De weersverwachting beloofde niet veel goeds voor deze Bevrijdingsdag: kou en regen. Toch was er de hele dag aardig wat publiek te vinden bij de Local Heroes stage op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark. Ze kregen een programma vol talent uit het noorden voorgeschoteld. 3voor12 groningen was bij de Friese band Woe Blind Birds, POPgroningen Talent Award winnares Cashmyra en de stonerrockers van Chief Of Smoke.

De zon schijnt nog als Woe Blind Birds het podium betreedt. De band uit Leeuwarden heeft afgelopen vrijdag nog hun eerste, titelloze EP uitgebracht en beschikt dus over genoeg materiaal om hier in Groningen te laten horen.

Er worden veel instrumenten en effectpedalen uit de kast getrokken om een dromerig en gelaagd effect te bereiken. Ook het stemgebruik in de zang draagt hieraan bij. Het is duidelijk dat er veel aandacht in het schrijven van de nummers zit bij deze act.

Tijdens het spelen maken de muzikanten dan ook een geconcentreerde en professionele indruk. Maar tussen de nummers door maakt de focus plaats voor enthousiasme en blijken het gewoon jongens die het heel leuk vinden om voor dit publiek te mogen spelen.

Vervolgens is het de beurt aan Cashmyra. Dit is een bijzondere artiest: ze is niet alleen muzikant, maar artiest in een bredere zin. Ze ontwerpt, schildert, schrijft en zet aan tot denken. Zij is ook de winnares van de POPgroningen Talent Award 2019 en dat schept verwachtingen, die grotendeels waar worden gemaakt. Cashmyra brengt haar rauwe teksten op harde grunge, maar soms ook op een rustigere singer-songwriter manier.

Op een gegeven moment lijkt ze uit het nummer te stappen en de tekst verder als spoken word voor te dragen. Hierbij grijpt ze de aandacht van het publiek en creëert ze een mooi, kwetsbaar moment in de set.

Het publiek bij de Local Heroes stage begint langzaam te verkleumen als het tijd is voor Chief Of Smoke. Van de kou lijken deze mannen zelf geen last te hebben: ze komen gewoon in T-shirt op. Deze act brengt de zwaardere stonerrock naar het publiek, wiens aandacht ze ondanks de kou weten te behouden. De langgerekte nummers hebben af en toe psychedelische invloeden, waardoor de luisteraar ondanks de zwaarte prima kan wegdromen.

Omdat de schemer inmiddels is ingezet, geven de lichten bij deze show een extra vet effect. Het past bij de meeslependheid van de muziek.

Ondanks het wisselvallige weer was het bij de Local Heroes stage prima vertoeven. De acts zorgden ervoor dat de mensen die besloten de vrijheid in het Stadspark te vieren goed werden beloond.