De dagen zijn weer aanzienlijk kort en het kwik nadert al bijna de nul: de koude winterdagen liggen op de loer. Helaas zijn er deze maand wederom geen concerten geweest door de coronacrisis, maar dit wil niet zeggen dat men heeft stilgezeten. Integendeel zelfs! Deze maand zit bomvol goede muziek uit eigen provincie. Van zonnige poppy nummertjes die je doen wegdromen naar de warme zomer tot eclectische elektronische tracks. Kortom, genoeg moois om deze sombere dagen muzikaal mee door te komen.

Jonathan Rhodes | Seven

Als eerste op het lijstje is daar Jonathan Rhodes met hun nieuwe track Seven. Warme en rustige gitaarklanken openen de derde single van het viertal, en met de melancholische woorden “Driving through the country side, find my soul a place to hide” is de toon meteen gezet. Het klinkt als de ideale roadtrip soundtrack. Met Americana invloeden in hun simplistische instrumentatie is Seven al met al een nummer zonder al te veel poespas. Fijne gitaargeluiden en een simpel baslijntje leggen de focus op Jonathans rauwe stem die je meesleept op een denkbeeldig avontuur.

Karst | How Do You Do It

Ook al kwam dit nummer pas mid november uit, je krijgt er eigenlijk meteen de zomer van in je bol. How Do You Do It is de tweede single van de Groningse Karst-Jan Mollema, die onder alleen zijn voornaam als artiest door het leven gaat, Karst dus. Net zoals zijn vorige nummer If Your Heart Took Over, is deze plaat lekker poppy en een beetje eenvoudig. Gelikte synthesizers en een snappy beat vormen een strakke instrumentele basis voor dit zomerse nummertje. Qua tekst is How do you do it een tikje cliché, maar Karsts heldere vocals doen dat aardig verbloemen. Al met al een prima popplaat die in je hoofd blijft hangen!

Cirrus Minor | GEM

Iets beter passend bij de sombere herfstsferen is de nieuwe track van Cirrus Minor. Het Gronings-Arnhemse stonerrock trio kondigde eind oktober aan dat ze werken aan een nieuw album en hebben hiervoor een fundraiser gestart. Maar eerst is daar een voorproefje. GEM is de opvolger van het eerder dit jaar uitgebrachte Fractilizer, wat ook live is opgenomen in de Galloway Recording Studio in Nijmegen. Vergeleken met hun eerste album lijken de mannen hun persoonlijke stijl meer te verfijnen. Net zo veel snoeiharde gitaren als we van ze gewend zijn, maar een beetje rauwer. Met meeslepende gitaarriffjes, een langzaam tempo en lage bas blaast dit juweeltje je omver. Volume op maximaal dus!

De Nachtwinkel | Geachte Reizigers

Zoals we inmiddels gewend zijn van De Nachtwinkel is er weer een lekker gekke plaat uitgebracht. Geachte Reizigers is de vierde single die naadloos aansluit op de absursditeit van de vorige drie. Ruben Huizing, de man achter De Nachtwinkel, weet ons wederom te verwarren met zijn tegendraadse teksten over religie, startkapitaal en andere zaken die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Anders dan de vorige singles, komt dit nummer heel groots over. Volle synthesizers met een stevige rollende bas vullen de ruimte. Het doet ergens een beetje denken aan Muse, maar dan in een eclectisch jasje. Niet per se voor iedereen weggelegd, maar zeker de moeite waard om te checken.

Chess | Freak of a Geek

Om maar gelijk in de elektronische sferen te blijven hangen, bracht Chess deze maand haar debuut-single Freak of a Geek uit. Het nummer is geproduceerd in samenwerking met Key Productions en is een futuristische ode aan de geek. Met een zachte fluisterstem introduceert Chess ons aan de planeet Naetis en zingt ze over haar voorliefde voor diens inwoners – de Geeks. De bouncy bas en 8-bit-achtige synthesizer melodieën maken het nummer een intergalactische banger. Het had alleen wel een tandje harder gemogen. Met haar muziek speciaal gemaakt voor planeet aarde laat Chess zeker een buitenaardse indruk achter.

Fred Goverde | Bijna Weer Verliefd

Tot slot is daar een fijn rock nummer om de lijst mee af te sluiten. Fred Goverde (spreek uit als goo-vur-duh) bracht afgelopen maand zijn eerste single Bijna Weer Verliefd uit. Het is precies wat je in een pop rock nummer wil horen: gitaren met goede riffjes en een catchy refrein. Al zingend over koetjes en kalfjes beschrijft Fred Goverde verliefdheid en de ellende die daarmee gepaard kan gaan. Het nummer is wat aan de korte en eenvoudige kant, maar dit is tegelijkertijd de reden waarom je het op repeat wil horen. Begin 2021 komt deze frisse act met zijn debuut-EP en na dit plaatje ben je zeker benieuwd naar meer!