Muzikanten hebben dit jaar minder te doen dan normaal. Geen tours, liever ook geen grote releases zonder shows, en weinig inspiratie om wat nieuws te maken na een jaar dezelfde vier muren om je heen te hebben gehad. Douwe Doorduin is een van de creatieve muzikanten die dit jaar alsnog heeft besloten zo goed mogelijk te benutten. Dit keer racet hij alleen niet in een busje naar het podium, maar op een fiets naar het NK.

Douwe, met zijn brandnaam ‘Douwe doet dingen’, is naar eigen zeggen, en die van menig luisteraar, een creatieve vent. Hij is muzikant, maar achter de schermen is zijn gezicht ook vaak te zien: hij vertegenwoordigt bijvoorbeeld de bands The Desmonds en Mo Bedick.

Na lang in The Black Cult gespeeld te hebben, begon hij in 2020 met zijn soloproject 'Douwe doet dingen', en deed mee aan de Popronde. ‘Ik ging door een transitieperiode na The Black Cult. Ik was altijd al fan van fietsen: in 2019 heb ik op het hoogste amateurniveau gefietst, wat heel intens was. Ik leefde als een professionele wielrenner. En topsport is eigenlijk heel ingekaderd! Je moet je aan veel regels houden en het leven eromheen is erg monotoon. Je moet telkens de beste versie van jezelf zijn.’

Eind 2019 wilde hij stoppen met wielrennen en zijn focus op muziek leggen. 

Maar toen Corona toesloeg realiseerde hij zich dat hij misschien toch beter naar iets anders kon gaan toewerken. ‘Ik dacht, oh, fietsen is onderdeel van mijn leven, wat nou als ik mijn creatieve kant, het bouwen en uitvoeren, combineer met het fietsen? Dus toen besloot ik mezelf een doel te stellen: ik ga in de top 10 komen van het NK wielrennen en ga mijn voortgang documenteren door filmpjes te maken. Door het maken van die filmpjes kan ik toch mijn ei kwijt, en misschien win ik zelfs wat hartjes voor als ik mijn EP uitbreng!’

Toen Douwe aan dit avontuur begon, mailde hij erop los, wat resulteerde in een sponsoring van Canyon en een plekje als wielrenner bij Hetiskoers. ‘Toen dat gebeurde wist ik dat ik er anders naar moest gaan kijken. Ik moest echt wat gaan doen!’ Dus nu, tussen het drukke trainingsschema door, is hij bezig het fietsen de culturele sector in te duwen. 

‘Veel muzikanten fietsen, zoals Lucas Hamming en Blaudzun. Die connectie wil ik uitzoeken, hoe draagt fietsen bij aan muziek?’ vraagt hij zich af.

Op 18 juni 2021 zal Douwe zijn stembanden uit zijn lijf fietsen en aan ons bewijzen dat jezelf een doel stellen en daar gericht naar toe werken, niet alleen goed voelt, maar ook haalbaar is. En op het punt dat je de beste versie van jezelf streeft te zijn, gaan ook de werelden van muziek en wielrennen in elkaar op. 

Zal Douwe in de top 10 komen?