Je kent het wel; alle kroegen puilen uit, je moet minstens een uur op je biertje wachten en je bent jouw vrienden al na vijf minuten kwijt. Kortom, het is weer Koningsnacht. Op deze heugelijke dag ter ere van het voorbeeld van iedere student, Prins Pils, is het pompen of verzuipen. De kroegen staan tot de nok toe vol en een bezoek aan de wc duurt daardoor al gauw een half uur. Gewoon stappen is op deze dag vrijwel geen optie. Daarom loont het om goed voorbereid te zijn op dit enorme feest. Er zijn tal van locaties waar je lekker kunt dansen, zuipen of hitjes kunt beluisteren. Om ieders Koningsdag en/of nacht op te vrolijken heeft 3voor12 groningen hier de top twaalf van de beste feestlocaties op een rijtje gezet.

King's Garage Sale & Koning Dub

Waar? Vera

Wat? Lekkere garagerock en indie in de Grote Zaal en in de Kelderbar ontspannen luisteren naar reggae en 'dub' van Vera’s dj team.

Waarom? Na een avondje doorhalen is het ideaal om bij Vera weer op krachten te komen. Eerst lekker relaxt naar plaatjes luisteren in de Kelderbar en als je weer op krachten bent gekomen en de eerste goudgele rakkers de slokdarm zijn gepasseerd, kun je weer gaan moshen in de Grote Zaal. Ideaal om te ontsnappen aan het koopjesjagende vrijmarktpubliek of de enthousiaste Oranjefans.

A Paradigm of Excellence

Waar? Paradigm

Wat? Paradigm pakt dit jaar weer uit met een majestueus feestje. Twee dagen lang dansen op geweldige beats van artiesten zoals Rebekah, Jolar Drim, Nick Höppner en Ven.

Waarom? We zijn het inmiddels van ze gewend: Paradigm houd niet van halve maatregelen, dus als daar gefeest wordt, dan gebeurt het goed. Ze gaan er tweemaal het klokje rond. Dus als je lekker uit je dak wilt gaan op goeie technomuziek en de zin 'even rustig aan doen' niet in je vocabulaire voorkomt, dan is dit het feestje voor jou. Zorg er wel voor dat dat je goed gehydrateerd blijft.

De Koning

Waar?  Binnenstad van Groningen

Wat? Het bezoek van de Koning en zijn entourage.

Waarom? Als parel van het Noorden ligt Groningen ver verwijderd van de Koninklijke landerijen. Hierdoor, en vanwege het gevaar dat de grond onder zijn voeten kan wegzakken, komt het hoofd van de belangrijkste familie van Nederland niet vaak naar onze mooie stad. Al zou hij zich hier best goed op zijn gemak kunnen voelen. Als Zijne Koninklijke Hoogheid zijn studententijd hier had doorgebracht, was hij nooit Prins Pils geworden. Enkel Baron Bier. Dé kans dus om het staatshoofd eens in levende lijve te zien. Republikeinen kunnen maar beter elders hun heil zoeken. 

Orange Skyline

Orange Skyline

Koningsdag 2018

Waar? Vismarkt/Ossenmarkt/Hoge der A

Wat? Muziek op de Vismarkt, blues op de Ossenmarkt en tussendoor lekker eten op het foodfestival bij de Hoge der A.

Waarom? De gemeente is er niet alleen om het Noorderplantsoen bij te houden. Zo nu en dan organiseert ze ook een feestje. Dit jaar heeft het ambtelijk apparaat er extra veel zin in. Daarom is de dag gevuld met de diverse festiviteiten. Zo is er voor de eerste keer een foodfestival langs de Hoge der A waar je allerlei culinaire hoogstandjes kunt proeven. Dit is natuurlijk ideaal als je de hele nacht en dag op de Vismarkt hebt gestaan— daar staat dit jaar het hoofdpodium. Hier vind je op Koningsdag onder andere: Fresku, DI-RECT en lokale grootheid Orange Skyline. Iets later op de dag komt er ook nog een ander bandje, Kensington ofzo. Mochten jouw ouders erop staan om langs te komen? Je kunt ze met een gerust hart dumpen op bijvoorbeeld de vrijmarkt of het bluesfestival op de Ossenmarkt. Zorg er wel voor dat ze weg zijn als de Ossenmarkt is omgetoverd tot het ‘FamiliePlein’.

Ladi Dadi en Soul Sonic

Waar? DOT

Wat? Hiphopclassics op Koningsnacht en soul en funk op Koningsdag.

