Wat is er nou fijner dan een zonnige vrijdag af te sluiten en het weekend te beginnen met een concert in Vera? Precies; een concert in Vera mét een biertje in de hand. En dat is precies wat de rest van het publiek in de Grote Zaal ook denkt vanavond. Bovendien is het een primeur, want vanavond speelt Meadowlake voor het eerst het gehele album van live.

Opwarmen

In aanloop naar de albumrelease heeft Meadowlake al een aantal tipjes van de sluier aan ons opgelicht. De singles Hot Punch, Heavy, No Tomorrow en War waren al eerder te beluisteren. Waarschijnlijk om ons alvast even nieuwsgierig  te maken naar de rest van de nieuwe nummers. Het album volgt de EP Elegy op en klinkt alsof het zijn grote broer is: sterker, volwassener, maar toch een tikje romantisch.

Supportact Lesley Baker zorgt ervoor dat het aanwezige volk in de juiste sfeer komt. Sommige kennen hem waarschijnlijk al van zijn tijd bij Animal Antics waarin hij de rol van vocalist en gitarist vervulde. Baker heeft gekozen voor een solocarrière en is tevens een van de finalisten van de PopGroningen Talent Award. Vanavond laat hij zien dat dat alles behalve onterecht is.  

Rock ‘n roll en manicure

Tijdens het voorprogramma druppelen de laatste mensen binnen en dan breekt hét moment aan voor Meadowlake, waar de band de afgelopen tijd naar toe heeft gewerkt. Het podium is leeg en een galmende toon, samen met drie witte lichtspots van achter het podium, vullen de ruimte. Een voor een betreden de bandleden het donkere podium totdat de basskick de galm verbreekt. Op een mysterieuze wijze start de band het eerste nummer. En wat je hoort is precies wat je ziet: duisternis, maar niet op een akelige manier. Hoewel de nummers niet de luchtigste onderwerpen bevatten, herbergt de sound toch iets sprookjesachtigs.

Normaal gesproken speelt vocalist en gitarist Jarno Olijve zonder plectrum, maar na het derde nummer zijn zijn nagels al helemaal kapot. “Heeft iemand een nagelschaartje? Nee? Oh, fack it, dan gaan we gewoon door. Lekker rock ’n roll!”, roept de zanger. Het is dan ook voor iedereen een verrassing als er vervolgens wel een nagelschaartje het podium op gegooid wordt. Er wordt zelfs even een moment genomen om de nagels bij te knippen, voordat de band verder speelt. Toch niet zó rock ’n roll dus.

Publiek in de spotlights

De witzilveren lampen die het podium belichten veranderen in rood wanneer het nummer War in wordt gezet. Hierdoor krijgt het nummer een heftigere lading. Halverwege het liedje gaan alle felle lampen boven het publiek aan, maar het lijk alsof de mensen niet goed weten wat ze ermee aan moeten. Sommigen worden er zelfs een beetje ongemakkelijk van. Is het een soort hint? Mensen wakker schudden? De aandacht lijkt in elk geval niet extra gericht te worden op de muziek. Als de lampen weer doven kan iedereen ook weer rustig ademhalen. Het blijkt niet heel prettig te zijn om al dat licht op je bakkes te hebben als je naar een optreden kijkt.

Voor het laatste nummer wordt Jobbe Holtes op het podium uitgenodigd. Meadowlake ziet het als een mooie gelegenheid om de avond af te sluiten met de gitarist en zanger van Model Depose. De bands zijn, volgens Jarno Olijne: “de beste muzikale vrienden uit Groningen.”

Het album is gespeeld en de band heeft het podium verlaten, maar komt onder luid applaus nog een keer het podium op om de zomeravond op de juiste manier af te sluiten.

Meadowlake

Meadowlake

Meadowlake