Het laatste weekend van de befaamde Paradigm Club aan de Helsinkistraat is aangebroken, al gaat Paradigm door op het Suikerunieterrein. De Paradigm Shift schotelt het publiek een nieuw Paradigm voor, maar niet zonder afscheid te nemen van het oude technomodel in Groningen met The Final 5: vijf nachten met onderscheidende en gewaardeerde artiesten die eerder te zien waren tijdens Paradigm-avonden.

De oude club trekt alles uit de kast om met een fikse knalfuif het einde in te luiden. Paradigm verwende ons jaren met een sterke line-up, prettige ambiance, een kunstzinnige omgeving en live-performances met dans. Ook op deze laatste vrijdag voldoet Paradigm aan de verwachtingen.

In de Club staan achtereenvolgens Jim Lok, BDKR, Âme Live en K.Cee. Dat betekent dat de avond flinke invloeden van house meekrijgt. Vooral de Groninger Jim Lok zoekt het vrolijkere housegeluid op, met toefjes disco en funk. Hij creëert voor de binnenkomers die de rij buiten hebben getrotseerd meteen de goede sfeer.

Jim Lok

Tegelijkertijd met Jim Lok staat Ven, een andere lokale dj, in de andere zaal te draaien. Niet in de glazen loods, zoals verwacht, maar boven in een zaaltje dat eerst een backstageruimte was. Een vierkant hok met een laag plafond – natuurlijk aan alle zijden bezaaid met graffiti. Ven bespeelt van achter een doorgeefluik het publiek met stevige techno, keurig in elkaar gezet. Het is warm en bedompt in het hok, maar de sfeer is goed en de techno zelfs nog beter. Later zet ook Jeff Rushin een sterke set neer, om uiteindelijk afgelost te worden door 380Volt.

Terwijl buiten gretig gerookt en geouwehoerd wordt, begint BDKR aan zijn set. Beginnend met Icy Lake van Dat Oven drukt BDKR meteen zijn eigen stempel op de zaal. Een sterk nummer, en één van velen die gaan komen. BDKR haakt aan bij Jim Lok door ook de funk en disco terug te laten komen, hoewel hij zijn set meer richting techhouse bouwt. Soms rolt een plaat lang door, maar een sterke bibliotheek houdt de Club goed gevuld en warm voor het moment waar we op wachten.

Âme Live. Âme is de formatie van de Duitsers Kristian Beyer en Frank Wiedemann, die zelden samen optreden. Kristian Beyer staat er in de regel wanneer een Âme dj-set is geboekt en Frank Wiedemann wanneer Âme live op het affiche staat. Vandaag is Wiedemann aan de beurt, en wat zet hij een meesterlijke set neer. Wiedemann is in staat om het dromerige gevoel van een goede break vast te houden wanneer de beats door de speakers pompen. Geflankeerd door lichtelijk absurdistische performances van danseressen en dansers in de zaal maakt Âme er een magische avond van.

De sfeer is goed bij deze laatste vrijdag in Paradigm Club aan de Helsinkistraat. Al met al, een hoogwaardig afscheid van een begrip in Groningen.