De hele dag door telden we op 3FM af van 100 naar 1. De winnaar - Froukje met 'Ik Wil Dansen' - was gisteren al onthuld, vandaag waren we de hele dag bezig met de voltallige toplijst. Check de hele lijst nu hieronder.

1. Froukje - Ik Wil Dansen

‘Ik Wil Dansen’ werd dé slogan van 2021, op geheime huisfeestjes, tijdens het thuiswerken en zelfs op protestborden bij de demonstraties voor de cultuursector. Op het eerste gehoor is ‘Ik Wil Dansen’ een vrolijk, dansbaar liedje. Luister je beter, dan hoor je dat het gaat om vluchtgedrag. Dansen op dinsdag, om het malen en tobben te stoppen. Met haar 20 jaar is Froukje de jongste Song van het Jaar-winnaar sinds 2000, toen Krezip won met ‘I Would Stay’.

2. Goldband - De Langste Nacht

Op nummer 2 vinden we dat andere Nederpop-anthem over het verlangen naar de nacht in een tijd dat dat onmogelijk is. De Haagse boys van Goldband gooien het net effe over een andere boeg dan Froukje. Na de ellenlange lockdowns is het tijd voor ontlading, voor tranen van geluk, voor een onvergetelijke nacht die wordt uitgerekt tot ver in de ochtend. ‘Ik hou me aan de regels… maar vanavond even niet!’ 

3. Goldband - Noodgeval

En daar zijn de Goldband-boys meteen nog eens, met een ontzettend uptempo nu-disco-tune. In ‘Noodgeval’ is de club weliswaar open, maar dan wel als een plaats delict! Want wat is er aan de hand? Hun vlam staat te dansen met een andere pik. Totaal over the top natuurlijk, maar ongelooflijk verslavend.

4. Froukje - Onbezonnen

Al met haar debuutsingle ‘Groter Dan Ik’ over klimaatproblematiek (vorig jaar op plek 6 in de Song van het Jaar) werd Froukje gebombardeerd tot de Nederlandse stem van Gen-Z. Onzin natuurlijk: ze is gewoon een jonge vrouw die ook niet weet wat ze precies moet zeggen of doen, zoals ze zingt op ‘Onbezonnen’. Of wacht, maakt dat haar niet júíst een goed boegbeeld van een generatie die zijn weg moet vinden in allerlei hypercomplexe vraagstukken en crises? Hoe dan ook, Froukje schreef ‘Onbezonnen’ nummer samen met Pepijn Lanen alias Faberyayo rond de Black Lives Matter-demonstraties. Het slaat óók gewoon op het verliezen van je onschuld wanneer je ouder wordt, maar het voelt totaal toepasselijk op de wereld waar we ons sinds maart 2020 in begeven.

5. Froukje - Niets Tussen

Nog eens? Ja, nog eens! Drie keer staat Froukje in de top 5 van de Song van het Jaar. Historisch: dat lukte nog nooit een andere act in de 37 jaar dat de lijst nu bestaat. In dit liedje zingt ze hoe het leven een totale sleur is geworden, en dan is er op een feestje opeens… een zoen die haar totaal van haar stuk brengt. Ze krijgt bijzondere reacties op het nummer en de clip, zoals: ’Wauw, nooit geweten dat simpele woordje als "zij" en "haar" me zo blij zouden maken. Eindelijk mooie representatie.’

6. Sophie Straat/Goldband - Tweede Kamer

De hedendaagse Amsterdamse smartlappenzangeres Sophie Straat en Goldband delen een producer, dus deze samenwerking was eigenlijk heel logisch. Het is een charmante eighties ska-tune a la Doe Maar, met een belangrijke boodschap: de Tweede Kamer-verkiezingen stonden voor de deur en de man-vrouw-verhoudingen waren er nog altijd scheef. Laten we daar wat aan doen! Ook maanden na de verkiezingen is die oorwurm van jewelste niet uit het hoofd te krijgen. 

