September is van oudsher een vruchtbare maand, een maand om eens lekker te gaan oogsten. Niet alleen de zoete appels en de toffe peren, ook de muzikale vruchten van deze maand zijn niet te versmaden. Van frisse hiphop tot onweerstaanbare rock, de oogst van Groningse bodem stelt deze maand absoluut niet teleur. Deze muzikale fruitmand is wederom zeer goed gevuld.

Colds | Ice, Vodka & Lime

Proost! Zelfverklaard popnerd Richard Barock serveert als Colds een lekker in het gehoor klinkende electro pop-track. Ice, Vodka & Lime heeft qua geluid de potentie om een groot publiek aan te spreken. Het is funky en vrolijk, maar het is vooral hip, want het nummer heeft een fijn jaren ‘80-sausje. De productie is helder en wat betreft de compositie zit het snor, al is die weinig complex. Nu nog zoeken naar een meer eigen geluid om daadwerkelijk onderscheidend te worden, maar kwalitatief gezien is er alvast niks aan de hand. Ideaal als aperitief of als afzakkertje.

WadAap | Planeet Van De Aap

WadAap weet frisse en lekker in het gehoor klinkende hiphop te maken, en zeker niet alleen voor de diehard hiphopfans. Met het debuutalbum Planeet Van De Aap is er geen sprake van donkere verwrongen fantasieën van megalomane rappers. WadAap staat gewoon met beide benen in het slik, met sensitiviteit en een oprechte dosis zelfreflectie. Vanaf het eerste nummer ben je metgezel van zijn eerlijke verhaal. De nummers onderling kennen variatie en het album bevat bovendien uitstekende features om van begin tot eind boeiend te blijven. De ritmes liggen over het algemeen uitstekend in het gehoor en op deze planeet zijn ook nummers met fijne jazzy-geluiden en reggae-invloeden te horen. Het is dus vooral geen broodjeaapverhaal om oprecht te kunnen beweren dat WadAap heel erg op dreef is. Voor wat het waard is: Planeet Van De Aap is van begin tot eind helemaal prima(at)!

Hidden Giants | Song For The Night Tide

Deze track willen we niet met de nachtschuit laten vertrekken. Het derde nieuwe Hidden Giants nummer van dit jaar speelt qua instrumentatie en tekst op safe, maar de compositie is een oorwurm. Een fijne toevoeging is de zang van de jonge zangeres Kiki Egas, uit Drenthe. Song For The Night Tide is radiovriendelijk en tijdloos en weet ook prima het daglicht te verdragen.

Muze | De Patio

Soms duurt het lang voordat een nummer officieel wordt uitgebracht. Na twintig jaar brengt het trio Muze alsnog de single De Patio uit. Carrière en gezin stonden het muzikale avontuur wat in de weg terwijl er al wel het één en ander was opgenomen. Nu is de tijd rijp om alsnog deze single te verlossen van de aanwezige omheining. Het zomerse De Patio laat horen waarom Muze meer dan twintig jaar geleden al veel potentieel werd toegedicht. Het maakt benieuwd naar het aangekondigde album, Maandans. Voor de liefhebbers van akoestische pop en van folk met een jazz-invloed.

Cashmyra | Blijf Nog Even

Na de singles Zichzelf Oplost en Hemelsblauw blijven we graag nog even bij Cashmyra. Blijf Nog Even is de derde single van het in oktober uit te komen album Moreel Verwerpelijk. Ook deze derde slag is raak. Ongemak en emoties voeren immer de boventoon bij Cashmyra, maar de muzikale omlijsting is onweerstaanbaar. De stampende drums en effectieve riffs blazen je weer volledig omver. Er is echter wel een probleem: de honger naar het nieuwe album neemt nu alleen nog maar toe. Wij houden het niet stil: Cashmyra is een blijvertje.