Het is alweer ruim een jaar terug dat club IIWII haar deuren sloot. De kleine, knusse locatie bovenin The Big Building was slechts tijdelijk. Van het gebouw is niks meer over - de grijze kolos is met de grond gelijk gemaakt vanwege vernieuwing van het Hoofdstation - maar het concept IIWII leeft voort. Binnenkort start een nieuwe serie feestjes met de naam Remedy in De Loods. Wij spraken erover met Geert Jan Schipper, de man die IIWII ooit bedacht.

De Loods

Van de buitenkant van De Loods valt niet af te lezen dat hier goed gefeest kan worden. Maar eenmaal binnen loop je een bijzondere, open zaal tegemoet, die uitloopt op een kleine binnentuin achteraan. Wat meteen opvalt? Een stapel houtblokken tegen de muur, een gigantische houtkachel en een bar die fel oranje oplicht. Geert Jan, lachend: “Die bar dimmen we wel tijdens de feestjes hoor.”

Hier zullen zaterdag 19 oktober maximaal 300 man dansen tijdens Remedy. Het is de nieuwste rave uit de stal van IIWII, waar eerder ook Sundays are for Dancing in EM2 en Raw Cuts in Grand Theatre vandaan kwamen. Tijdens de eerste editie draaien naast de uit Chicago afkomstige houselegende Specter lokaal bekende talenten Christian Thomas en Freek Strano.

Geen telefoons

Met Remedy wil de organisatie achter IIWII iets echt nieuws toevoegen aan de Groningse ravescene. Geert Jan: “In Groningen staat de zaterdagnacht bij raves echt centraal. Feestjes duren meestal van elf uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends, vaak niet langer. Wij willen juist een feestje dat meer doorleeft. Bij ons is de zaterdagnacht wel belangrijk, maar we zetten zondagochtend om zes uur ook nog een dj neer die tot twaalf uur ’s middags doorgaat.”

IIWII hoopt zo een rave neer te zetten waar mensen zich volledig in kunnen verliezen, zonder afleidingen van de buitenwereld. Daarbij helpt ook de locatie, op een industrieterrein net buiten de ring. Tijdens Remedy zijn telefoons op de dansvloer daarnaast een no-go. Geert-Jan: “Het is prima als je hem in de chill area gebruikt, maar op de dansvloer willen we toch echt zorgen voor cohesie. Telefoons staan dat in de weg.”

Detroit house

De dj’s die draaien zijn bij het neerzetten van die sfeer cruciaal. Op de eerste editie staat onder andere Specter uit Chicago. Geert Jan: “Hij heeft echt dat Detroitgeluid omarmd. Hij maakt heel organische, melodische house. Het brengt je in een soort trance, mij in ieder geval wel. Het is wat meer downtempo en laat mensen zien dat house niet altijd 120 of 125 bpm hoeft te zijn. Bovendien blijven Amerikaanse dj’s uniek in Groningen. Dat omarmen we bij IIWII.”

Daarnaast draaien de voor de Groningse ravers meer bekende dj’s Christian Thomas en Freek Strano. Voor Geert Jan zijn zij een logische keuze: “Christian is gewoon een hele goede dj. Ik denk dat hij heel goed bij dit evenement en het tijdslot ‘s ochtends past. Ook hij draait veel met die Amerikaanse sound. Freek is een ontzettend goede warm-up dj. Dat is niet denigrerend bedoeld. Hij weet met zijn mixing skills en platenkeuze een avond zo in te leiden dat iedereen die daarna komt er profijt van heeft.”

Wanneer het voor Geert Jan geslaagd is? “Ik hoop natuurlijk dat er veel mensen komen, dat zorgt voor een bepaalde energie. Het is even afwachten, omdat ADE dat weekend is. Maar wij bieden eigenlijk een soort tegengeluid met lange sets, terwijl die bij ADE vaak kort zijn. Maar ook al is het een groep van twintig man, als ze in dezelfde groove zitten, is het voor mij geslaagd.”