7. S10 - Adem Je In

Op haar tweede album Vlinders, die werd genomineerd voor de 3voor12 Award, zong S10 al over vrienden die elkaar vleugels geven. Deze losse, poëtische single – geschreven met Jacqueline Govaert  van Krezip) – draagt ze ook weer op aan haar dierbaarste vrienden, en dan specifiek hoe hun geur je thuis kan laten voelen. Het werd direct haar breedste radiohit, en dankzij een remix door Kevin en Frenna nam ‘Adem Je In’ zelfs een nog hogere vlucht.

8. Chef Special - Afraid Of The Dark

De Cheffies uit Haarlem zijn inmiddels echte veteranen in de Song van het Jaar-lijst. Dit is hun eennahoogste notering (in 2014 belandden ze op plek 3 met ‘In Your Arms’). Dit is een weemoedig folk-house-liedje met fingersnaps over angsten uit het verleden die nog steeds niet helemaal.

9. Antoon - Hyperventilatie

Valentijn Verkerk, want zo heet Antoon eigenlijk, werd op zijn vijftiende de jongste student ooit aangenomen op de Herman Brood Academie. Onder de vleugels van Twan van Steenhoven (The Opposites) scoorde hij de ene na de andere pophit. ‘Hyperventilatie’ werd al in de zomer van 2020 uitgebracht, maar kreeg via TikTok dit jaar een tweede leven. Vind je het een beetje een onzintekst? Het is geschreven tijdens een avondje zuipen met vrienden. Ze gingen ‘rare woorden’ googlen en kwamen zo op het woord hyperventilatie uit.

10. Maneskin - Zitti E Buoni

Ja, de Italiaanse glamrockers van Måneskin wonnen in mei het Eurovisie Songfestival, maar daar begon hun avontuur pas. Toen ze naar Hilversum kwamen voor een interview bij 3FM, zagen we daar zo’n beetje Beatles-achtige taferelen. Honderden piepjonge fans stonden voor de deur om maar een glimp van hun grote helden op te vangen. Måneskin wil hen vooral aanmoedigen om te experimenteren met hun identiteit. ‘Hou je koest’, betekent Zitti E Buoni, maar ze bedoelen natuurlijk precies het tegenovergestelde, en dat is een typische Songfestival-boodschap. En opmerkelijk: Måneskin is de enige niet-Nederlandse act in de top 10 (!).

11. Adele - Easy On Me

De terugkeer van Adele is altijd big news voor de muziekindustrie. Platenzaken nemen doosjes met haar nieuwe album gretig in ontvangst, en ook streaming is de zangeres een kanon. Dat bleek ook weer toen ‘Easy On Me’, een grootse ballade, dit najaar uitkwam en de servers deed roken. Wat een stem, wat een delivery. Adele en haar meest trouwe schrijfpartner Greg Kurstin hebben het weer geflikt.

12. Stromae - Santé

Jarenlang was het stil rond de Belgische grootmeester Stromae, en toen was er ineens een comeback op het podium (volgend jaar moet het gebeuren) en deze nieuwe single. ‘Santé’ is een ode aan de zorgverleners in de frontlinie, de handen aan de bedden. Muzikaal is het een typisch Stromae nummer: fris en modern, met een ouderwetse salsafeel, dat op een gegeven moment zó offbeat is dat je er haast zeeziek van wordt. 
 

13. MEAU - Dat heb jij gedaan

Nederlandstalige muziek is hot dit jaar, en Meau is de nieuwste ster aan het firmament. De liedjes van haar doorbraak-EP Kalmte zijn eerlijk en straightforward. Met songtitels als ‘Ouder’, ‘Kalmte’ en ‘Relativeren’, maakt Meau een nogal serieuze indruk voor een jonge twintiger, en ook ‘Dat Heb Jij Gedaan’ gaat over de grote gevoelens die komen kijken bij stevig hartzeer. Het liedje gaat over de bittere fase: na een tijdje besef je hoeveel negativiteit er in je relatie zat, hoe hij je klein hield. En toch is er nog zoveel liefde dat het je niet koud laat.

14. Eefje De Visser - Storm

2020 was natuurlijk het jaar van Eefje de Visser. Terwijl alles plat lag, was zij toch extreem zichtbaar met haar steengoede album Bitterzoet. ‘Storm’ was de 2021 nabrander bij dat album, een song die er qua sound en feel prima op had kunnen staan. Dromerig, vol verlangen, lichtjes dansbaar en met wederom een prachtig vocaal arrangement. 

