Met de stijgende temperatuur van de laatste dagen is het maar wat fijn dat het `s avonds wat afkoelt. Behalve dan in de Kelderbar van Vera. Hier loopt de temperatuur weer op als de twee punkbands The Kaak en The Drugs deze avond aantreden. Gelukkig staan er een paar ventilatoren klaar.

Oud is gaan

Als eerste zijn de Groningse punkers van The Drugs aan de beurt. Na een kleine pauze van 13 jaar te hebben gehad staan de drie mannen vol energie klaar om de tent af te breken. Al na het eerste nummer is het duidelijk dat dit een korte, maar krachtige show gaat worden. Dat de band een lange tijd niet op een podium heeft gestaan is absoluut niet te merken. De overgangen, pauzes en solo’s lijken als vanzelf te gaan en de drie heren staan erbij alsof ze al die tijd niks anders gedaan hebben.

Hoewel de show maar kort is, komt er een breed scala aan klassiekers en eigen werk voorbij. Voor een punkband bestaan relatief veel nummers van The Drugs uit meeslepende bas- of gitaarloopjes en is er soms sprake van een bijna swingende melodie. Dit maakt de show van de veteranen aantrekkelijk, ondanks dat de zangpartij bijna niet boven het gitaar-en drumgeweld uitkomt.

the Drugs

the Drugs

Jong moet leren

Als na een korte wissel de volgende act aantreedt is er al commotie voordat er überhaupt een noot gespeeld is. De twee heren en dame van The Kaak uit Den Haag zijn vanwege hun jonge leeftijd nogal een verrassing. Vooral de drummer (14) trekt de aandacht. Maar ondanks dat het voor hem al enigszins laat is, doet dit niet onder voor de energie waarmee hij speelt. Waar de jonge muzikant geen krimp geeft gedurende show, zou menig drummer moeite hebben gehad met het hoge tempo en temperaturen in de kelderbar.

De jonge leeftijd van de band heeft echter als keerzijde dat het niet kan tippen aan de muzikale vaardigheden die de mannen van The Drugs ons lieten zien. Het gevolg is dat de nummers vooral bestaan uit zo hard mogelijk basisakkoorden raggen. Ook de poging tot een gitaarsolo in het voorlaatste nummer is hier een voorbeeld van. Hoewel dit volgens sommigen is waar punk om draait, wordt het mede door de weinige variatie in tempo en ritmes op den duur wat saai. Daarnaast slaat de zanger/gitarist Buster met zijn ‘jolige’ verhaaltjes en opmerkingen die veel te lang duren de plank volledig mis. Dit kunnen echter ook de zenuwen zijn geweest.

Het is The Kaak echter moeilijk kwalijk te nemen. Er zullen weinigen zijn die op hun 18e spelen als muzikanten die een goede twintig jaar ouder zijn. Het beste devies voor The Kaak is dan ook: blijven spelen.

the Kaak

the Kaak

the Kaak

the Kaak

the Kaak

the Kaak