Nog geen maand geleden bracht Farer hun debuutalbum Monad uit. Het drietal had graag uit willen pakken door een albumreleaseshow te houden voor publiek. Maar helaas, door de coronamaatregelen mocht het niet baten. Wees niet getreurd! Begin december kwam een live opname van hun gehele album uit. Het was in augustus in Vera opgenomen en nu door iedereen te bewonderen. Zelfs via je beeldscherm blazen de mannen van Farer je omver.

Niet voor tere zieltjes

In het lege en donkere Vera doemt de rokerige schim van Frank de Boer (bas en zang) op. De lage en extreem vervormde bastonen dreunen je oren binnen. Het eerste nummer, Phanes, start. En net nadat je gewend raakt aan deze onheilspellende ruis, start het geschreeuw van snerpende kreten. Degenen die niet bekend zijn met het doom en noise muziekgenre, zullen snel afgeschrikt raken door de duistere klanken van Farer. Maar zij die wel van een partijtje gure gitaren houden -of nu nieuwsgierig zijn geraakt- zullen meegesleept worden door een donker verhaal vol wanhoop, chaos en verlichting.

De klanken denderen verder. Phanes mondt uit in een hevig samenspel tussen bassen en drums. Met mede-bassist/vocalist Arjan van Dalen en Sven Jurgens op drums, vormt het drietal een goed op elkaar ingespeeld geheel. Halverwege het nummer is daar ineens rust. Alhoewel, het stille contrast met de voorgaande harde riffs en drums is eigenlijk helemaal niet zo stil. Een onverstaanbare fluisterstem gaat gepaard met zachte en sinistere gitaartonen. Chaos wekt onrust. Deze tegenstelling lijkt de rode draad te zijn voor Monad; onrust kunnen vinden in vrede. “Out of nothing, nothing becomes”, aldus de band.

Over het algemeen weet Farer je te hypnotiseren met hun doordringende basgitaren en drums. Alleen zijn de gitaren soms een tikkeltje repetatief. Dit wisselen ze dan wel weer goed af met allerlei andere muzikale kunstjes waar je van opkijkt. Zoals zware kettingen die ritmisch knallen op een metalen mat. Verder laten ze hier en daar een steekje vallen in de soms rommelige en onzuivere zang, al hoort die rauwe onzuiverheid ook een beetje bij de kracht van doom/noise genre.

 

Catharsis

Naast dat het samenspel van de drie mannen superstrak in elkaar zit, sluit de live opname hier naadloos op aan. Volledig in zwart-wit passen de beelden goed bij de contrasten dat Farer overbrengt tijdens de show. Het lichtdesign maakt dit nog indrukwekkender. De donkere, kleurloze beelden van de band die omgeven worden door rook en een flashy lichtpartij laten je soms even vergeten dat dit gewoon in Vera is opgenomen.

Natuurlijk hadden we graag dit album met haar duistere tonen in een donker en zweterig Vera willen bewonderen, maar je laptop op maximaal volume volstaat ook prima. Farer (en het team achter de video!) heeft hiermee zichzelf bewezen. Door een rauw en emotioneel geladen audio-visueel kunstwerk neer te zetten, weten de mannen van Farer de krochten van het mens-zijn te ontdekken en bloot te te geven. Met als resultaat emotionele zuivering, catharsis. Al met al is dit een optreden waar je u tegen zegt.