Dit jaar geen geren van podium naar podium om de beste, nieuwe Europese acts te kunnen zien. Toch was de 35e editie van Eurosonic Noorderslag een feest. Met vier streamingkanalen op de website van NPO 3FM konden bezoekers thuis volledig digitaal genieten van optredens van bands uit heel Europa. Het festival Grunnsonic bood daarnaast een online randprogrammering vol lokale acts. Dat het showcasefestival dit jaar online doorging én gratis was, is voor de meer dan 350 deelnemende artiesten een grote opsteker. Zij konden zich na een tegenvallend muzikaal jaar zo tóch in de kijker spelen bij festivalprogrammeurs en andere muziekprofessionals.

Eurosonic in je woonkamer
Woensdag 13 januari ging de eerste online editie van Eurosonic ooit van start. Zonder de podia en Europees festivalpubliek die de Groninger binnenstad altijd zo bruisend maken. Maar mét meer dan drie uur lang optredens van 43 Europese acts, elke act is een kwartier lang te zien in van tevoren opgenomen livesessies. Ook op donderdag en vrijdag kon je vanuit je woonkamer genieten van nog eens in totaal 98 optredens, waardoor veel acts de kans kregen om een belangrijke stap te zetten in hun muzikale carrière of internationale doorbraak. Het ESNS Pluskanaal bood daarbij drie avonden lang bonusmateriaal; in de vorm van livesessies op eerdere edities van Eurosonic van onder andere Oscar and the Wolf en Ben Howard. En in de virtuele bar konden kijkers via Zoom tegelijkertijd bijkletsen over de kwaliteit van de optredens en aanverwante zaken. Op vrijdagavond vond net als vorig jaar de Music Moves Europe Talent Awardshow plaats, die dit keer gepresenteerd werd door Melanie C en waarin de Nederlandse R&B en neo-soulzangeres Rimon een award won. De techniek was uitstekend voor elkaar waardoor muziekliefhebbers drie dagen lang alle livesessies, het bonusmateriaal én de awardshow moeiteloos konden streamen.

Lokaal talent op Twitch en internationale muziekconferentie
Ook op festival Grunnsonic waren via live entertainmentkanaal Twitch drie avonden lang optredens te zien van Groningse acts als Inge van Calkar, Jonathan Rhodes en Waterleaf. De gestreamde optredens werden afgewisseld met live interviews vanuit de barruimte in Simplon met Groningse artiesten, die tot stand kwamen door een samenwerking tussen POPgroningen en 3voor12 groningen. De jaarlijkse internationale muziekconferentie en bijbehorende panels, interviews en presentaties ging ook door; tegen betaling en online. Een bemoedigende meevaller voor de door de coronacrisis gedupeerde muziekbusiness.

Noorderslag en Kickstart Awards
Ook op Noorderslag werden de optredens van de meest actuele en veelbelovende Nederlandse acts gestreamd. Veertig muzikale beloften presenteerden zich, net als op Eurosonic, online aan een internationaal publiek van muziekliefhebbers en professionals. Vanwege de coronacrisis werd er dit jaar helaas geen Popprijs uitgereikt. In plaats daarvan was er in de uitzending van het festival zaterdagavond op NPO3 te zien hoe Joya Mooi, Froukje en Yssi SB een ESNS Kickstart Award in ontvangst namen; een stimuleringsprijs voor nieuw, Nederlands muziektalent.

Bier en gezelligheid
Met de online versie van dit jaar is het Eurosonic Noorderslag goed gelukt om in Groningen een nieuw, en hopelijk beter muzikaal jaar af te trappen. Met streams uit 124 landen is het bereik dit jaar een veelvoud in het bereik vorig jaar en is doel om nieuwe Europese muziek te promoten en circuleren dus bereikt. Misschien zelfs nog wel meer dan anders, want thuisblijvers konden gemakkelijk switchen tussen de streamingkanalen en zo meer shows bewonderen van parels als Sofiane Pamart, Opera Alaska en Tim Dawn. Wie niks van de programmering mee heeft gekregen, of het festival nog eens dunnetjes over wil doen kan alle optredens nog de hele week terug kijken op de website van NPO 3FM. Gewoon vanuit de luie stoel of op de achtergrond aan met een lekker drankje erbij. Met, hopelijk, een vooruitzicht op een festival met gehaast van podium naar podium, artiesten die zich begeven onder het festivalpubliek, bier in plastic bekers en meer offline gezelligheid volgend jaar.