Dat Noorderzon - de Groningse afsluiter van de zomer - voor ieder wat wils heeft staat als een paal boven water. Dat geldt niet alleen voor het aanbod van eten, maar des te meer voor het aanbod van muziek. Waar onze redactie eerder schreef over onder andere tropische Groningse acts en blueskwartetten, was het vrijdagavond tijd voor een zweterige rockavond in de VERA-container.

Geen opstandige tieners

De eerste helft van de avond wordt verzorgd door Teen Creeps, drie mannen uit Gent. Wat meteen opvalt aan deze formatie zijn de twee indrukwekkende koffers vol effectenpedalen. Tijdens het optreden maken zowel de bassist als de gitarist hier flink gebruik van.

Terwijl zanger en bassist Bert Vliegen met zijn rauwe stem de boel opjaagt, blijft energieke en enthousiaste drummer Ramses van den Eede niet achter. Het duurt dan ook niet lang voor de container staat te trillen. Hoewel deze energie en het herhaaldelijk in de microfoon schreeuwen van teksten als “What’s the point of this?” doen vermoeden dat we hier inderdaad met opstandige tieners te maken hebben, is het trio toch iets ouder dan dat. Bovendien zou dat de kwaliteit en diversiteit van de muziek geen eer aan doen.

Het wat zachtere Good Intentions bijvoorbeeld laat zien dat er bij Teen Creeps niet altijd geschreeuwd hoeft te worden. Het nummer voelt wat melancholisch aan en is daardoor verfrissend in deze set. Het eindigt dan weer wel met de kenmerkende explosiviteit. Ook op andere momenten laat Bert Vliegen horen dat hij niet bang is om zijn kwetsbaardere kopstem te laten horen, wat het geheel een mooie dynamiek geeft. Aan het eind van de set klinkt het in het Vlaams: “Bedankt dat jullie twintig minuten met ons in een container hebben willen doorbrengen.” Nou Teen Creeps, dat was helemaal niet vervelend.

TV Crime

TV Crime

Moshpit in een container

Wat later op de avond is het de beurt aan TV Crime om de rockfans te vermaken. En daar is wel animo voor, want het eerste optreden is uitverkocht en ook bij de tweede sessie staat de container aardig vol. We hebben te maken met vier Britse mannen uit Nottingham, waarvan drie bewapend zijn met een (bas)gitaar. De band maakt een vrolijke indruk door - zodra de deur van de container geopend wordt voor publiek - de mensen te vermaken met wat stukjes van rockklassiekers als Another One Bites The Dust en Highway To Hell. De melige stemming wordt overgenomen door het publiek, dat algauw luidkeels staat mee te zingen.

Dit blijkt later nog maar een opwarmertje te zijn. Zodra de band begint aan het eigen werk staat niemand in de container meer stil. Shirts gaan uit, er ontstaat een moshpit en er wordt zelfs gecrowdsurft. Het is de vraag of dat wenselijk is in zo’n kleine container, maar de stemming bij TV Crime vraagt erom.

Ovallend is dat de zang erg zacht staat en daarmee wat naar de achtergrond verdwijnt. Het is duidelijk dat dit niet per ongeluk is: bij deze band draait het om de gitaren. TV Crime heeft een goede balans gevonden tussen catchy popachtige melodieën en stevig gitaarwerk. In combinatie met een beetje bier zorgt dat voor een enorm enthousiast publiek, dat het hoogtepunt van de avond in deze container beleeft.   

TV Crime

TV Crime