Donderdagavond was dag twee van Grunnsonic. De band Real Farmer ging los met punk in de schoenenwinkel Idenza. Daarnaast stond voormalig "The Black Cult" zanger in O'Malley's met zijn solo alternative act.

Real Farmer

Flinke bak herrie

Met twee man en een vrouw sterk staat zanger Jeroen Klootsema met garagerockband Real Farmer in schoenenwinkel Idenza klaar om op te treden. De band bracht vorig jaar een EP uit met vijf tracks, die vanavond allemaal voorbij komen. In een gezellige hoek van de winkel staat de band voor een rij kamerplanten, lampen en spiegels te spelen. De rest van de zaak heeft zich voor drie kwart gevuld met nieuwsgierige mensen. Liedjes als Driving Fast en First Tray beginnen rustig en melodieus, maar eindigen met een flinke bak herrie. Klootsema zingt eerst nog rustig maar gaat dan ook al gauw over op het ruigere werk. Dat ook wel hoort bij garage rock, maar de teksten zijn niet altijd even goed te verstaan.

Britse punkverschijning

Halverwege het optreden staat de Idenza vol met publiek en wordt Klootsema steeds onrustiger. Hij gooit tijdens het zingen zijn microfoonstandaard om en loopt zenuwachtig, haast gefrustreerd heen en weer. Het is mooi om te zien dat de zanger in een witte polo, lichtblauwe jeans en zwarte schoenen als een Britse punkverschijning helemaal op gaat in zijn tekst. Ook de rest van de band heeft aan energie geen gebrek en speelt met overgave. Maar tussen de liedjes door zijn ze allemaal relaxed en drinken ze een biertje. Met die balans zorgt de band ervoor dat de show spannend blijft en het optreden er na drie kwartier alweer op zit voordat iemand er erg in heeft.

Real Farmer

Douwe Doorduin

 

Podiumervaring

In Ierse pub O’Malley’s is het al gezellig druk als Douwe Doorduin even later staat in te spelen. De podiumervaring die hij met The Black Cult opdeed in onder andere Paradiso en bij De Wereld Draait Door is zichtbaar; hij vraagt het publiek om stilte, is duidelijk tegen de techneut en verspilt geen minuut. In de hoek staan nog andere instrumenten zoals een drumstel en een contrabas, maar Doorduin is vanavond alleen met z’n elektrische gitaar, drumcomputer en gitaarversterker. De sound die hij daarmee voortbrengt klinkt strak, melodieus en uptempo.

Doorgewinterde rocker

In een zwarte pantalon en een wit t-shirt van Mark Lada en The Golden Arches ziet ook Doorduin eruit als een doorgewinterde rocker. We horen Boring en Laid for Christmas van de EP die Doorduin vorig jaar uitbracht. In andere liedjes zingt Doorduin persoonlijke teksten over onder andere verliefd zijn, mislukking en tijdverspilling. Het ene thema is zwaarder dan het andere. Of zoals hij tijdens de show zelf zegt: “Sommige nummers zijn wat moeilijker, andere wat makkelijker.” Het laatste liedje zingt hij net als het eerste slechts op de elektrische gitaar en sluit hij af met flink gerag. Douwe Doorduin heeft pit en laat op Grunnsonic zien dat hij het rocken nog lang niet verleerd is. Hij excuseert zich aan het einde van het optreden voor zijn gebroken stem, maar daar heeft het publiek niets van gemerkt. Met een beetje geluk zien we hem dit jaar terug in de Popronde.

Real Farmer