Het is nog maar net nieuw in Groningen, maar de reacties zijn al heel positief: AGORA, een op bass georiënteerd feest met zowel internationale, nationale als lokale dj’s. Vorig jaar september was de eerste editie in News Café, 1 februari volgt nummer twee in De Loods. Wij van 3voor12 groningen spraken met Marijke Baks, de drijvende kracht achter AGORA, over het boeken van dj’s, het bijeenbrengen van genres en dromen voor de toekomst.

Voor Marijke Baks begon het allemaal toen ze in 2012 naar Groningen verhuisde. Bij de voormalige Subsonic kwam ze in aanraking met drum-’n-bass feestjes. Later werkte ze er als barvrouw en mocht ze haar eerste kleine eigen event houden: “Subsonic voelde voor mij echt als thuiskomen.” Toen de club in 2017 dicht ging, was dat voor haar dan ook even slikken.

Ze verhuisde naar Amersfoort, maar liet de liefde voor muziek niet achter in Groningen. Via via kwam ze in aanraking met LBC events, de organisatie achter drum-and-bass feesten zoals Champion Sound in Leiden. Voor hen ging ze social media doen, maar ze had ook veel interesse in andere aspecten van het organiseren. Toen ze later terugkeerde naar Groningen besloot ze het zelf te proberen, in haar uppie. En zo geschiedde: 28 september 2019 was de eerste editie van AGORA.

Toegankelijk

Voor de feesten van AGORA heeft Marijke een duidelijke visie die goed bij de naam (Grieks voor ‘verzamelplaats’) past: “Ik wil geen kopie van Subsonic, bekend vanwege de gure kelder, of van andere duistere feestjes. Het mag wel wat vrolijker, ik vind een gezellige sfeer belangrijk. Daar helpt de artwork van Tom Jager zeker bij.”

Ook qua muziek probeert ze het toegankelijk te houden door dj’s uit verschillende genres te boeken. “Zo is het laagdrempeliger en trigger ik ook mensen die minder bekend zijn met het drum-’n-bass wereldje”, vertelt Marijke. “Ik doe daarnaast alles in het Engels, om ook internationals aan te spreken.’’

Dit betekent dat je tijdens een editie van AGORA uiteenlopende muziek kunt horen, van liquid naar dubstep naar basshouse. De dj’s die dat draaien kiest Marijke zorgvuldig: “Ik wil een mix tussen grote en kleinere namen. De grote namen die ik tot nu toe heb geboekt trekken mensen uit het hele land, maar de kleine dj’s verdienen ook een podium. Ik probeer vrouwelijke dj’s ook een podium te bieden, al is dat lastig. Het blijft toch wel een mannenwereld.”

Positieve reacties

Over de eerste editie in News Café waren bezoekers erg positief. Juist die samenkomst van genres en het toegankelijke karakter vonden de meeste bezoekers fijn, hoorde Marijke. Een goed recept voor een nieuwe, tweede editie. Die vindt aanstaande zaterdag 1 februari plaats in De Loods: “Een locatie met een vette inrichting en geweldig soundsystem buiten de stad. Je gaat echt ergens voor heen, dat maakt het speciaal”, aldus Marijke.

De line-up is divers. Onder anderen de Nederlander Without Wings, de Portugees Migdrum en de Duitser KUNO zullen allerlei soorten bassmuziek draaien. Headliner is de Brit AC13, die voor het eerst in Nederland draait: “Hij is genomineerd geweest voor de Drum&BassArena Awards en is echt een groot talent. Hij vond de artwork mooi op Instagram, zo kwamen we in contact. Na wat onderhandelen heen en weer heb ik hem weten te boeken. Ik heb al gehoord dat mensen voor hem uit Brabant en Limburg komen. Zo zet ik Groningen misschien wat meer op de kaart”, aldus Marijke.

Of ze ook wilde dromen heeft voor de toekomst? Marijke: “Ik wil dit jaar gewoon doorgaan en feestjes organiseren. Ik heb al een leuk idee voor een zomereditie. Het zou misschien ook leuk zijn als ik iets kan doen op het Bevrijdingsfestival of Eurosonic, maar dat zie ik dan wel. Eerst maar eens komende editie afwachten.”