Stevig, melancholisch en vol emotie. Het is een greep uit de bewoordingen die de Groningse formatie Marjoram gebruikt om de eigen muziek te beschrijven. De groep speelt akoestische progrock en maakt hierbij gebruik van een cello en een cajon, al met al dus een bijzonder geheel. Op vrijdag 3 maart presenteert Marjoram zijn eerste EP Closure in Brouwerij Martinus. 3voor12 groningen beluisterde de debuutplaat en brengt verslag uit.

Nieuwe levensfase
Op de cover van Closure zien we de onderste helft van een vrouwenlichaam, gekleed in een lila jurkje. De vrouw heeft een koffer in haar hand en lijkt de verte in te willen lopen, de grote wijde wereld in. Om haar problemen achter zich te laten en op weg te gaan naar een nieuwe levensfase. De afbeelding sluit in die betekenis mooi aan op de titel van Marjoram’s eerste EP.  

Koude rillingen
Erase, het openingsnummer van de plaat, begint zachtjes en een tikkeltje dreigend. De combinatie gitaar, cello en de brommende akoestische basgitaar zorgen er haast voor dat de koude rillingen je over de rug lopen. Net als de vrouw op de cover weet de luisteraar niet wat er, muzikaal gezien, voor haar in het verschiet ligt. Het gitaarriffje in dit nummer is fijn en klinkt lekker helder tussen de zware tonen van de cello en de bas. De nummers zitten instrumentaal goed in elkaar.

Zware kost
De muziek van Marjoram blijkt zoals de band zelf ook zegt melancholisch en vol emotie. De teksten klinken hierdoor echter wel zwaar beladen. Zangeres Marike Broekema lijkt af en toe haast in huilen uit te barsten. Dit maakt de muziek gemeend en oprecht, maar zorgt er ook voor dat deze EP geen gemakkelijke kost is. Daarnaast is er weinig tot geen variatie in de zang aanwezig, waardoor het geheel je na een tijdje tegen kan gaan staan.

Balans
Closure bestaat in totaal uit vier nummers. Naast de openingstrack Erase horen we Mask, Patience en It Is You. Patience steekt qua geluid iets boven de rest uit. Dit komt vooral door de kalme eerste helft van het nummer, die zorgt voor een beetje balans op de verder vrij heftige nummers op de EP. De goed hoorbare emoties zijn een teken dat de muziek dicht bij de harten van de muzikanten ligt. Maar hierdoor is deze EP niet voor iedereen bestemd: de prominente vocalen geven het geheel een vrij zware lading en daar moet je van houden.