Waarom? Klassiekers doen het altijd goed, dat moeten ze ook bij DOT hebben gedacht. Tijdens Koningsnacht- en dag kun je hier voor €10 genieten van ‘gouwe ouwe’ hits van onder andere Earth, Wind & Fire of Stevie en Michael. Gewoon lekker.

Kingsnight with Palms Trax

Waar? OOST

Wat? Disco en house tot in de vroege uurtjes.

Waarom? Als je ergens lang door kunt blijven dansen, dan is het wel in OOST. De ruimtes worden niet te heet zodat je lekker langdurig door kunt  stampen. Daarnaast is Palms Trax ontzettend lijpe shit die je niet wil missen. Het feestje kost wel even €23,-, maar dan zit je voor de hele nacht gebakken.

Koningsdag

Koningsdag

Noisia Invites

Waar? De Oosterpoort

Wat? Een van de bruutste feestjes van het jaar dankzij onze drum-'n-bass helden uit de regio.

Waarom? Zeker voor de liefhebbers van Noisia staat de legende van Noisia Invites als een paal boven water. Een nadeel is dat het waarschijnlijk die mensen zijn, die de kaartjes in hun bezit hebben…want het evenement is al een tijdje UITVERKOCHT.

Koningskopje XL FS Green plus Two is a crowd

Waar? Simplon

Wat? Een knusse avond in Simplon. De twee podia worden omgetoverd tot huiskamers waar voornamelijk urban house en hiphop te horen is, maar waar ook genoten kan worden van een lekker potje bierpong.

Waarom? Als een van de weinige locaties, is er tijdens dit feestje ook ruimte voor andere activeiten. Je kunt er bierpongen en misschien ook eens een gesprek voeren. Waar vorig jaar alleen het hoofdpodium open was, is de ruimte boven nu ook geopend. Dat betekent nog meer gezelligheid. Daarnaast is de prijs ook lager dan bij veel van de andere evenementen. Voor twaalf 'ekkies de neus' ben je al binnen.

Kingsland

Waar? Stadspark

Wat? Een van de grootste EDM-feestjes van Nederland.

Waarom? We are talking about big, really big business over here. Voorafgaande jaren was dit al een enorme happening, maar dit jaar komt Willy naar Groningen dus komt z’n beste vriend Armin van Buuren ook mee. Daarnaast komen ook De Jeugd van Tegenwoordig en Broederliefde de verjaardag van de vorst vieren op dit grote festival. De normale kaarten zijn al uitverkocht, alleen de Late Bird tickets van €37 zijn nog beschikbaar. Het is even slikken, maar dan heb je wel een goed feestje met bijna alle muziekhelden van Nederlandse bodem op het gebied van EDM. 

Kingsnight Beachrockers clubtour en Kingsday afterparty

Waar? Kokomo

Wat? Hitjes in de binnenstad voor weinig geld.

Waarom? In verhouding met sommige andere feestjes in deze lijst is Beachrockers bijna gewoontjes. Veel nummers met een hoog meebrul-gehalte in een club vlakbij de Grote Markt, waar je aan de lopende band alcoholische versnaperingen kunt halen. Praktisch een normale stapavond, met als enig verschil dat je nu een toegangskaart moet hebben. Zonde van het geld? Nou nee, want hierdoor zal de Kokomo niet zo stampvol zitten als de kroegen in de Poele- en Peperstraat en kun je zowaar nog een beetje ademen op de dansvloer. Dat is echt wel wat waard.

KoningsNACHT

Waar? Crowbar

Wat? Even wat afwisseling na alle dansmuziek. Bij de Crowbar houden ze van andere koek. Tijdens Koningsnacht is dit dé spot voor stonerrock.

Waarom? Als het niet je ding is om de hele nacht en dag met wijde pupillen te hakken in Paradigm of als je niet zo'n fan bent van alle Oranjegekte in de binnenstad, dan moet je bij de Crowbar zijn. Bier drinken en “kut” roepen terwijl je uit je plaat gaat bij bands als Soul Theft en Pander.

Royal Rituals

Waar? De Witte Wolf

Wat?  Drie dagen lang headbangen en moshen.

Waarom? Wat is nou een betere manier om te ontsnappen aan Willy's ijzeren vuist dan naar het metalcafé te gaan? De Witte Wolf biedt het ideale onderduikadres. Drie dagen lang kun je hier terecht om het regime van de Nederlandse vlaggetjes en het stereotype 'Nederlandse volksfeest' te ontlopen. Met de metalacts die er geboekt zijn loop je gegarandeerd de kans je nekwervels te kneuzen door het vele headbangen of de nodige blauwe plekken op te lopen tijdens het moshen. Is weer wat anders dan al dat oranje.

Koningsdag

Koningsdag