Vera Downstage, de kortere late concerten in de kelder van Vera, is normaal gesproken op zaterdag. Dat komt goed uit, want dan kunnen de meeste mensen zich een begintijd van elf uur ’s avonds veroorloven. Deze week loopt het even anders, want ook dinsdag was er wat te doen in de kelder. En niet zomaar iets: het Colombiaanse punkfenomeen Muro had deze avond een gaatje in de agenda. Als voorprogramma het Groningse GIF, de toekomst wat betreft Groningse hardcore punk.

Het belooft dus een avond vol harde punk te worden. Dat is aan het publiek af te zien: veel leren vestjes en lange baarden. Toch is het fijne van Vera dat iedereen er zich thuis kan voelen en het publiek is dan ook niet eenduidig.

Wat schuchter nemen de vier bandleden van GIF hun plek achter de instrumenten in. Die schuchterheid verdwijnt ook snel weer. Om het begin aan te kondigen van het optreden wordt de kelder gevuld door een bastoon die alle zuurstof uit de lucht zuigt. Goed, de aandacht is getrokken.

Gif

Gif

De zangeres, die een generatie jonger is dan de andere 3 bandleden, zingt zowel in het Nederlands als in het Engels. Net als de taal verschilt ook de thematiek flink per nummer. Het ene moment wordt er “Je krijgt de groetjes, de groetjes terug!” in de microfoon gegild, het volgende nummer worden lichamelijke onzekerheden bezongen.

Een constante factor in dit alles is de muziek. Het geluid zit inderdaad aan de stevige kant van punk en wordt vol overtuiging gebracht. Af en toe neigt de sound wat naar metal, wat de band ook prima kan hebben. Het interessante bij deze act is de combinatie van de stevige muziek en de toch wat breekbare vocalen die vol worden ingezet.

 

Muro

Muro

Dan stroomt de kelderbar nog een stukje voller. In de aankondiging stond dat Muro door ingewijden omschreven is als “hands down the best live band that I saw in the last decade”. Ik ben duidelijk niet de enige die dit gelezen heeft; veel mensen offeren hun goede nacht slaap hiervoor op.

De vijf Colombiaanse mannen van Muro verschijnen. Er hangt een gespannen stilte. Dan barst het vijftal los. De drummer probeert het wereldrecord sneldrummen te verbreken, de zanger begint in het Spaans te grunten en de (bas)gitaristen lopen zo hard te raggen dat het een wonder is dat de snaren het houden.

Muro

Muro - Vera Downstage 2020

Zoals echte punk betaamt gaat het allemaal heel snel. De nummers worden er op hoog tempo doorheen gejaagd. De band lijkt wel een ontplofte energiebom, want ze gaan maar door. Ieder bandlid is algauw doorweekt van het zweet. Halverwege is er dan toch even tijd voor een korte adempauze en wat slokjes water, maar daarna gaat de show weer onverminderd hard door.

Na een halfuur zijn de mannen zo ongeveer door hun repertoire heen en even abrupt als het begon, is het ook weer afgelopen. Het publiek blijft enigszins verbluft achter na deze wervelwind van energie en geluid. Slapen zal voorlopig nog niet lukken.

 

 

 

Gif

Gif