Douwe Doorduin is al jarenlang een vaste factor in de Groningse muziekscene. Hij speelde in The Black Cult, werkte bij de kelderbar in Vera, vertegenwoordigde The Desmonds en Mo Bedick en maakt nu in z'n eentje muziek. Hoewel hij dit jaar geen nieuw werk heeft uitgebracht, is er op muzikaal gebied toch genoeg gebeurd voor Douwe. Hij deed mee aan de Popronde, was de supportact van Blaudzun tijdens zijn tour en ontdekte natuurlijk veel Groningse releases.

De Popronde had een bijzonder goede timing dit jaar. Precies tussen alle coronamaatregelen door heeft Douwe toch een stuk of twaalf shows kunnen doen, waarvan de meeste zelfs staand waren. Met de Popronde maakte Douwe ook meteen kennis met een voordeel van solo touren: je leert veel meer nieuwe mensen kennen. 

Naast de shows met de Popronde waren er ook de shows als support van Blaudzun. "Ik ben best een doorgewinterde muzikant, ik dacht dat ik al wel veel had gezien. Maar hoe professioneel touren er met een grote artiest aan toe gaat, dat was wel echt iets nieuws." Blaudzun komt dan ook aanzetten met een vrachtwagen vol gear en een stuk of zes man crew. "Het is wel wat minder seks, drugs en rock-'n-roll."

De favorieten

Dan naar de stemlijst voor het Beste van Groningse Bodem 2021. Uit de meer dan 130 nummers op de stemlijst noemt Douwe drie favorieten. Ondanks dat de spoeling onder de bands in Douwes eigen kring dit jaar wat dunner was, zit er nog genoeg tofs tussen.

  1. The Desmonds - Make The Rules

“Ik heb best wel wat nauw contact met de band, omdat ik ze een tijdje vertegenwoordigd heb. Daardoor weet ik dat ze deze plaat al best een tijdje klaar hadden. Ze hebben er dit jaar toch voor gekozen om hem uit te brengen en dat vind ik gewoon heel cool. Het is een hele rauwe plaat geworden, heel hard. Ik vind het een beetje een punkrockplaat: je kan er echt goed op meeschreeuwen. Het is boos, maar boos op een leuke manier.”

  1. Geo - Elasticate

“Zelfs in deze tijd worden er nog nieuwe bands gevormd en daar komen hele frisse dingen uit. Deze band komt een beetje uit het Vera kelderbar-circuit. De kelderbar was echt een broedplaats voor alternatieve muziek en gelukkig komen er dit jaar weer een beetje nieuwe projecten uit die poule. Dat vind ik heel tof. Geo klinkt superfris, het is eigenlijk hele gekke muziek maar echt heel leuk. Ik ben ook heel benieuwd hoe het live is. Deze stond niet in jullie lijstje, maar voeg ik toe als vrije keuze.”

  1. The Vices - Before Your Birth

“Hier ontkom je eigenlijk niet aan. Er is één band die verreweg het meest heeft gemaakt van deze situatie en daar het hardst voor heeft gewerkt: dat is uiteraard The Vices. Ik heb vorig jaar een show met ze mogen doen in The Student Hotel, toen vertelden ze een beetje over wat de plannen waren en hoe spannend dat was. Dan zie je nu een jaar later alles ontvouwen en de band zoveel succes hebben, dat vind ik heel tof. Dat ze Vicefest voor elkaar hebben gekregen, zoiets heb ik nog nooit van een Groningse artiest gezien. Dus ja, The Vices moeten erin!”

Youtuber

"Het is best gek voor me dat ik dit jaar, ondanks alle optredens, wat verder van de muziek af sta. Ik ben iets meer bezig met het maken van video's. Het gaat heel goed met mijn kanaal, ik heb bijna tienduizend abonnees. Als het moment daar is, wanneer dit hele gedoe wat verder achter de rug is, hoop ik die twee werelden van wielrenvideos en muziek wat dichter bij elkaar te brengen. Maar ik word ook vader, dus misschien komt daar wel helemaal niks van terecht."

Wil jij jouw favoriete tracks - net als Douwe - ook een duwtje geven? Stemmen kan via het formulier hieronder of via deze link!