Dit jaar zijn de meer dan 180 artiesten die op Eurosonic Noorderslag spelen voor het eerst enkel online te zien. Maar ondanks de coronacrisis belooft het jaarlijkse showcasefestival met optredens van onder andere Queen’s Pleasure, Froukje, Blanks en Altin Gün tóch weer een knetterende editie te worden, bol van het Nederlandse poptalent. En vergis je niet; ook de nieuwe namen dragen daar hun steentje aan bij. Pianovirtuoos Pieter de Graaf, singersongwriter Abbey en elektroband MICH die met Jomo dit jaar al een bescheiden hitje had, zijn bijvoorbeeld stuk voor stuk al aanwinsten voor de nationale muziekindustrie. In deze story alvast een klein voorproefje van vijf Nederlandse acts die je op ESNS21 kunt meemaken.

Experimentele pianomuziek

Pianovirtuoos Pieter de Graaf bracht vorig jaar zijn album ‘Fermata’ uit en kwam dit jaar met de single ‘Silver Lining’ op de proppen. Zijn experimentele pianomuziek kenmerkt zich door melancholische, instrumentale melodieën waarop hij tegenwoordig loops en elektronica loslaat. Op Noorderslag kun je een betoverende liveset verwachten met hypnotiserende soundscapes, afkomstig uit zijn sterkste werk.

Zaterdag 16 januari | ESNS 03 | 21:45 - 22:00 | NOORDERSLAG

Feelgood pop

Met vrolijke popmuziek en prachtige videoclips zoals die van de song ‘Never Stop Dancing’ maakt Abbey je moeiteloos blij. Op liedjes als ‘While I’m Here’ en ‘Mr. Handsome’ toont ze ook haar gevoelige kant. Dit jaar verscheen haar debuutalbum Red Wine & Cigarettes, een ode aan haar favoriete genres country & Americana.

Zaterdag 16 januari | ESNS 01 | 20:00 - 20:15 | NOORDERSLAG

Ritmische vibes

Met het catchy ‘Jomo’ had rockact MICH dit jaar al een bescheiden hit. Het opzwepende nummer brengt je, net als de meeste andere liedjes, in een ritmische vibe. Met een combinatie van deprimerende songs en opwekkende gitaargeluiden doet de sound van deze band een beetje aan The Cure denken, maar dan dansbaarder. Dit jaar bracht de Amsterdamse act het album No uit, dat nergens verveelt.

Zaterdag 16 januari | ESNS 01 | 23:00 - 23:15

Plezier om naar te kijken

De serieuze indierock van Seewolf heeft een interessant, psychedelisch randje. Liedjes als ‘Some Day’ en het negen minuten durende ‘Wild Winds’ klinken melodieus en gevarieerd. De videoclips zijn vaak doorspekt met pure beelden van de Friese wind, lucht, zee en klei, maar kunnen desalniettemin shockeren. De vier mannen van Seewolf zijn oprecht, geloven in zichzelf en leggen daarmee een onwrikbaar fundament voor hun muziek. In een hectisch festivalschema vormt de act een oase van rust en is de band meer dan een plezier om naar te kijken.

Eurosonic | Hit the North

Tropische hiphop

Met liedjes als ‘Electric Swing’ laat producer en artiest Goldkimono een laidback geluid horen dat niet meteen te plaatsen is. Om toch een indruk te geven: de songwriter was co-schrijver van de monsterhit ‘Firestone’ van Kygo. En ook zonder vliegticket naar Californië, maar met de tropische 90ies hiphopklanken van het liedje ‘To Tomorrow’ op je oren (en met een bikini of zwemshort aan) heb je nog maar weinig voorstellingsvermogen nodig om je op de zonnige stranden van Venice Beach te wanen. De 3FM Talent is hoe dan ook een zomerse toevoeging aan de line-up van ESNS21.

Zaterdag 16 januari | ESNS 03 | 21:15 - 21:30

Eurosonic Noorderslag (ESNS) is een showcasefestival voor Europese acts. Het festival zal dit jaar online plaats vinden van woensdag 13 tot en met zaterdag 16 januari.