15. Billie Eilish - Happier Than Ever

Dat Billie Eilish niet altijd het zonnetje in huis is, mag geen verrassing heten. Een titel als deze is dan ook hoogst verdacht. Het zwart van deze zangeres heeft altijd minstens vijftig tinten, en dat geldt ook voor dit intieme gitaarliedje met fluisterzang, dat halverwege spectaculair open breekt met een rommelig overstuurde gitaar en eindigt met een gierende solo. Just fucking leave me alone, krast Billie. Happier than ever, ja ja.

16. Rondé - Hard To Say Goodbye

Dat Rondé weet hoe je een oorwurm schrijft, wisten we een jaar of zes. Toch lijkt de band zelf zoekende op het nieuwste bewijs daarvan. ‘Here we are six years later’, zingt Rikki Borgelt. ‘I don’t know what we’re trying to find.’ Fans mogen hopen dat die zinnen niet over de band gaat, maar over een langzaam ontrafelende relatie, waarin twijfel de basis geworden is.

17. Snelle en Maan - Blijven Slapen

Fris en jong, dat zijn Snelle en Maan. Deze twee bezingen de tinteling van prille liefde. Daarin is geen ruimte voor zware kwesties, maar is de moeilijkste vraag: moet ik nu mijn tandenborstel in mijn tas steken of verwacht ik dan te veel? Rake hit-combi.

18. Balthazar - Losers

Tja, als muzikant in deze tijd ben je per definitie een loser natuurlijk. Kansloos, elke keer als eerste geslachtofferd in de strijd tegen corona. Maar toen de zalen weer even open gingen zagen we Balthazar weer als helden op het podium, met het fonkelende werk van hun vierde album Sand op vol volume. Een van de beste nummers van die plaat is deze eerste single, ‘Losers’.

19. Olivia Rodrigo - Good 4 U

De grote vraag was natuurlijk: welke Olivia Rodrigo hit scoort bij jullie hoger? Het hartenzeer van doorbraak-single ‘Drivers Licence’ of de veel rockier opvolger ‘Good 4 U’? Nou, die laatste dus. Het liedje waarvoor Olivia haar credits afstond aan Paramore omdat het te veel zou lijken op hun emopop classic ‘Misery Business’ heeft een bijtende tekst waarin het zwelgen plaatsmaakt voor een ironische gelukswens aan de ex-geliefde die zo makkelijk in een nieuwe relatie gestapt is.

20. Son Mieux - 1992

Op het pakkende ‘1992’ kijkt Camiel Meiresonne zijn jongere ik in de ogen: wat was hij ooit jong en onbedorven. Het duurde niet lang, want al als tiener was hij met zijn jongere broertjes in het rock ’n roll leven gedoken. Nu het snelle leven van de rockster stil kwam te liggen was het tijd voor bezinning. Wie ben ik nu eigenlijk, waar leef ik voor?

21. Shouse - Love Tonight

Slowburner ‘Love Tonight’ werd al in 2017 door het Australische duo gemaakt, maar vanaf het moment dat het afzetlint in 2021 van de dansvloer werd getrokken, groeide hij écht uit tot een gigantische hit. Het is een tech-house anthem van stadionformaat, met een vocal die blijkbaar een snaar raakte in de ultrakorte Summer Of Love. En toen kwamen er ook nog bigger-than-bigroom remixes van David Guetta en Robin Schulz. 

22. Fred Again… - We Lost Dancing

Wat brandde het verlangen naar de dansvloer tijdens de pandemie. Doorbraakproducer Fred Again.. vatte dat gevoel met de huilend-naast-de-club-banger ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’, een sadtronica-track waarin hij een audio-appje van The Blessed Madonna samplet voor de ultieme ode aan de gesloten dansvloer.

23. Glass Animals - Heat Waves

Dacht je dat de psychedelische indiepopband Glass Animals na 'Gooey' nooit meer zo'n gigantische hit zou scoren? Mooi fout. Ondertussen vliegt ‘Heat Waves’ richting de miljard, te danken aan een veel conventioneler geluid, dat via lo-fi chillhop beats for studying naar r&b gaat. Een trapbeat, een wavey gitaarloopje en smachtende lyrics over gemis en verdriet… tja, daar heb je een lockdownhit, hoor.

