Coronacrisis of niet; The Vices gaan goed. Na een topstart vorig jaar met onder andere 25 shows in de Popronde en een tour door het Verenigd Koninkrijk stond de indiepop/garageact in januari op Eurosonic Noorderslag. Daarnaast verscheen in maart de veelbelovende single Boy. De lockdown weerhield de heren er bovendien niet van om nieuwe muziek te produceren; in augustus kwam de tweede EP Good Morning City, Now Let Me Sleep uit en het debuutalbum dat volgend jaar verschijnt is al af. Volgend jaar toeren The Vices door Europa en aanstaande vrijdag organiseert de band het Vicefest. Frontman Floris van Luijtelaar vertelt over het succes tot nu toe en de samenwerking met o.a. Mind Fuji tijdens deze uitverkochte revueshow in de Oosterpoort.

UK tour

Nadat The Vices vorig jaar in het voorprogramma van de Britse artiest Yungblud stonden, toerde de band door het Verenigd Koninkrijk. Floris vertelt: “Na de oprichting van de band kwamen we door een combinatie van stom geluk en een beetje slim nadenken in het voorprogramma van Yungblud terecht. Daarna werden we gevraagd om naar Engeland te komen voor een UK tour. We deden iets van vijf shows in onder meer Londen, Sheffield en Newcastle. Dat was te gek.” De band merkte dat ook Engelsen de muziek kennen en dat het in feite niet uitmaakt waar je als band speelt. Het toeren smaakte naar meer, dus werd er een Europese toer gepland in dit voorjaar. Wegens de coronacrisis is deze echter verplaatst naar volgend jaar.

Flexibel zijn en omdenken

De band zat na alle afzeggingen tijdens de lockdown twee weken stil en herpakte zich toen. Floris legt uit: “De coronacrisis bood ook mogelijkheden. Door flexibel te zijn en met behulp van omdenken hebben we er het beste van gemaakt. We hebben een aantal favoriete bands, waaronder Waltzburg en Queen’s Pleasure, uitgenodigd en een reeks concerten georganiseerd in het Student Hotel waar veel animo voor was.” Er werd tijdens die optredens niet energiek gedanst, maar meer gesproken met het zittende publiek dat per optreden uit dertig mensen bestond. “We wilden hiermee ook graag de Groningse muziekscene ondersteunen en gaven het publiek met deze optredens een kijkje in ons leven. We hebben gemerkt dat het belangrijk is dat je als band contact hebt met mensen en benaderbaar blijft.” Alsof dat nog niet genoeg was speelden The Vices in Vera de pannen van het dak tijdens de ‘3FM Maand van de Live Muziek’. De livestream hiervan trok bijna tienduizend bezoekers. In augustus liet de band met de tweede EP Good Morning City, Now Let Me Sleep horen dat het nog volledig op koers ligt.

Boy

De nieuwe toffe single Boy gaat over dat het leven niet altijd eerlijk is. Floris licht toe: “Het is een cliché thema, dat naar boven kwam in een buitenwijk van Newcastle. De muziek was al af, en een gesprek met een vriend in de tourbus bracht me op ideeën voor de tekst. Ook goede mensen gaan soms door allerlei shit en niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Zo is het leven.” In de track schuilt een paradox; ondanks het verdrietige gesprek tussen een oude man en z’n kleinzoon is de muziek vrolijk. Het is deze tegenstelling die het lied zo sterk maakt. “Het schrijfproces van Boy illustreert hoe belangrijk het team om de band heen is. Dat je met de mensen die dichtbij je staan open kunt zijn over de leuke en minder leuke kanten van het leven.”

Iets losmaken in mensen

Floris schrijft graag dingen van zich af, maar wil in zijn liedjes mensen geen mening opdringen of de luisteraar een bepaalde kant opduwen. Toch wil hij wel iets losmaken in mensen. De thematiek van het repertoire bestaat vooral uit verhalen, die vaak gaandeweg ontstaan. “Ik ben een toekijker, ik beschrijf wat ik zie. Sly Smiled Berlin Child gaat bijvoorbeeld over een prachtig, maar gebroken meisje dat een boel nare dingen meemaakte en daar zelf weinig aan kon doen. Ze schreef een gedicht voor me, dat de basis vormde voor dit lied. Het zijn vaak de zware verhalen die me raken, maar luchtig beschouwd. Ik ben geen zwaarmoedig type.” De bandleden zijn goede vrienden, die alles met elkaar kunnen delen en hecht zijn op het podium. “We delen leuke en minder leuke dingen met elkaar. Dat we dit samen kunnen verwerken in de muziek is een catharsis en een vorm van puur geluk.”

Biertje?

Volgend jaar toeren The Vices door Europa, met shows in onder andere Engeland, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië. Floris heeft er enorm veel zin in en vertelt: “Vanwege de coronacrisis is het nog even afwachten of het doorgaat. Maar zo niet, dan verzinnen we wel iets anders.” De verdere toekomstplannen zijn vooral gericht op de eerste plaat en op de volgende single, die volgende maand verschijnt. Floris vervolgt: “Dan kondigen we ook aan dat we getekend zijn bij een label. Ook brengen we met een lokale bierbrouwerij een Vicesbiertje uit. Het is leuk om mensen te betrekken bij het uitbrengen van een album en samen met anderen iets leuks te doen. De interactie met mensen is wat muziek zo mooi maakt.”

ViceFest in de Oosterpoort

En dan is er aanstaande vrijdag dus het uitverkochte Vicefest in de Oosterpoort, waarvoor de band samenwerkt met Mind Fuji, FFOOSS, Queen’s Pleasure en andere bevriende creatievelingen. Zo is er een zeefdrukker en een verkoper van vintage kleding. Het festival is geïnspireerd op het Beach Goth festival dat The Growlers in Californië organiseren. Floris legt uit: “Er komen 290 mensen. Er zijn allerlei stands met onder andere vintage kleding en speciale drank. Een vriendin heeft ons logo ontworpen, die gaat ze ter plekke zeefdrukken op tassen en kleding die mensen zelf meebrengen. Daarna zijn er non-stop optredens die aan elkaar gepraat worden door een performer, en is er een vinyl dj. De avond moet een soort toneelstuk worden waarin mensen hun shit even kunnen vergeten en een fijne tijd met elkaar hebben. Het wordt te gek!”