Normaal gesproken wordt Groningen in januari omgetoverd tot één groot festivalterrein wegens ESNS. Dit jaar is de boel net even anders en wordt het showcasefestival geheel online gehouden. Geen lange rijen voor de Vera of bij de Hoek voor een eierbal dus. Maar treur niet - zelfs online kun je genieten van al het moois dat Europa aan muziek te bieden heeft! Met meer dan 180 nationale en internationale artiesten zul je je niet snel gaan vervelen. ESNS biedt een podium aan opkomend Europees talent en dit lijstje geeft je alvast een eerste indruk van een aantal artiesten die zeker de moeite waard zijn om te checken deze editie.

Britse rocksensatie

Er waait een frisse wind door het Britse rocklandschap. Met pas twee uitgebrachte singles op Spotify en toch een hoop shows achter de rug staat het jonge rockvijftal The Goa Express dit jaar ook op ESNS. Afkomstig uit de kleine dorpen Todmorden en Burnley (GB) maakt de band al sinds hun tienerjaren muziek samen. Toentertijd met een DIY punk attitude en tegenwoordig onder de vleugel van het bekende platenlabel Rough Trade. Die punk attitude blijf je echt nog in hun muziek horen, ze maken namelijk lekkere stevige rock zonder poespas. Zeker de moeite waard om te luisteren!

Woensdag 13 januari | ESNS 02 | 22:25 - 22:40 | EUROSONIC

Dortmundse surfpunkers

Wilde gitaarmuziek gemaakt door een band met net zulke wilde snorren. Rechtstreeks uit Europa's zelfbekroonde hoofdstad van de 'moustache style' komen de mannen van Drens! Het surfpunkviertal is sinds 2017 al bezig met hun muzikale carrière en bracht in 2020 hun langverwachte eerste EP Pet Peeves uit. In 2020 hebben ze ook niet stilgezeten en nog twee singles uitgebracht. Met een melancholische ondertoon maakt Drens simpele surfpunknummers die je het liefst met een biertje in je hand in de zon beluistert.

Donderdag januari | ESNS 02 | 22:05 - 22:20 | EUROSONIC

Wavy indierockers uit IJsland

Waar BSÍ in IJsland eigenlijk een grote busmaatschappij is, hebben Sigurlaug Thorarensen en Julius Rothlaender de naam gerecycled voor hun eigen band. Het duo achter BSÍ bracht in 2018 hun eerste - en tot nu toe enige - EP uit. De dromerige indie heeft ook veel punk en new wave invloeden, wat het een zachte maar toch energieke vibe geeft. Een bijzondere combinatie. Afgelopen jaar hebben ze aan de weg getimmerd voor hun eerste album, dat dit jaar uit zal komen. In de tussentijd kun je ze dus tijdens ESNS checken vanuit je eigen woonkamer.

Woensdag 13 januari | ESNS 02 | 21:25 - 21:40 | EUROSONIC

Wegzwijmelliedjes

Voor de liefhebbers van singer-songwriter muziek is er ook genoeg op ESNS dit jaar. Bijvoorbeeld aanstormend zangtalent Meskerem Mees. Met alleen een gitaartje, haar kraakheldere en intrigerende stem en buddy Febe Lazou op cello weet ze je te betoveren. Ze maakt fragiele maar toch erg sterke nummers die je vastpakken en niet meer loslaten. Vorig jaar bracht ze de succesvolle single Joe uit en die klinkt al veelbelovend. Dit jaar zal er nieuwe muziek uitkomen, dus houd haar goed in de gaten!

Donderdag 14 Januari | ESNS 02 | 20:00 - 20:15 | EUROSONIC

Intrigerende mellow hip-hop

Dat onze zuiderburen goede hip-hop weten te maken wisten we natuurlijk al door rappers zoals Zwangere Guy. Sabina Nurijeva, beter bekend onder haar stagename Chibi Ichigo, is een veelbelovend hip-hop talent om goed in de gaten te houden. Met haar roots in Rusland is ze op jonge leeftijd naar België verhuisd en momenteel gevestigd in Brussel. Haar eerste album is vrijwel volledig in het Russisch, terwijl haar meest recente EP - BLOEI - Nederlandstalig is. Met mellow R&B beats en vlijmscherpe teksten stelt ze zich kwetsbaar op. 

Woensdag 13 januari | ESNS 04 | 22:20 - 22:30 | EUROSONIC

Afrohouse met een boodschap

Afrikaanse muziek meets poëzie, dat is het geluid van Afrodelic, het soloproject van artiest Victor Diawara. Als zoon van de gerespecteerde Malinese schrijver en dichter Gaoussou Diawara wilde Victor een eerbetoon naar hem uitdragen, nadat zijn vader overleed in 2018. Datzelfde jaar startte hij Afrodelic en nam hij wat muziek op met de lokale bevolking in Bamako, Mali. Le temps est venu is tot nu toe de enige uitgebrachte single van Afrodelic, maar maakt zeker nieuwsgierig! De teksten zijn namelijk van zijn vader. Naast de sterke politieke boodschap dat het nummer draagt, werkt het ook nog eens opzwepend. Een soort afrohouse, maar dan met een boodschap over gelijkheid. 

Vrijdag 15 januari | ESNS 03 | 22:00 - 22:15 | EUROSONIC

Bruisende jazz

Ook zo'n zin in dansen? Check dan vooral Neue Grafik Ensamble ook even tijdens ESNS. Ze maken namelijk lekkere jazz. Het kwartet is opgericht door de Franse producer, DJ en instrumentalist Neue Grafik. En samen met Emma-Jean Thackray op trompet, Dougal Taylor achter de drums en Matt Gedrych op bas is de band ontstaan in het levendige Londen. Dit hoor je ook goed terug in hun muziek - het is namelijk erg bruisend. Met invloeden vanuit hip-hop, spoken word, house en jazz weet Neue Grafik Ensamble je een interessante muzikale mengelmoes voor te schotelen.

Vrijdag 15 januari | ESNS 03 | 22:45 - 23:00

Instrumentele electro

Voor nog meer dansmuziek op ESNS moeten we bij Aggregat zijn! Ook voor de elektronische muziekliefhebbers is deze act zeker de moeite waard om te bekijken. Het Duitse trio maakt namelijk electro met instrumenten. Bewapend met analoge synthesizers, drums, een cello en een boel effecten en filters staan deze mannen op het podium. Ze weten hun geluid zo te vervormen tot er een soort minimalistische techno uit komt rollen. Het vormt een hypnotiserend geheel. Afgelopen jaar kwamen ze met hun debuutalbum 1, en dit doet erg verheugen naar hun liveshow!

Woensdag 13 januari | ESNS 03 | 21:30 - 21:45

Eurosonic Noorderslag (ESNS) is een showcasefestival voor Europese acts. Het festival zal dit jaar online plaatsvinden van woensdag 13 tot en met zaterdag 16 januari.