Het is maar goed dat het rokershok in de kelderbar van Vera al gesloopt is. Dat zorgt namelijk voor meer ruimte in de kelder, ruimte die vanavond erg goed gebruikt kan worden. De kelderbar staat weer eens propvol, dit keer voor onvervalste metal uit onze eigen Stad. Onhou presenteert hun nieuwe album ‘Endling’. Vol verwachting kijkt het opgepropte publiek naar de plek waar de instrumenten klaarstaan.

Wie bij metal meteen denkt aan moshpits en walls of death, moet dat beeld even bijstellen voor Onhou. De band classificeert zichzelf als doom/sludge metal. Voor de leken onder ons: dat betekent duister, meeslepend en zwaar op een lager tempo. En dat doen de vier mannen bijzonder goed. Vanaf de eerste noten wordt het publiek meegesleept in de duistere melodieën.

Onhou

Onhou

De muziek is voor een vrij groot gedeelte instrumenteel. Waar wel vocalen gebruikt worden, wordt er meestal gegrunt. Zo kan de luisteraar niet vergeten dat dit toch echt duistere metal is. Af en toe wordt er gebruikt gemaakt van een tweede stem, wat op het album goed klinkt. Helaas staat het geluid in de kelder zo afgesteld, dat van de zang niet zoveel te horen valt.

 

Onhou

Onhou

Des te meer valt het muzikale gedeelte op, wat in lang uitgerekte outro’s vol doordringt tot de lichamen in het publiek. De muziek gaat door merg en been; zowel letterlijk, door de trillingen van de bas, maar ook figuurlijk. Zonder de tekst te horen is de thematiek in de muziek te voelen en dat is prachtig.

 

Al met al een succes waar wij Groningers trots op mogen zijn. Onhou is een verrijking voor de toch al levendige Groningse muziekscene.