De naam Bert Hadders moet je ooit weleens gehoord hebben. Als solomuzikant met intieme Groningse/Drentse liedjes, of samen met Joost Dijkema en het mooie album Kokeleko, of toch in het theater, samen met schrijver Herman Sandman in het theaterstuk Gezing en geplaas. De komende tijd staat Bert Hadders weer op het podium met het stuk De Poolse Bruid. In de tussentijd heeft Bert tijd kunnen vrijmaken voor een actuele column voor 3voor12 groningen over het heden en verleden in de Groningse muziekscene.

You Gotta Be A Peter..

Ergens in de jaren negentig was ik jong en ambitieus. Ik trad veel op maar nooit op de plekken waar je volgens de kenners moest spelen. Ook met de recensies wilde het niet vlotten: Met drie sterren mocht ik mijn handen dichtknijpen, twee kwam vaker voor. Zo speelde ik nooit op Noorderslag, Eurosonic of in Vera en had het Nieuwsblad ook zelden iets positiefs te melden. Ik meende een patroon te hebben ontdekt: Iedereen die iets in de melk te brokkelen had in de muziekscene in Stad heette Peter! Peter Weening programmeerde Vera, Peter Smidt deed Noorderslag, Peter Sikkema alle andere evenementen en Peter van der Heide schreef voor het Nieuwsblad.

Een echte kunstenaar zet zijn frustratie om in kunst dus schreef ik het nummer 'You Gotta Be A Peter If You Wanna Make It In This Town' dat de hitparades ook niet bestormde maar wel enige populariteit had onder andere muzikanten die ook nooit op die plekken mochten optreden. Inmiddels maak ik veertig jaar muziek en blijf dat volhouden totdat alle Peters in het bejaardenhuis zitten. Peter Weening is de oudste van het stel en gaat binnenkort met (overigens welverdiend) pensioen en wordt vervangen door... Peter Dijkstra...

 

Bert Hadders

www.berthadders.nl