoons ook nog een megafoon meegenomen, voor het geval de boodschap niet goed aankomt. Het drietal geeft overduidelijk de volle 110% en het plezier straalt er vanaf. Muzikaal zijn de composities niet altijd even sterk, maar de podiumpresentatie maakt dit meer dan goed. 

De echte uitsmijter van de avond komt in de vorm van Queen's Pleasure op het hoofdpodium. De groep maakt slikke Britpop en heeft ondanks de pandemie een gedegen livepresentatie op weten te bouwen. Dat is maar goed ook, want van die liveshow moet de groep het ook vooral hebben. De catchy gitaarpop van de band ligt zeker goed in het gehoor en er is weinig op aan te merken. Maar écht overtuigen of raken doet het niet zo snel. Gevolg is dat de muziek an sich wat hol aanvoelt en je als luisteraar niet weet te grijpen, laat staan vasthouden. Queen's Pleasure weet dit echter te compenseren met een energieke show. Frontman Jurre geeft zijn alles als hij het publiek opzweept. Dat heeft weinig overreding nodig en al bij het tweede nummer wordt er al fanatiek gecrowdsurft. De muur van geluid die de band maakt, zorgt ervoor dat het enthousiasme ongedempt blijft gedurende de hele show.

Als de laatste akkoorden wegebben en de toko dicht moet vanwege de verplichte sluitingstijd van 00:00, komt er een murw gebeukte stoet mensen het pand uit. De dansvloer van Vera is met verve (her)ingewijd.   

Banji - Zwemfest 2021

Banji - Zwemfest 2021