Als je aan een willekeurige voorbijganger vraagt waar hij/zij aan denkt bij het woord ‘Groningen’, is de kans groot dat je na de Martinitoren, Vindicat en Arjen Robben hoogstwaarschijnlijk ook TikTok Tammo voorbij hoort komen. Deze ‘Grunnfluencer’ is al twee jaar niet meer weg te denken uit het Groningse landschap. Zijn ode aan de Groningse suikerbiet en vele hilarische video’s in het Grunnegs hebben van Johannes Peetsma een lokale legende gemaakt. Voor de verkiezing van het beste nummer van Groningse bodem 2021 vroegen wij hem naar zijn favoriete releases van het afgelopen jaar.

De agenda van Johannes is net weer een beetje tot rust gekomen. Een maand geleden verscheen The Bietn Blues, een samenwerking met de Drentse band Mooi Wark. Weer een nummer over bieten, maar wel weer net even anders. “Ik vind het mooi om met genres te spelen. Free The Bietn was meer een rock ballad, en Lente in Grunn was ook wat zachter. Voor dit project leek het me heel leuk om wat stevigers neer te zetten. Dat werd met Mooi Wark dus boerenrock. Het lijkt mij nog altijd leuk om een keer een dikke punk plaat te maken, maar ik weet niet hoeveel mensen daar op zitten te wachten.” Voor de komende tijd zit er nog geen nieuwe muziek aan te komen. “Op dit moment ben ik vooral bezig met andere dingen. Ik had nog wel wat ideeën, misschien een nummer voor de FC. We hadden nog wat liggen voor als de feesttent weer echt helemaal open kon, maar dat is nooit echt gebeurt dus hebben we ervoor gekozen daar niks mee te doen. Dus voor nu hebben we nog niks concreets liggen, maar wie weet wat volgend jaar gaat brengen.”

De favorieten

Dan naar de stemlijst voor het Beste van Groningse Bodem 2021. Uit de meer dan 130 nummers op de stemlijst is door Johannes een selectie gemaakt van zijn favorieten. Een lastige klus want “veel kende ik ook nog niet, je kan immers maar zoveel artiesten beluisteren in een jaar.” Desondanks waren er meerdere nummers die er het afgelopen jaar waren uitgesprongen.

  1. Orange Skyline – Shine On

“Ik meende dat deze al ouder was, maar hij komt uit het begin van het jaar dus vandaar. Ten eerste was ik sowieso heel blij dat Orange Skyline weer muziek is gaan maken. Die gingen een paar jaar geleden heel hard en ik vond die ontwikkeling die ze doormaakten erg interessant om te zien. Waar ik met dit nummer vooral blij om ben is dat de gitaar weer een prominentere plek heeft gekregen. Hun werk hiervoor werd toch steeds elektronischer, en dat heeft ook wel wat, maar persoonlijk houdt ik wel erg van het wat stevigere gitaarwerk. Top dat dat hier weer terugkomt!”

  1. Them Dirty Dimes – Morning Hour

“Van Them Dirty Dimes had ik eerlijk gezegd gemist dat ze muziek uit hebben gebracht dit jaar. Dat zag ik pas door deze lijst. Ik ken ze al wel langer en heb ze ook meerdere keren live gezien, en dat was altijd heerlijk. Ze zorgen met hun old fashioned muziek voor een lekker sfeertje. Die banjo en blaasinstrumenten voegen erg veel toe en dat doen ze goed. Beide nummers in de lijst kende ik dus nog niet, maar Morning Hour sprong er voor mij wel uit.”

  1. Steernvanger – Allain/Wat Aans – Eelsk

“Sinds ik als TikTok Tammo in het Grunnegs muziek ben gaan maken, ben ik me ook veel gaan verdiepen in andere muzikanten die dat doen. Natuurlijk de klassiekers als Ede Staal, maar ook artiesten van nu zoals Marlene Bakker, die schitterende nummers maakt. Van het afgelopen jaar vond ik in die categorie twee nummers er uit springen, dus die benoem ik beide maar even. Het zijn twee totaal verschillende nummers, Steernvanger met Allain is echt een ballad en Eelsk van Wat Aans is harde rap, maar dat vind ik juist zo mooi ook aan het Grunnegs. Het werkt bij beide. Ik vind het mooi dat er toch nog zoveel muziek wordt gemaakt in het dialect. Dat werkt goed om het levend te houden en dat is natuurlijk ook een van de redenen waarom ik dat zelf ook ben gaan doen. Het Grunnegs is nog lang niet dood.”

Lente in Grunn

Johannes staat als TikTok Tammo zelf ook in de lijst, met zijn ode aan het Groningse landschap in het voorjaar Lente in Grunn. Voor Johannes zegt het nummer bijna alles wat mooi is aan het jaargetijde in onze provincie. “Het idee voor het nummer begon ook meer met het idee voor de clip, al die beelden die je daar ziet laten ook zien wat zo mooi is aan het voorjaar in Grunn. De muziek en tekst kwamen daar pas later bij.” Persoonlijke hoogtepuntje aan de videoclip? “Die skelters! Dat hadden we van te voren niet bedacht, maar we zagen die kinders bezig en vonden dat er zo goed bijpassen dat we het zo in de clip hebben gezet. En de koeien die de wei in gingen natuurlijk. Dat is altijd schitterend.”

Geïnspireerd geraakt door Johannes's favorieten? Stemmen kan via het formulier hieronder of via deze link!