De laatste keer dat we met Pascal Rakers spraken, keken we samen terug op 10 jaar KopjeK: begonnen als een feestje op een boerderij in Kolham en groot geworden door de liefde voor muziek, de stad en elkaar. Na 10 jaar - met een lach én een traan – was het duidelijker dan ooit. De creatieve groep met lokaal (muziek)talent stond klaar met mooie ideeën en plannen voor unieke feesten. En toen viel in 2020 opeens alles stil. Wat je dan doet? De moed erin houden. “Aan deze situatie komt een einde. En als we elkaar straks weer mogen ontmoeten in de nacht… dan leeft KopjeK voort.”

Opeens was alles anders

Het is begin maart tijdens het KopjeK feest ‘Idioterie’. De verhalen over de dreiging van corona bereikten ons land en de stad steeds meer, maar niemand had toen verwacht dat ze op het laatste echte KopjeK feest van het jaar stonden. Een paar weken later zaten we in lockdown. Het ging hard en op den duur vervloog de hoop dat dit maar eventjes zou duren. “Er stond van alles op de planning; zoals ‘Krepelwald’, waarbij we 2500 man mee op reis zouden nemen naar een mooi stukje natuur net buiten Groningen, en wat clubavonden zoals in OOST. Ook gingen onze residents heel hard met hun muziekproducties, zo zou Tjade heel Europa door”, vertelt Pascal. “Dit viel allemaal weg.”

Stilzitten is geen optie

Maar KopjeK weigerde de pauzeknop helemaal in te drukken. De organisatie bleef bezig met het organiseren van dingen die wél mogelijk waren binnen de regels van het RIVM. Pascal: “Zo organiseerden we deze zomer een paar avonden met lekker eten, drankjes en dj’s in De Loods. Mensen waren blij dat er iets gedaan werd, maar ja... ze moesten wel zitten en gepaste afstand houden.” Samen met Stadslab heeft KopjeK in augustus ook nog een coronaproof evenement opgezet. Met twee keer 450 man op een zaterdag en zondag viel ook dit in de smaak, maar toch was het niet wat de mensen écht willen. Mensen willen feesten, met alles wat daarbij hoort. “Mensen willen de bass voelen, zweten, bewegen; samen helemaal losgaan.”

Grenzeloos verbinden

KopjeK richt zich al de hele coronaperiode op hoe het zichzelf met de mensen kan blijven verbinden. Daarin blijkt dit bizarre jaar ook nieuwe kansen te creëren. Direct vanaf maart heeft Pascal mensen benaderd met de vraag of ze aan de KopjeK-podcast wilden bijdragen door een setje in hun eigen muziekstijl op te nemen. Een heuse podcastserie was geboren. “Inmiddels worden wij zelf benaderd door mensen die dit heel graag voor ons willen doen”, lacht Pascal. “Dit initiatief wordt steeds groter, bijzonder hoe zich dit over de hele wereld heeft uitgespreid. Ik krijg berichten vanuit Australië tot Canada, van New York tot Berlijn. Men zegt: ‘als dit voorbij is, komen wij naar jullie en jullie naar ons!’. Zo heeft het dus ook nieuwe deuren geopend voor onze dj’s. En dat is ook KopjeK. Verbinden. Niet alleen in Groningen, maar ook daarbuiten.”

Raven vanuit je huiskamer

Wat ook KopjeK is, zijn evenementen op unieke plekken waar je niet snel house en techno voorbij ziet komen. Zo had Pascal al een tijdje het stadion van FC Groningen in het vizier en waren er zelfs al serieuze plannen om een rave te geven aan de zijkant in het stadion. Maar ja, corona. Toen KopjeK onlangs de handen ineensloeg met de mannen van Orde van de Nacht, besloten ze een knallende livestream voor NYE op te zetten op twee prachtige locaties: de Stadsschouwburg en jawel, het stadion van Groningen. “Ik had al langer het plan om iets speciaals te doen met NYE en dat zagen ze bij Orde van de Nacht ook wel zitten. Het zijn toffe gasten, die heel goed zijn in wat ze doen en veel ervaring hebben met vette streams”, aldus Pascal.

Als het weer kan

Ondanks de huidige situatie blijft KopjeK plannen maken en uitwerken. Na ruim elf jaar hebben ze besloten een eigen festival op te zetten. “Een jaarlijks terugkerend festival, waar we samen kunnen dansen en vooral van elkaar kunnen genieten”, legt Pascal uit. “We hebben al een plek en een datum: zaterdag 28 augustus. Natuurlijk, áls het dan weer kan. Zo hebben we ook nog een ander evenement klaarstaan voor het moment dat de overheid zegt ‘go’. Moet je voorstellen; we beginnen op zaterdagmiddag en gaan door tot zondagnacht. Het wordt een moment waar we dan met zijn allen zo lang naartoe hebben geleefd… We voelen dat dit iedereen raakt. Maar we doen dit samen en we komen hier samen uit.”

Te mooi om stil te zijn

Het team achter KopjeK wil meer dan ooit laten zien wie ze zijn. En dat ze terugkomen. Want het is even kut, maar hopelijk tellen we daar snel weer een kus bij op. Samen met Daniël Tol en Joop Schuhmacher van video agency Nordwaarts is dat precies wat ze gedaan hebben. Pascal: “Alles bij KopjeK doen we uit liefde voor de muziek en de mensen. Dat is waar we van houden en van daaruit blijven we doen wat we doen. We komen terug. Dit gevoel hebben we in beeld gebracht op verschillende plekken in de stad met mensen die allemaal dicht bij ons staan. Mensen die we hebben ontmoet, maar ook verloren. Mensen die ons dierbaar zijn. De beelden, de tekst, de muziek; het komt recht uit ons hart.”

Eigenlijk is daar voor nu alles mee gezegd en moet je het vooral zelf beleven. Tot we elkaar weer vinden in de nacht, vrij en verbonden door de muziek, laat onderstaande video zien: dit is KopjeK en dit is de liefde waar zij voor staan. Tot we elkaar weer zien, links vooraan.