24. Bazart + S10 - Onderweg

De Belgische popband Bazart heeft een dingetje voor vrouwelijke vocalisten van Nederlandse bodem. In 2018 sleurden ze Eefje de Visser de studio in voor ‘Onder Ons’, dit jaar is de beurt aan S10. Gekke combinatie, zou je denken, maar S10 is zo veelzijdig dat zo’n sentimentele poptrack met Bazart opeens honderd procent logisch is. Klinkt als een radiohitje, is ook zo.

25. The War On Drugs - I Don’t Live Here Anymore

Een ode aan de nostalgie, zowel muzikaal als vocaal. Adam Granduciel zingt over vroeger, over vervlogen liefde, over ‘dat ene’ Bob Dylan concert waar hij en zijn vriendinnetje op ‘Desolation Road’ dansten, in een track die klinkt als een ultieme aansteker-moment tijdens een grootse stadionrockshow. 

26. Silk Sonic - Leave The Door Open

Meestal mag je pas van een supergroep spreken bij een volledige bezetting, maar voor Bruno Mars en Anderson .Paak vond de pers graag het woordje superduo uit. Debuutsingle ‘Leave The Door Open’ gaf al een voorproefje van debuutalbum An Evening with Silk Sonic: een viering van vintage philly soul, en bovendien een open invitatie om een hele hoop baby’s te verwekken, richting de post-pandemie babyboom.

27. Måneskin - I Wanna Be Your Slave

‘I wanna be your slave, I wanna be your massa’. Tja, Måneskin-frontman Damiano David mag dan spreken in pizzasteenkolen-Engels, maar rockliedje ‘I Wanna Be Your Slave’ brengt precies het lakleren sexappeal dat ook al besloten lag in dat Eurovisie Songfestival-optreden, toen hij de harten van Europa stal. Jullie streamden deze track massaal na die overwinning. 

28. WIES - Barman

Het horecapersoneel kreeg het dit jaar flink voor de kiezen. Om ze een hart onder de riem te steken kwam WIES met ‘Barman’, een nostalgische ode aan de belangrijkste man (of vrouw) aan de toog. De Nederpopband schoot ermee naar 28, en heeft trouwens nog een ander nummer met een hoge notering: ‘Meisje’ staat op nummer 32.

29. Ed Sheeran - Bad Habits

Waarschijnlijk heeft Ed Sheeran tijdens de pandemie de tijd genomen om The Weeknd’s After Hours kapot te streamen. ‘Bad Habits’ klinkt totaal anders dan de akoestische zwijmelfolk die we van de Brit gewend zijn. De gitaar is naar de achtergrond geduwd, in plaats daarvan zingt-ie over een 80s synthlijn en een dreunende drumcomputer. Naar eigen zeggen is ’t zijn poging op een ‘post-pandemie club anthem’, een oorwurm is het in ieder geval. 
 

30. John Mayer - Last Train Home

Eigenlijk is het absurd, hoeveel liedjes in de Song van het Jaar-lijst dit jaar klinken alsof ze regelrecht uit de jaren tachtig komen. Misschien dat we aan het begin van de pandemie massaal terug grepen op wat we kenden, dat nostalgische muziek een gevoel van veiligheid gaf, temidden van alle chaos. Zo’n verlangen naar veiligheid kleeft ook aan ‘Last Train’. John Mayer mikt op de jaren tachtig van Toto’s ‘Afrika’: gelikte radiorock waarin gitaren en synthesizers hand-in-hand gaan. En hij worstelt met de ultieme levensvragen: met wie ga ik oud worden, wie voelt er als thuiskomen? Logische vraag om te stellen, in het jaar dat we meer dan ooit thuis zaten. 

