Het grootste popconcert in Groningen ooit, wordt het wel genoemd. Door velen aangeduid als ‘The Greatest Rock & Roll Band in the World’, The Rolling Stones, speelden op 2 juni 1999 in het Stadspark tijdens de Bridges to Babylon Tour. Vandaag beleven we het concert even opnieuw.

Allereerst moet je een kaartje weten te bemachtigen. Of je stuurt je hele familie naar postkantoren door het gehele land, of je gaat zelf voor zonsopgang in de rij staan om kans te maken op een ticket. Je kiest voor dat laatste, en met jouw Stones-shirt aan en slaapzak bij de hand ben je klaar om de rij te trotseren.

En dan, als je één van de 75.000 kaartjes hebt weten te scoren, begint de voorpret. Radio Noord en TVNoord hebben de hele week, voorafgaand aan het concert, een Stones-week ingericht met muziek, interviews met fans en informatie over het concert. 

Er heerst deze hele week een magische sfeer in de stad. Iedereen weet wat er staat te gebeuren. 

Op 31 mei lees je in het Nieuwsblad van het Noorden dat de Kerk hoopt dat het Rolling Stones concert zal floppen, omdat ze Mick Jagger en de band als Satan zagen vanwege 'Sympathy for the Devil'.

Maar dan, op 2 Juni 1999, is de dag dat de Stones zullen arriveren in de kleine stad die voelt als een groot dorp, aangebroken. De band komt naar Groningen en dat is te voelen. In iedere hoek en op elke zender klinkt de band en straten zijn afgezet ter voorbereiding van het concert. RTV Noord-verslaggever Goos de Boer doet die dag rechtstreeks verslag. Met een zender op zijn nek en microfoon in de hand praat hij de Groningers bij over het zowel het evenement als de randverschijnselen. 'Ik mocht er officieel niet in en dat zinde me niks. Ik deed net of ik gek was. Al babbelend met de zender op mijn schouder liep ik gewoon door het hek naar binnen.” 

Vooraf is het spannend, want via muziekwinkel Plato werd geprobeerd om Rooie Rinus en Pé Daalemmer in het voorprogramma te krijgen. 'Er is heel wat heen en weer gebeld, maar ze kwamen er gewoon niet door. Het was te goed dichtgetimmerd. Dus dat lukte niet. Toen zouden we op het dak van het gloednieuwe Gasuniegebouw gaan staan. Maar daar hebben we maar van afgezien, want daar zou geen mens ons horen.'

Na flink wat geduw en geren sta je enigzins vooraan en heb je goed zicht op de aankomst van de Stones. Ze arriveren in vier aparte limousines. En dan komen ze op. ‘In de goede zin van het woord, dan breekt de hel los’, wordt verteld in de podcast de Hongerige Wolf. Tegelijkertijd scheurt de hemel open, want het begint te regenen en onweren als een malle. Maar, zoals men weet: de beste Stones-concerten vinden plaats in de regen. “Het verzoek van de dominee was verhoord. De band werd er alleen nog beter van.”

Een veld vol dansende regenponcho’s vormt een kleurrijk publiek om je heen. Mensen voelen zich jong, sliden door de modder als een bezetene en zingen hun stemmen schor.

“Je had toen nog geen smartphones en ze waren doodsbang voor bootlegs.” vertelt Goos de Boer. Hoewel het concert officieel niet mag worden opgenomen, hoor je dat morgen de eerste bootleg al uitkomt. 

The Rolling Stones in Groningen: je kan het nog steeds niet helemaal geloven, maar je bent er geweest!