Dat Frank Stevens en Rieuwert Rering’s Homebase een succesverhaal is moge bekend zijn. In een tijd van SoundCloud rappers, Tekashi 6ix9ine en Lil Tay is het concept een toevluchtsoord geworden voor de oude school. De twee doorgewinterde hiphop liefhebbers hebben al menig kolos uit de old-school scene naar Groningen weten te halen. Tot nu toe hebben grote namen als Big Daddy Kane, Jeru The Damaja en The Pharcyde het podium van Simplon betreden op de Homebase avonden. Ook deze editie is het ze gelukt om een respectabele naam binnen te halen. Oakland’s collectief Souls of Mischief tourt op het moment door Europa om het zilveren jubileum van debuutalbum 93 'Til Infinity te vieren en deed ook Groningen aan.

Nostalgie naar ‘93

Toen deze legendarische plaat in de zomer van 1993 werd gedropt zaten Tajai, Opio, A-Plus en Phesto nog op school en zou ondergetekende pas over drie jaar worden geboren. 93 ‘Til Infinity was het begin van een mooie toekomst voor de vier jonge vrienden uit de Californische stad Oakland. Het album werd goed ontvangen en hun gelijknamige hit single ging de wereld over. Het zou de lofzang worden voor de zomer. Hangen met je vrienden en de gesampelde saxofoon meeneuriën terwijl je stiekem wat jointjes draait; dat is de ‘93 herinnering die het nummer oproept, aldus twee bezoekers.

 

Souls of Mischief

Ervaring zorgt voor succes

DJ grootheid BreakBeat Lou trapt de avond af met een mix van klassiekers om het binnendruppelende publiek in de stemming te krijgen. Lou heeft zijn faam verdiend door het samenstellen van de 25-delige Ultimate Breaks and Beats compilatie. Producer The Architect vergezelt hem na een uur en laat ook een deel van zijn oeuvre horen. Uiteindelijk blazen ze Never No More door de speakers en komen de Souls op.

Ondanks dat A-Plus mist weten de drie resterende leden de Grote Zaal gelijk met de juiste vibraties te vullen. De beats zijn ook in 2018 nog fris en hard. De ruwe beats gecombineerd met slim gevonden samples zorgen voor die klassieke vroege jaren negentig sound waarvoor de Souls of Mischief altijd zijn geprezen. Wat  de groep nog het meest relevant maakt, is de feilloze dynamiek. Eerlijk is eerlijk, het kan ook niet anders met 25 jaar ervaring op zak, maar de chemie tussen de drie jeugdvrienden is fascinerend. Dit maakt elk nummer tot een aaneenschakeling van verfijnde verses en hooks. De balans is perfect waardoor niemand er echt boven uitsteekt; de Souls of Mischief staan er als een collectief. Nummersuit de hele discografie komen langs. De groep is lyrisch zo machtig, dat er geen vocale backing track aan te pas hoeft te komen.

Souls of Mischief

Belang van de oude school

Souls of Mischief

Souls of Mischief

Zelfs na twee en een half decennia zijn de Souls of Mischief nog altijd onberispelijk. Zeer verbonden met de old-school scene verspreiden ze ook vandaag de dag nog de Californische rap in de loyale subcultuur. Met veel referenties naar tijdgenoten als A Tribe Called Quest, Wu-Tang, Boogie Down Productions en The Pharcyde, gecombineerd met hun eigen uitgebreide repertoire, weten ze Simplon makkelijk in te pakken. In een tijdperk waar hiphop tot de mainstream is toegetreden en steeds meer ten prooi valt aan commercie en Instagram-roem, is het mooi om te zien dat jong en oud toch massaal afkomen op een groep als deze. Het was dan wel niet uitverkocht, maar genoeg mensen wisten hun weg te vinden naar Groningen’s belangrijkste hiphop vesting, vooral op een zondagavond. Drijfveren waren zowel nostalgie als een interesse in deze oude meesters. Dit maakte het publiek tot een interessante mix, die allemaal uiteindelijk even hard uit hun dak gingen wanneer Lou ’93 Til Infinity inzet.

De Souls of Mischief brengen nu al 25 jaar consistent goed materiaal aan de man. Het succes van het debuutalbum hebben ze nimmer kunnen overtreffen, maar ze hebben zich dan ook nooit mee laten slepen in de eisen van de mainstream. Elk album had een nieuwe aanpak en daardoor een eigen ziel. Dit had tot gevolg dat ze vaak zeer gewaardeerd werden in de underground scene, maar amper het grote publiek bereikte. Het siert Tajai, Opio, A-Plus en Phesto dat dit hen nooit heeft aangezet de soul in Souls of Mischief te ontwijden. Hun legendarische underground status is hiervan het gevolg, waardoor Oakland’s grootheden ook gewoon in Groningen onbuigzaam op het podium staan.

Souls of Mischief

Souls of Mischief

Souls of Mischief

Souls of Mischief

Souls of Mischief