De top 200:

31. Elton John & Dua Lipa  - Cold Heart (PNAU remix)
32. WIES - Meisje
33. Hang Youth  - Je Haat Geen Maandag, Je Haat Kapitalisme
34. Dua Lipa  - Levitating
35. Son Mieux  - Drive
36. Sam Fender  - Seventeen Going Under
37. Lorde  - Solar Power
38. The Strokes  - The Adults Are Talking
39. The War On Drugs  - Living Proof
40. Lil Nas X  - Montero (Call Me By Your Name)
41. Coldplay  - Higher Power
42. Maneskin - Beggin'
43. Merol - Vol
44. Billie Eilish  - Your Power
45. Antoon feat. Paul Sinha - Bootje
46. Dua Lipa  - Love Again
47. Snelle & Ronnie Flex  - In De Schuur
48. Foo Fighters  - Waiting On A War
49 The Kid LAROI & Justin Bieber  - Stay
50. De Staat - Numbers Up
51. Rag'n'Bone Man feat. Nothing But Thieves - Alone
52. The Weeknd  - Take My Breath
53. Girl In Red  - Serotonin
54. Imagine Dragons  - Wrecked
55. Olivia Rodrigo  - Drivers License
56. Ed Sheeran  - Shivers
57. Antoon & Big 2 - Disco Duivel
58. Silk Sonic  - Skate
59. The Vices  - Before Your Birth
60.Altin Gun  - Yuce Dag Basinda
61. Lil Nas X feat. Jack Harlow - Industry Baby
62. Lil Nas X - That's What I Want
63. DI - RECT - Wild Hearts
64. Nothing But Thieves - Futureproof
65. Imagine Dragons - Follow You
66. Oscar and the Wolf - James
67. $hirak feat. Ronnie Flex, Yssi SB & Lil Kleine - Uhuh
68.Doja Cat feat. SZA  - Kiss Me More
69. Alt - J  - U&ME
70. Jungle - Keep Moving
71. Billie Eilish  - NDA
72. Wolf Alice  - Smile
73. Pink + Willow Sage Heart  - Cover Me In Sunshine
74. Purple Disco Machine feat. Sophie & The Giants  - Hypnotized
75. Royal Blood  - Typhoons
76. Purple Disco Machine feat. Eyelar  - Dopamine
77. Blaudzun  - REAL HERO
78. Lana Del Rey  - Let Me Love You Like A Woman
79. Maneskin  - Mammamia
80. White Lies  - As I Try Not To Fall Apart
81. S10 & GIAN  - Wat Ze Willen
82. Majestic feat. Boney M - Rasputin
83. Twenty One Pilots  - Shy Away
84. Ed Sheeran  - Afterglow
85. Fontaines D.C. - A Hero's Death (Soulwax remix)
86. Rag'n'Bone Man - All You Ever Wanted
87. Coldplay & BTS  - My Universe
88. Jett Rebel  - Behave
89. Foo Fighters  - Making A Fire
90. Pip Blom  - Keep It Together
91. Jett Rebel  - Love Right Now
92. Sam Fender  - Get You Down
93. DeWolff  - Half Of Your Love
94. Kungs  - Never Going Home
95. WILLOW feat. Travis Barker  - t r a n s p a r e n t s o u l
96. Arlo Parks  - Caroline
97. London Grammar  - How Does It Feel
98. Wet Leg - Chaise Longue
99. Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon - Peaches
100. Swedish House Mafia feat. The Weeknd - Moth To A Flame
101. Django Django  - Glowing In The Dark
102. IDLES - The Beachland Ballroom
103. Banji - Listen
104. Krezip - You Are Not Alone
105. Dry Cleaning  - Scratchcard Lanyard
106. Masked Wolf  - Astronaut In The Ocean
107. The Kid LAROI  - Without You
108. Miley Cyrus feat. Dua Lipa  - Prisoner
109. Jungle by Night - Multi Beam
110. Parquet Courts  - Walking At A Downtown Pace
111. Kevin feat. Yade Lauren  - Samen
112. Tyler, The Creator feat. YoungBoy Never Broke Again & Ty Dolla $ign - WUSYANAME
113. Martin Garrix feat. Bono & The Edge  - We Are The People
114. EUT - What Gives You The Kicks
115. YUNGBLUD - Fleabag
115. Kanye West - Hurricane
117. Armin van Buuren feat. Duncan Laurence  - Feel Something
