Al jaren gaat het verhaal rond dat de frontman van Nirvana, Kurt Cobain, Courtney Love ten huwelijk zou hebben gevraagd in Vera. De waarheid lijkt maar niet boven water te komen. Tot nu.

Courtney Love in Vera

Het is 1991. Het jaar waarin operatie Desert Storm uit werd gevoerd, Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn van Gordon constant op de radio te horen was en het album Dangerous van Michael Jackson uitkwam. In Groningen kwam dat jaar de ene na de andere band naar muziekparadijs Vera om te spelen. Zo ook Courtney Love’s grungeband Hole. Het jaar zag er goed uit voor Love: het debuutalbum van Hole, genaamd Pretty on the Inside was net uitgekomen en Love had begin dat jaar officieel een relatie gekregen met Kurt Cobain, die ze had leren kennen in een nachtclub in 1990. Cobains band boekte dat jaar ook groot succes: Nevermind, het meest succesvolle Nirvana album kwam namelijk dat jaar uit. Cobain en Love’s relatie was een veelbesproken onderwerp, waar Love vaker wel dan niet slecht werd afgeschilderd. Op 6 december 1991 waren zowel Love als Cobain op tour: Nirvana speelde in Londen en Hole speelde in Groningen. 

In Vera was de soundcheck net geweest. De crew van Vera was aan het eten voordat het optreden van Hole zou beginnen. In het kantoor van programmeur Peter Weening ging de telefoon over, die Weening zoals gebruikelijk opnam. Aan de andere kant van de lijn was niemand minder dan Kurt Cobain.

Kurt Cobain

Kurt Cobain was geen onbekende voor Peter, gezien Nirvana twee jaar daarvoor had opgetreden in Vera. Destijds was Nirvana het voorprogramma geweest van TAD, waar maar ongeveer zestig mensen bij aanwezig waren.

Toen Weening de zanger aan de lijn kreeg voerden ze een tijdje een normaal gesprek, tot Kurt iets bijzonders aan Peter vroeg.

“Hij vroeg aan me of ik namens hem Courtney Love ten huwelijk wilde vragen,” aldus Peter Weening wanneer ik met hem bel over de gebeurtenis, die bijna dertig jaar geleden plaatsvond.

Peter vertelde Kurt dat hij vond dat Kurt dat zelf moest doen. “Ik heb aan hem gevraagd of hij er klaar voor was om het aanzoek te doen. Toen hij ja zei, heb ik Courtney Love opgehaald en gezegd dat Kurt aan de lijn was.” 

Terwijl Courtney naar Peters kantoor liep en de deur achter zich dichtdeed, zag Peter Vera-technicus Edwin en vertelde hem wat er net was gebeurd. Edwin, die mee is geweest met Nirvana op tour en de band dus goed kent, vond het typisch iets voor Kurt.

Peter lacht. “Het klinkt absurd en ongeloofwaardig, maar het is wel echt gebeurd.”

We zullen waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten wat er in het kantoor van Peter Weening tussen Courtney Love en Kurt Cobain gebeurd is die avond, maar een ding is zeker: degene die het dichtst bij de waarheid in de buurt is gekomen, is Peter Weening. Op 24 februari 1992 trouwden Love en Cobain op een strand in het warme Hawaii. Maar hoogstwaarschijnlijk is hun verloving begonnen in de koude winter van 1991, in een kantoor in poppodium Vera in Groningen.