De katerige gezichten van de muzikanten en hun fans zijn niet meer te negeren. Het is de derde dag van Eurosonic Noorderslag en het festival loopt op zijn eind. Muziekfanaten hebben in onze provinciehoofdstad kunnen genieten van uiteenlopende acts; soms totaal absurd, soms heerlijk ontspannend, soms explosief energiek. Maar er is nog geen tijd om bij te komen, want deze vrijdagavond is opnieuw veelbelovend. 3voor12 groningen bijt door en trekt naar cultcafé Warhol voor een Grunnsonic-event met twee acts van eigen bodem: Hollow Men en Audio Adam.

Scherpe set

Vlotte kapsels en hippe baardjes: de rockers van Hollow Men zijn modebewust. Onder de goedkeurende blik van Andy Warhol aan de muur trapt de band vanavond af voor een vol café. Sterke invloeden van bands als  Kaiser Chiefs, Kings of Leon en Green Day klinken in de muziek door: veel gitaargeweld en harde drums. Misschien zijn die invloeden iets té sterk: heel uniek is het geluid dat Hollow Men voortbrengt niet meteen te noemen. De melodieën zijn vaak iets te herkenbaar en beginnen na een tijdje wat te vervelen.
 

Toch wordt dat door het vijftal gecompenseerd met de energie en overtuiging waarmee er gespeeld wordt. De mannen  zijn zeer gefocust op de muziek en goed op elkaar ingespeeld. De hele set, van een half uur, klinkt onafgebroken scherp. De stem van leadzanger Joris Mellema is fijn om te horen en gaat goed samen met de vocalen van de rest van de band. De gitaarriffs, baslijntjes en het gedrum zijn strak. Dat geeft een mooi, harmonieus en vol geluid. Misschien zijn de leden het op andere gebieden, maar op muzikaal vlak zijn ze op geen enkel moment hollow.

Meezingers

Anderhalf uur later stapt Audio Adam op het knusse podium bovenaan de trap in Warhol. Het indiepoptrio is niet bepaald onbekend in de Nederlandse popscene. De band werd al 3FM Serious Talent, speelde tijdens de Popronde en stond in De Wereld Draait Door. Toch lijkt de grote doorbraak voor het trio (nog) uit te blijven. Dat is jammer, want de twee Utrechters en Groninger maken best lekkere muziek. Nummers als Don’t Ya Mama Know zijn ontzettend toegankelijk en vrolijk. Stilstaan is een uitdaging.

 

Eigenlijk past de muziek die ze spelen beter in een grote zaal dan in de knusse Warhol. Het geluid doet denken aan bands als Coldplay of Imagine Dragons, met een hoog meezinggehalte dat grote zalen kan vullen. Helaas lijken de nummers van Audio Adam net als bij de voorgaande band daardoor ook erg veel op elkaar. Gelukkig hebben de drie mannen wel de nodige ervaring die ervoor zorgt dat dit net niet vervelend wordt. Ze spelen goed en enthousiast en dat kan het aanwezige publiek waarderen: blije gezichten alom. De goedkeurende blik van Andy Warhol blijft.