118. Sufjan Stevens & Angelo De Augustine  - Back To Oz
119. The Killers feat. Phoebe Bridgers  - Runaway  Horses
120. Dua Lipa - We're Good
121. Franz Ferdinand - Billy Goodbye
122. Justin Bieber  - Hold On
123. Weval - Changed For The Better
124. Inhaler - It Won't Always Be Like This (2021 version)
125. Little Simz feat. Cleo Sol  - Woman 
126. Ben Howard  - What A Day
127. Royal Blood  - Oblivion
128. The Wombats - If You Ever Leave, I'm Coming With You
129. Foals - Wake Me Up
130. Kings Of Leon  - The Bandit
131. Krezip - Seventeen
132. Squid  - Paddling
133. Tate McRae  - You Broke Me First
134. Big Thief  - Little Things
135. Celeste  - Love Is Back
136. Twenty One Pilots  - Saturday
137. Joel Corry feat. MNEK  - Head & Heart
138. Purple Disco Machine  - Fireworks
139.  Amyl And The Sniffers  - Hertz
140. Remme  - The Moment
141. Justin Bieber & Benny Blanco  - Lonely
142. David Guetta & Sia - Let's Love
143. Kovacs  - Tutti Frutti Tequila
144. Bicep  - Cazenove
145. SAULT  - Bitter Streets
146. HAIM ft. Taylor Swift  - Gasoline
147. Kevin - Fisherman
148. Luwten  - Sleeveless
149. Loyle Carner  - Yesterday
150. Benny Sings feat. Tom Misch - Nobody's Fault
151. Douwe Bob  - Was It Just Me
152. The Vaccines  - Headphones Baby
153. Low - More
154. Remme  - Popstar
155. The Script - I Want It All
156. Nona - Better Than Ever
157. Easy Life  - Skeletons
158. James Blake & SZA  - Coming Back
159. Jorja Smith  - Addicted
160. The Vaccines  - Alone Star
161. Tom Grennan  - Little Bit Of Love
162. Sports Team  - Happy (God ’s Own Country)
163. My Baby  - A Dream I Dream
164. Justin Bieber  - Anyone
165. Lizzo feat. Cardi B  - Rumors
166. Melle - Run Run
167. 4B2M - Money For Sale
168. The Chemical Brothers - The Darkness That You Fear
169. Bastille - Distorted Light Beam
170. Wet Leg - Wet Dream
171. Villagers - So Simpatico
172. Waltzburg - Inbetween
173. L'imperatrice - Peur des Filles
174. Martin Garrix feat. Tovelo - Pressure
175. Shame - Nigel Hitter
176. Joy Crookes - Feet Don't Fail Me Now
177. Solomun feat. Isolation Berlin - Kreatur Der Nacht
178. Ronnie Flex - Eindelijk Alleen
179. Glass Animals - I Don't Wanna Talk (I Just Wanna Dance)
180. Regard & Troye Sivan & Tate McRae - You
181. Japanese Breakfast - Be Sweet
182. Komodo - Easy Prey
183. Slowthai feat. A$AP Rocky - Mazza
184. Rats On Rafts - Tokyo Music Experience
185. Burns - Talamanca
186. Caribou - You Can Do It
187. Jake Bugg - All I Needa
188. Kings Of Leon - Echoing
189. Gabriels - Love And Hate In A Different Time
190. Nas - Rare
191. Working Men's Club - X
192. Sigrid - Mirror
193. Pom - Kim
194. Sia feat. David Guetta - Floating Through Space
195.Tones and I - Fly Away
196. Chvrches - He Said She Said
197. Inhaler - Cheer Up Baby
198. Post Malone Feat. The Weeknd - One Right Now
199. St. Vincent - Pay Your Way In Pain
200. Noizu - Summer 91 (Looking Back)

De hele week telt 3voor12 Radio af naar de onthulling van de Song van het Jaar 2021, van maandag tot donderdag van 21:00 tot 00:00. Vrijdag beginnen we om 10.00 aan de top 100, in een acht uur durende marathonuitzending. Meeluisteren? Dat kan natuurlijk via 3FM, ofwel via 3fm.nl/live.

Meer Song van het Jaar 2021