T-99 is twintig jaar en dat viert het trio met een nieuwe tour. Vera had de eer de Amsterdammers als eerste te ontvangen. De band heeft er overduidelijk zin in en heeft voor de gelegenheid zelfs wat versterking meegenomen. Het publiek wordt eerst nog opgewarmd door onze eigen Town Of Saints, die ook met een man minder nog altijd weten te overtuigen.

Een man minder

Het is alweer een tijdje geleden sinds we Harmen, Heta en consorten op het podium van Vera hebben zien staan. Na het uitbrengen van het album Celebrate een jaar geleden heeft de groep vooral veel kilometers gemaakt in het buitenland met tours door Duitsland en onlangs nog door Italië en een show op Sziget. Dat Town Of Saints veel podia gezien heeft is dan ook zeker te horen. Want hoewel de tweede gitarist verstek heeft moeten laten gaan deze avond loopt de show als een trein. Heta levert werderom een puik staaltje vakmanschap en weet met haar vioolstukken de leegte van de gitarist moeiteloos op te vangen. Mede hierdoor klinkt het geluid van Town Of Saints in deze viermansopstelling nog meer country dan gewoonlijk, en dat is eigenlijk wel heel erg lekker. 

Town of Saints

Town of Saints

De langste adem

Vervolgens is het de beurt aan T-99. Het trio uit Amsterdam heeft er overduidelijk veel zin in. Dat de show in Vera de eerste van de tour is, is te merken want de energie zit er nog goed in. De drie heren maken warme Rootsrock met korte stukken tekst en veel ruimte voor muzikale omweggetjes en solo's. Maar dan ook echt heel veel ruimte. Het is dan ook niet gek dat deze instrumentale uitstapjes de ruggegraat van de show vormen, en niet zo zeer de zang of de teksten. Het enige uitzondering hierin is wanneer drummer Martin de Ruiter bij aan het einde van een van de eerste nummers een enorme uithaal doet en deze angstwekkend lang weet aan te houden. 

Gelukkig hoeft De Ruiter hierna niet aan de beademing en gaat de show nog een dik uur door. Op de helft daarvan krijgt T-99 ondersteuning van een kleine blazerssectie die ook zeker niet kortademig is. Dat bewijzen ze door menig solo op zich te nemen. Een welkome afwisseling na de vele, maar zeker vaardige, gitaarsolo's van Mischa den Haring. 

Als de blazers na een paar nummers weer aftaaien heeft Den Haring inmiddels een geheel electrische gitaar in zijn handen. Waardoor de solo's iets meer pit krijgen. Het drietal knalt er nog een paar nummers uit om tot slot nog weer met de saxofonisten het toegift te spelen. De show van T-99 is daarmee het beste te beschrijven als alles behalve kort (net als de solo's) maar zeker krachtig. 

 

T99

T99

T99

T99

T99

T99

Town of Saints

Town of Saints