De Garage van Klaas begint echt een begrip te worden tijdens het lange lange EuroSonic/Noorderslagweekend. Als de showcase festivals her en der in de stad afgelopen zijn, verzamelen liefhebbers van onvervalste garagerock en daarmee samenhangende stromingen zich in de voor deze gelegenheid elk jaar omgedoopte Kroeg van Klaas. Ook dit jaar staan er op donderdag en vrijdag weer zes bandjes, voornamelijk uit Amsterdam, en 3voor12 was er bij.

The Klittens

Zo tegen middernacht bijten de meiden van The Klittens het spits af. Ze doen dat uitermate charmant en ontwapenend. Hier wordt geen houdinkje aangenomen maar recht voor zijn raap popmuziek gespeeld. Dat daarbij qua tempo en toon af en toe wat steken vallen nemen we voor lief. The Klittens kiezen namelijk niet voor de makkelijke weg. Ze proberen hier en daar complexere liedjes neer te zetten en zingen met enige regelmaat met meerdere stemmen; dan hoor je foutjes gewoon eerder dan wanneer er in fuzz gedrenkte drie-akkoorden over je worden uitgestort. Niet dat ze dat niet zouden kunnen, getuige de laatste liedjes waarin het tempo wordt opgeschroefd en de opwinding stijgt. Mooiste moment: de aankondiging van de nieuwe single op middernacht: "vandaag komt ie uit!".

The Klittens

The Klittens

Spray Tans

Het is inmiddels ver na middernacht en de kroeg is al aardig vol gestroomd als Spray Tans het biljart bestijgt. Het biljart? Jawel, in de garage van Klaas is dit een essentieel onderdeel van het podium. Dit trio uit Amsterdam heeft misschien een wat gimmicky naam en Facebook info, maar de muziek is verrassend veelzijdig en toch de hele tijd catchy. Post punk met powerpop, garage invloeden en een scheut Americana om het maar eens proberen te beschrijven. Daarbij ogen de mannen strak met hun kuiven, Wrangler sta-prest broeken en countryhemden. Lekker ook om weer zo'n ouderwets dominante basgitaar te horen. Een band die we hopelijk snel nog eens in Vera Downstage gaan terugzien!

Spray Tans

Spray Tans

Steve French

Twee uur:  de Kroeg van Klaas is nu helemaal volgelopen en we herkennen behoorlijk wat bekende gezichten in het publiek. Muzikanten van andere bands komen hier de avond afsluiten met bier en live muziek. Afsluiter vannacht is de Amsterdamse band Steve French. Dit, inmiddels, vijftal (ze begonnen ooit als trio) maakte vorig jaar met Lightning Tiger Running al één van de beste indiepop platen van het jaar. Ze bevestigen hun groeiende reputatie in de Garage van Klaas met een pakkend en boeiend optreden. Geen moment heb je het gevoel dat het heel laat is en de energie afneemt. In tegendeel: het enthousiasme spat er van af en werkt aanstekelijk. In no-time is de kroeg weer in beweging en dat blijft zo tot het allerlaatste nummer.

Steve French

Steve French

Spray Tans

Spray Tans

The Klittens

The Klittens