Een soort Tinderdate voor muzikanten. Maar dan zonder het swipen, dat awkward eerste drankje en het hele "wie gaat de rekening betalen" gedoe. Wisselstroom is een liefdesbaby van Lake Woozoo, Popfabryk en Noordstaat. Het platform brengt zes weekenden lang verschillende Groningse en Friese hiphopartiesten samen om met een producer een nieuw nummer te maken. Dit nummer wordt vervolgens opgenomen in een live sessie en online gereleased door Wisselstroom en het landelijke hiphop platform Nederpop.

Maar wat is Wisselstroom nou eigenlijk?

Wisselstroom is een buitengewoon sympathiek initiatief met als kerst op de taart een zestal eindproducten. In Noord-Nederland is hiphop het grootste muziekgenre. Toch zie je maar weinig hiphop artiesten in de Nederlandse hitlijsten, uitzonderingen natuurlijk daar gelaten (hoi Kraantje Pappie). Dit is dan ook iets wat Wisselstroom wil veranderen door deze artiesten uit Groningen en Friesland een podium te bieden.

En zo waren daar tijdens het eerste weekend van Wisselstroom de Friese Yung Jamin en Groningse QBeast. Jamin timmert al een tijdje aan de weg. In 2018 maakte hij zijn debuut in de Nederlandse festivalscene. QBeast is een alleskunner, hij schrijft zijn eigen teksten en produceert zijn eigen muziek. Ze ontmoeten elkaar bij Wisselstroom voor het eerst, om in één weekend een nieuwe song en clip op te nemen.

Op het eerste gezicht oogt de ontmoeting een beetje als een Tinderdate.  Beleefheden worden uitgewisseld, er wordt wat gepraat over de muziekstijlen en de studio zelf vangt nog wat complimentjes. Het oogt een tikkeltje ongemakkelijk, wat natuurlijk niet zo raar is. De twee heren kennen elkaar immers pas net. Ze moeten nog een heel weekend met elkaar doorbrengen,  een nieuw nummer neerzetten en dan óók nog een livesessie doen.

De samenwerking loont

Je hoopt toch dat ze vaker de studio in duiken met zijn tweeën.

Om daar maar gewoon meteen eerlijk over te zijn, dat nummer komt best lekker uit de verf. De beat is simpel, niet teveel toeters en bellen, maar dat is juist goed. De stem van Jamin is melodieus en vloeit als het ware over de beat. Gewoon lekker je oogjes dichtdoen en je hoofd gaat bijna als vanzelf meedeinen met de muziek. QBeast doet ook zeker niet onder voor Jamin. Zijn enthousiasme is voelbaar en hij brengt een zekere diepte aan het nummer, al helemaal als ze samen hun ding doen. Het ligt lekker over elkaar heen, stiekem hoop je eigenlijk dat deze twee wat vaker samen de studio induiken en wat meer de tijd kunnen nemen. Ze hebben de skills immers wel in huis.

De livesessie oogt lekker losjes maar dat is ook de bedoeling. Je ziet twee jonge gasten die hun ding doen en muziek maken, ze spelen met het licht, ze dansen een beetje. Hun vrolijkheid en enthousiasme werkt bijna aanstekelijk. Het is een erg leuke bijkomstigheid bij het nummer zelf.

Maar bij al dat moois komen echter ook een paar minpuntjes. QBeast had in het nummer wel wat meer op de voorgrond mogen treden, hij voelde zo meer als een achtergrond voor Jamin. Daarnaast voelden sommige delen van de tekst ietwat smakeloos. Zinnen als: “zelfs zonder make up ben je nog steeds sexy” zeggen toch echt meer over het duo dan over de vrouw over wie het nummer gaat. Alsof het een wonder is dat iemand zonder make up nog sexy kan zijn. Het getuigt van een ietwat gedateerde kijk op dit soort zaken.

Enfin, de twee heren hebben het uiteindelijk toch voor elkaar gekregen: een song en livesessie realiseren in één weekend.

Dat is dan de eerste sessie Wisselstroom, Tinderdate succesvol afgesloten. Met deze sessie krijgen we een mooi beeld van wat er allemaal mogelijk is in de Noord-Nederlandse hiphopscene. Wij zijn nu al benieuwd naar de volgende match en de volgende date!