De Coronacrisis is in alle hoeken van de Nederlandse cultuur sector te voelen. Een lastige periode voor iedereen die van kunst en muziek houdt, en in het bijzonder voor diegenen die er van moeten leven. Want hoe gaat het met de vele artiesten die nu zonder optredens zitten, of met de podia zonder shows? Om hier achter te komen interviewen we de komende tijd een aantal muzikanten en andere ondernemers uit de Groningse muziekwereld. In dit interview spraken we Floris van Luijtelaar, zanger/gitarist van The Vices over hoe het met de band gaat in tijden van een globale crisis.

Sta je net aan het begin van een doorbraak met je band, breekt er een pandemie uit. Het overkomt kersvers 3FM-talent The Vices. Normaal gesproken zouden ze op dit moment op tour zijn door Europa na een aantal shows in het Verenigd Koninkrijk achter de rug te hebben. Toch is bij de pakken neerzitten er niet bij voor de jongens. Floris: “Het is niet nodig om stil te gaan zitten als band, als je wil kan je altijd muziek maken.”

Niet gewend om thuis te zitten

Het was net als voor iedereen best even wennen toen een groot deel van de wereld tot stilstand kwam, bij The Vices was dat niet anders. Maar volgens frontman Van Luijtelaar heeft de band zich inmiddels goed aangepast aan de situatie. “We waren gewend om geen moment thuis te zitten. De eerste paar weken dacht ik: hoe ga ik dit doen? Ik heb heel erg de drang om dingen te doen. Nu hebben we het weer druk, dus voelen we ons weer een stuk beter.”

De band heeft het ondanks alles goed voor elkaar: ze hebben een repetitieruimte gevonden waar ze nog welkom zijn en een studio waar ze hun debuutalbum kunnen opnemen. Een kleine hindernis: de studio is in Eindhoven. Toch hebben de jongens ook daar een oplossing voor gevonden: “We hebben daar ergens in een weiland een tipi met een buitenkeuken gevonden om te eten en slapen. Daar komt verder niemand.” Het blijkt kenmerkend voor de band te zijn om niet in obstakels, maar in kansen te denken.

Een goed voorbeeld van het pakken van die kansen is het maken van hun debuutalbum. De muziek en de teksten daarvoor waren al een tijdje klaar. Gelukkig maar, want veel inspiratie voor nieuwe nummers was er aan het begin van de crisis even niet meer. Van Luijtelaar: “Ik schrijf vaak vanuit dingen die ik meemaak en vanuit verhalen die ik hoor van andere mensen. Juist die ontmoetingen zijn nu eigenlijk niet meer mogelijk.” 

Bijzondere projecten

Hoewel er in het opnemen van een album al heel wat tijd gaat zitten, is dat niet het enige waar de band zich in deze tijden mee bezig houdt. Zo waren ze te horen in de Sofa Sessions van radiostation KINK, hebben ze een Isolation Session gestreamd voor de Effenaar en hebben ze The Vices Live At The Theatre opgenomen. Vooral over dit laatste project is Van Luijtelaar enthousiast. Tijdens deze sesssie zijn er aangepaste versies van de singles Boy en So It Goes  opgenomen. Wat het vooral interessant maakte, is dat dit op het podium van de Stadsschouwburg gebeurde, voor een lege zaal uiteraard.

“Jonathan, onze toetsenist, speelde toen we gewoon wat zaten te kloten opeens een jazzversie van Boy. Dat hebben we nu verder uitgewerkt,” vertelt de zanger. Dat het voor een lege zaal wordt opgevoerd was naast noodzakelijk ook verrassend toepasselijk: “Boy en So It Goes gaan allebei over eenzaamheid en desillusie. Dus eigenlijk past een lege zaal daar heel mooi bij.” Het eerste deel van deze sessie komt op 5 juni uit. Op 9 juni volgt de video van Boy in de Stadsschouwburg.

Altijd muziek maken

Voor de band was de lockdown extra zuur, want in april had eigenlijk de eerste editie van VICEFEST plaats moeten vinden, het eigen festival van de band. Op dit festival zou ook een nieuwe EP uitgebracht worden. Toen dat niet door kon gaan, zijn zowel het festival als de EP-release naar september verplaatst. Of het dan door kan gaan is ook nu nog maar de vraag, maar volgens Floris komt de EP hoe dan ook 25 september uit en zal VICEFEST sowieso een keer plaatsvinden.

Er valt niet omheen te praten: The Vices kunnen niet stilzitten. Ze laten zich niet tegenhouden door een pandemie om muziek te maken. Van Luijtelaar: “Je ziet dat veel bands nu alles stilzetten, maar dat hoeft helemaal niet. Als je het graag wil, kan je altijd muziek maken. Deze situatie biedt ook juist opties, zoals de mogelijkheid om nummers op te nemen in de Stadsschouwburg.”

Op de vraag hoe het eigenlijk gaat, geeft de frontman nog een stukje advies mee: “Ja iedereen vindt het kut, maar dat is niet erg. Geef de hoop niet op, het komt ook wel weer goed. Het lijkt soms wel of mensen vergeten te leven en speciale dingen te doen. Maar dat kan nog wel, maar dan op een andere manier. Sommige dingen worden er zelfs specialer van.”