In tijden van jaarlijstjes kan een selectie van de tofste, opvallendste en meest kleurrijke foto's die de fotografen van 3voor12 groningen in het afgelopen jaar ondanks alles hebben kunnen schieten niet ontbreken. Hieronder dus een lijstje met de visuele hoogtepunten van het afgelopen jaar: de favoriete plaatjes van Jan Lenting, Donald van Tol, Melissa Koldam en Harold Zijp.

De favorieten van Harold Zijp

En het begon zo goed. In de eerste twee maanden van 2020 was er van alles te doen in Groningen. Het begon natuurlijk traditioneel met het Eurosonic Noorderslag festival waarbij de stad als vanouds werd overspoeld door bandjes uit binnen- en buitenland. Het niveau van onze eigen bands was hoog en de buzz was goed. Zo zag ik op 16 januari The Desmonds een knallend optreden geven in de Walrus. Wat zijn deze mannen gegroeid in een paar jaar! Een dag later was het zaak op tijd in het Pakhuis te staan want Wat Aans! zou gaan optreden. Toen ze los gingen was het rambommetje vol en de sfeer was electrisch. Mooi om vast te mogen leggen. Het allerallerlaatste optreden in Vera werd in de kelder gegeven door Muro uit Bogota en GIF uit Groningen.Toen het coronavirus in de zomer een pauze nam, werd er op kleine schaal weer opgetreden. Eén van de leukste bands die ik die periode zag was the Kik die in de Oosterpoort een speciaal programma deden voor publiek dat aan tafeltjes zat. Geen rock and roll, maar wel intiem en gezellig. Hopelijk in 2021 weer gewoon zweet en rammen!

The Desmonds - Grunnsonic 2020

GIF - Vera Downstage

The Kik - Oosterpoort

De favorieten van Jan Lenting

Inge van Calkar – Livestream concert vanaf het dak van het Forum: Drie maanden na de eerste lockdown eindelijk weer eens een liveconcert mogen fotograferen. Coronaproof met een publiek van 30 personen.

Arnold Veeman op het festival Grasnapolsky: Het laatste “normale” festival dat ik mocht bezoeken begin maart. Vier dagen later werden alle evenementen met meer dan 100 bezoekers afgelast.

ANNNA in Simplon: Geen Popronde dit jaar; die is verplaatst naar het voorjaar van 2021. In plaats daarvan een Popronde Poppodium Pre-Party in diverse poppodia in het land, waaronder Simplon. Tevens het laatste concert waar ik kon fotograferen. Vijf dagen na het concert werden de coronamaatregelen weer aangescherpt.

Arnold Veeman

ANNNA

De favorieten van Donald van Tol

2020 begon als vanouds goed met de 25e editie van ESNS. In een volgepakt stadslyceum zette The Homesick het Noorden van het land op de Europese kaart. Met een briljant album, een platencontract bij het Amerikaanse Sub Pop Records en een reeks tourdata zou 2020 hun jaar worden. Het liep anders. Twee maanden later, vond al in begin maart het laatste festival van 2020 plaats. Op het Groningse Grasnapolsky dansten festivalgangers zich lijf aan lijf in extase, niet wetend dat het voor lang de laatste keer zou zijn. Rapper Jordy Dijkshoorn liet zich als aanvoerder van Het Gezelschap nog één maal op handen dragen door de kolkende massa. Negen dagen later kwam de eerste lockdown, en was de rest van het jaar armoe voor concertgangers. Gelukkig brachten muzikanten troost met nieuwe muziek. Het Groningse duo Cashmyra hield de luisteraar alert met hun opruiende album Moreel Verwerpelijk. Gratis tip voor iedereen die worstelt met corona-kilo’s en COVID-moeheid: pak de fiets, zet Cashmyra op je hoofd en je zult zien dat je energie-level stijgt en je steeds sneller gaat trappen. Gauw het nieuwe jaar in.

De favorieten van Melissa Koldam

Laten we beginnen bij het begin van het jaar. Toen alles nog mocht en kon. Deze foto is gemaakt tijdens AnimalSonic. En past bij de harde gitaarpartijen. Door naar Kraantje Pappie en GENTS op Grasnapolsky. Voor mij een druk fotoweekend, wat uiteindelijk de laatste twee normale evenementen waren die ik mocht fotograferen. Nou was het optreden van Kraantje Pappie niet het allerbeste, deze foto sprong er voor mij wel uit, lekker met die scherptediepte. En dan de foto van de zanger van GENTS, deze foto past voor mijn gevoel helemaal bij de dromerige sfeer die de band probeerde neer te zetten. Mijn absoluut favoriete foto die ik dit jaar maakte. En toen kon er niet veel meer, tot The Vices het voor elkaar krijgen om de Oosterpoort als locatie te strikken voor hun Vicefest. Wel anders, fotograferen vanaf je stoel. Maar ik kon in ieder geval nog zeggen dat ik in september naar een festival was geweest.