Tijdens Simplon Up staat de Groningse rapper Mark Roggebrood op het programma met als support act de 22-jarige rapper Johnny Loves Me. In de bovenzaal van het poppodium kijkt een handjevol mensen verbaasd op als niet Johnny, maar Mark op het podium verschijnt en de eerste zweverige bastonen uit de speakers knallen. De rollen van hoofd- en support act zijn blijkbaar omgedraaid. Zowel Roggebrood als de Enschedese Johnny geven een boeiende show vol dansbare nieuwe hiphoptracks, waaronder Johnny’s laatste single Jam, bekender werk als Roggebrood’s Schreeuw Het Van De Berg, en natuurlijk ontbreekt rondvliegend roggebrood niet vanavond.

Goed op elkaar ingespeeld

Als Roggebroods vriendin Bente de band start, begint de show meteen interessant met Phoenix. Het duo is goed op elkaar ingespeeld en Mark Kamps beweegt rappend over het podium alsof hij nooit anders heeft gedaan. Dat podium is omgebouwd tot een soort huiskamer, met aan de zijkanten twee kamerplanten en rechts daarvan een strijkplank. Aan het plafond hangt een houten raket die de naam Mark Roggebrood draagt. Het handjevol publiek dat zich voor het podium heeft verzameld voor Johnny Loves Me komt vrijwel meteen ook in beweging. Na het openingsnummer blijft de show spannend met tracks als Schreeuw Het Van De Berg, een nummer over meningen, en het seksueel getinte Aphrodite. Roggebrood zingt af en toe over de Auto-Tune en Bente’s achtergrondzang is vooral op 25 Karaat Goud een mooie aanvulling.

Raket Roggebrood

In een zwart t-shirt, pantalon en sportschoenen is Mark Roggebrood een charmante verschijning. Haast onnavolgbaar gaat hij liggen, staan en zitten. Hij rent het podium af het publiek in en zelfs even de zaal uit, om daar verder te rappen en de aanwezigen aan te sporen ook “de salsa in de heupjes te gooien”. Aan energie, wijsheid en humor heeft het optreden geen gebrek. De rapper weet overal een feestje van te maken, toch wordt het nergens te druk of te veel. Als hij twee Friese rappers uitnodigt om een aantal nummers mee te doen gaat Bente in het publiek staan om mee te dansen. Daarna is het tijd voor de nieuwe single Escalatie. Na drie kwartier powerrap is de sympathieke entertainer dan toch “buiten adem, naar de klote en fucked up.” De raket gooit nog wat roggebrood de zaal in, praat even na met het publiek en blijft daar achter om te kijken naar de hoofdact.

Kwetsbare hiphop

Jonathan Bergsma alias Johnny Loves Me verhuisde naar Friesland en bracht vorig jaar het eerste album Jam uit onder het eigen label Swavement. Er is inmiddels meer publiek aangetreden voor Mark Roggebrood, dat nu enthousiast meezingt op het nummer Broke. Johnny laat geen agressieve hiphop horen, maar persoonlijke en emotionele teksten zonder daarbij een softe verschijning te worden. Hij krijgt het groeiende publiek op zijn hand, dat op commando meerdere keren luid “Swavement” roept en halverwege het optreden gezellig met elkaar kletst. Ook dit optreden heeft humor. Maar nog belangrijker: Johnny is lekker zichzelf en niet bang om zich kwetsbaar op te stellen. Met eerlijke, Nederlandse teksten over thema’s als blut zijn en de liefde maakt hij furore in de hedendaagse hiphopscene. Dat moet je als 22-jarige maar kunnen. Hij vloekt tussendoor, trekt wat mensen uit het publiek het podium op, verdwijnt dan even en zingt Jam als toegift. Een onderhoudende show van een act die misschien nog wel meer swavy stappen gaat zetten.