De Groningse popscene lijkt te zijn veranderd. In navolging van onder andere Kraantje Pappie is hiphop steeds populairder geworden bij de Groningse artiesten. Iets wat in de finale van de POPgroningen Talent Award met een blik op het programma duidelijk wordt. Stonden er in voorgaande jaren voornamelijk rockbands in de finale, dit jaar domineren de hiphopacts. Van de vier finalisten maken maar liefst drie hiphop. Lukt het de enige band in het gezelschap om de eer van de rockbands hoog te houden?

Jooz

De grote zaal van Vera is nog amper volgelopen, als Jooz begint met zijn set. Het toegestroomde publiek ziet een show van een artiest die overduidelijk veel podiumervaring heeft. De setlist zit goed in elkaar en verveelt geen moment. Rustige nummers worden afgewisseld door nummers met een snellere beat, maar worden altijd gekenmerkt door een soulvolle klank. De beats bevatten vaak een tweede stem, waardoor een extra dimensie toegevoegd wordt. Het absolute hoogtepunt van de set komt als de vader van Jooz met zijn gitaar het podium betreedt om samen met zijn zoon het nummer Familia Para Siempre op te voeren. De energie en enthousiasme van Jooz slaat over op het publiek dat na een half uur overtuigd achterblijft.  

Manzi

Als Manzi het podium betreedt, is de zaal voller dan aan het begin, maar nog steeds zijn er grote lege ruimtes te bekennen. Het maakt de rapper uit Burundi schijnbaar niks uit. Samen met zijn dj en mede-rapper springt hij vol enthousiasme het podium over. Deze energie weten ze een half uur lang vol te houden, wat ervoor zorgt dat het publiek een feestje bouwt tijdens het optreden. In tegenstelling tot Jooz, klinkt de muziek van Manzi van tijd tot tijd agressief. De beats zijn voornamelijk bedoeld als ondersteuning van de tekst. Manzi laat horen dat hij over een goede flow beschikt, maar is niet bang om de spotlight af en toe te delen met de tweede rapper op het podium die af en toe de gelegenheid krijgt om naast rappen ook zijn zangkunst te laten horen. De rappers zijn goed op elkaar ingespeeld en ondersteunen elkaar. Als Manzi zijn set afsluit, is het publiek weggeblazen door de energie die van het podium afkomt.  

Boyz in the Woods

De rappers die tot nog toe het podium betraden, deden dat vaak onder hun eigen naam. Als soloproject. Daar is bij Boyz in the Woods geen sprake van. Boyz in the Woods is namelijk een hiphopcollectie, vanavond bestaande uit een viertal rappers en een dj. Al deze rappers hebben, naast dat ze onderdeel zijn van het collectief, ook een eigen solocarrière. Dit komt in de set dan ook naar voren, aangezien de rappers elkaar afwisselen. Soms staan ze solo op het podium en dan weer met drie of vier tegelijk. Hierdoor wordt een spanningsboog gecreëerd. Duidelijk is dat de fans van de Boyz in grote getalen aanwezig zijn bij het optreden. Elk nummer wordt met veel enthousiasme ontvangen. Alhoewel bij een groot deel van het publiek de vraag blijft hangen in welk opzicht er nou duidelijk sprake is van een collectief. Zo brengt Revo een nummer van zijn nog te verschijnen solo EP. Desondanks laten de jongens zien hoe veelzijdig ze zijn.  

PhoenatiX

Zoals gezegd is het aan PhoenatiX om de eer van de rockbands hoog te houden. De zevenkoppige skaband, blaast bijna letterlijk vanaf de eerste noot het publiek omver. Naast een driekoppige blaassectie, bestaat de band uit een gitarist, een bassist, drummer, twee achtergrondzangeressen en een zanger. Aan het podiumbeeld is ook gedacht; beide achtergrondzangeressen zijn in gouden jurkjes gestoken en dragen schoenen met kleurige lampjes erin. Het oog wil ook wat, zullen we maar zeggen. De muzikanten hebben veel ervaring en gunnen elkaar de ruimte om af en toe een solo te spelen. Iedereen speelt met veel enthousiasme en plezier en dit slaat over op het publiek. Zowat alle mensen staan mee te springen op de energieke muziek die van het podium afkomt. De zaal verandert in een dampende feesttent. Zeker niet een makkelijke prestatie bij een publiek dat voornamelijk bestaat uit familieleden en vrienden van alle acts.  

The Movement

Na het optreden van PhoenatiX is het uiteraard tijd aan de jury om zich terug te trekken. Aan hun de moeilijke taak om een winnaar te kiezen. Tijdens het juryberaad speelt The Movement om nog maar eens te laten zien waarom ze vorig jaar wonnen. Een vette show waarbij aan het einde ook nog eens de bekendste Friese rapper uit Groningen, Auke Tjibbe, meedoet. Of die combinatie heel goed is, wordt niet helemaal duidelijk, maar vermakelijk is het wel.  

Uitslag

In de zaal hangt gezonde spanning als de jury richting het podium loopt. Zou de act die ze aangemoedigd hebben de prijs binnenslepen of gaat een ander ervandoor met de prijs? Als de juryvoorzitter het woord neemt, is de zaal muisstil en benieuwd wie de POPgroningen Talent Award 2017 wint. Voordat de winnaar bekendgemaakt wordt, wordt van elke act twee goede punten en een verbeterpunt genoemd. Als de jury bekendmaakt dat Boyz in the Woods de winnaar is, juichen de fans. Toch wordt er een kritische noot bij deze overwinning geplaatst. Volgens de jury moet er nog hard gewerkt worden aan de vorm van het collectief. Terwijl sommigen enigszins teleurgesteld de uitgang van Vera opzoeken, neemt Boyz in the Woods op het podium zijn prijs in ontvangst.